FOTBAL  »  NATIONALA  »  CULISE

CORESPONDENȚĂ DIN GERMANIA Semnează sau pleacă? Victoria istorică împotriva Ucrainei produce îngrijorare la FRF » Detalii din culisele echipei naționale

Edi Iordănescu
Edi Iordănescu

Articol de - Publicat marti, 18 iunie 2024 21:28 / Actualizat marti, 18 iunie 2024 22:04

Naționala noastră a scris o pagină importantă de istorie după victoria cu 3-0 în fața Ucrainei, dar a stârnit motive de îngrijorare pentru Răzvan Burleanu și restul oficialilor Federației Române de Fotbal. Motivul principal? Viitorul lui Edward Iordănescu la cârma primei reprezentative.

După calificarea la Campionatul European, Edward Iordănescu (46 de ani) a fost pistonat din toate direcțiile să semneze un nou contract cu FRF, înțelegerea actuală urmând a expira după ultimul joc de la CE din Germania.

România - Ucraina / foto: Guliver/Getty Images
România - Ucraina / foto: Guliver/Getty Image
Naționala României a scris o filă de istorie în fața Ucrainei, obținând cel mai clar succes la un turneu continental / FOTO: Imago Images
+29 FOTO

Întâlniri Edi Iordănescu - Răzvan Burleanu, dar fără rezultat

Așa cum Gazeta Sporturilor v-a informat, până acum au existat mai multe întâlniri între selecționer și conducerea FRF, doar că anumite aspecte din noul contract propus l-au nemulțumit pe Iordănescu. Acesta a refuzat și a prelungit momentul semnării unui nou angajament.

Răzvan Burleanu anunța că Iordănescu va parafa un nou angajament până în debutul Euro, doar că acest lucru nu s-a întâmplat. Chiar dacă pe piață au fost „aruncate” mai multe oferte și discuții în ceea ce-l privește pe Iordănescu, acesta a refuzat să se pună la masa tratativelor și-a blocat posibilele discuții.

Parcursul la Euro încurcă planurile FRF

Cum Edward Iordănescu nu și-a pus încă semnătura pe contractul propus de FRF, situația se schimbă radical mai ales după victoria 3-0 cu Ucraina, un meci în care nimeni nu ne dădea nicio șansă și plecam ca outsideri.

Odată cu această victorie, dar și cu un parcurs bun al echipei naționale la Euro 2024, cota lui Edward Iordănescu va crește. Va avea oferte, vor exista discuții, contracte financiare mult mai bune.

Deci automat apare posibilitatea ca acesta să semneze cu o altă echipă și să lase România fără selecționer.

Trebuie Edward Iordănescu să rămână selecționerul echipei naționale și după Euro 2024?

DA
NU

„E deja pe val! Un parcurs bun al naționalei aduce automat și niște beneficii pentru Iordănescu. El n-a semnat până acum cu FRF pentru că se concentrează exclusiv la meciuri”, spun surse din interiorul echipei.

2 victoriiare România în istorie la un Campionat European: 3-2 contra Angliei la EURO 2000, plus victoria cu Ucraina de luni. Aceasta fiind și cel mai clar succes de la toate turneele finale la care am fost prezenți

În cazul în care Iordănescu va rămâne și după Euro, va încerca să califice România la Campionatul Mondial, o situație extrem, extrem de delicată. Ratare calificării la Mondialul din 2026 ar însemna naufragiul echipei care acum merge pe un drum foarte bun, iar cota selecționerului o va lua în jos.

În acest moment, contractul produs de FRF lui Iordănescu jr. stipulează:

  • calificarea la Campionatul Mondial din 2026 (Canada, Mexic și Statele Unite)
  • prezența la Campionatul European din 2028 (Anglia, Țara Galilor, Scoția, Irlanda de Nord și Irlanda).

Obiectivul principal al noului contract este calificarea la Campionatul Mondial din 2026. Obiectiv cu care Iordănescu este de acord! Doar că există tot felul de obiective intermediare care pot duce la rezilierea contactului, iar acestea ridică unele semne de întrebare

sursele Gazetei

„Iordănescu vrea să continue! Dar nu-i pasă acum de contract”

Surse Federale susțin că Iordănescu „e dispus să continue”. Dar nu a semnat până la debutul Euro fiindcă „și-a dorit să pregătească în cel mai atent detaliu Campionatul European! N-a vrut să se arunce în sume, discuții și alte situații care puteau dăuna pregătirii echipei pentru turneul final. Nu-i pasă acum de contract”.

Inclusiv Anghel Iordănescu, prezent la meciul României cu Ucraina, crede că fiul său va prelungi cu FRF.

Știu că își dorește să continue la echipa națională. În niciun caz, nu s-a gândit în altă parte. Îl interesează aceste trei meciuri și după vedem ce va mai fi. Știu că ține foarte mult la grup. Sunt convins că și-ar dori să rămână în continuare cu băieții”, declara Generalul zilele trecute.

A fost numit selecționer în ianuarie 2022

Edward Iordănescu a fost numit selecționer al reprezentativei României pe 25 ianuarie 2022.

Răzvan Burleanu a precizat că Iordănescu are un obiectiv principal, calificarea la EURO 2024, și un obiectiv intermediar, câștigarea grupei din Liga Națiunilor.

Naționala României s-a clasat pe ultimul loc, după Bosnia-Herțegovina, Muntenegru și Finlanda, și a retrogradat în Liga C, penultimul eșalon valoric.

Edward Iordănescu, în Top 10 selecționeri ai României

Tehnicianul în vârstă de 46 de ani a ajuns la 25 de meciuri pe banca naționalei României și a intrat între primii 10 selecționeri din istorie, depășindu-l pe Cosmin Contra (24).

Primul în această ierarhie este chiar tatăl său, Anghel Iordănescu, cu 100 de jocuri în 3 mandate diferite (1993-1998, 2002-2004, 2014-2016). Podiumul este completat de Victor Piţurcă (95 de meciuri) și de Mircea Lucescu (58).

România - Ucraina / foto: Guliver/Getty Image
Naționala României a scris o filă de istorie în fața Ucrainei, obținând cel mai clar succes la un turneu continental / FOTO: Imago Images
Eurogolul lui Nicolae Stanciu a făcut „Allianz Arena” să se zguduie / foto: Guliver/Getty Images
+29 FOTO

13meciuri oficiale consecutive fără înfrângere a avut echipa națională a României cu Edward Iordănescu în postul de selecționer

Edi Iordănescu, despre planul de viitor al României: „Mi-aș dori să ieșim din grupe”

Citește și:

Cu cine poate juca România în optimile de finală de la Euro 2024 » Au rămas doar două variante: putem avea un culoar IREAL spre semifinale
Nationala
Cu cine poate juca România în optimile de finală de la Euro 2024 » Au rămas doar două variante: putem avea un culoar IREAL spre semifinale
Notele GSP după meciul unei generații: „Ciudat să vedem decarul în bandă, dar Iordănescu a simțit bine!”
Nationala
Notele GSP după meciul unei generații: „Ciudat să vedem decarul în bandă, dar Iordănescu a simțit bine!”
Gică Hagi, exuberant după calificarea României în optimi la Euro 2024: „Cred că e posibil orice acum”
Nationala
Gică Hagi, exuberant după calificarea României în optimi la Euro 2024: „Cred că e posibil orice acum”

Dan Șucu nu se oprește! Transfer la Rapid direct de la naționala României, în ziua meciului decisiv cu Slovacia

L'Equipe, reacție incredibilă despre România, posibila adversară a Franței la Euro: „Implacabilă, să se neutralizeze reciproc”


Comentarii (10)
MaxiP
MaxiP  •  19 Iunie 2024, 11:50

Mi se pare ca strategia FRF e una pur smechereasca, sa-i prelungim repede contractul, sa nu ne batem capul in cazul unui esec si sa avem inca argumentele sa i-l prelungim la acelasi salariu ca pana acum. Ca deja dupa un meci, probabil ca Edi nu mai prelungeste pe aceeasi suma. Iar selectionerul face pana la urma ce e normal, nu are nimic de castigat semnand dinainte. Nu cred ca e disperat sa ramana la echipa, iar Euro nu poate decat sa ii aduca oferte mai bune, fie ca din alte parti sau din partea FRF.

MaxiP
MaxiP  •  19 Iunie 2024, 11:48
Postat de AceBro pe 18 Iunie 2024, 23:41

Si-a luat-o în cap și asta ...Pai în preliminarii am fost de neînvins insa jocul nostru a lăsat de dorit. Nu uita nimeni ca Ucraina e in război de ceva timp și nu prea le arde de fotbal ? Mare antrenor și asta gata

Asta cu Ucraina in razboi e cea mai mare aberatie, pai daca ne uitam peste rezultatele sportive ale Ucrainei in toate domeniile sportive, dupa inceperea razboiului, sunt absolut impresionante. Sportivii in mare parte isi vad mai departe de cariere, o mare parte oricum nu activa in Ucraina de dinaintea inceperii razboiului, pai pana si nationala de fotbal a Ucrainei era sa se califice la Euro din grupa cu Anglia si Italia. Pe timp de razboi. Ce fac ei in sport nu pare sa fie deloc incurcat de faptul ca sunt in plin razboi.

zb59
zb59  •  19 Iunie 2024, 00:34
Postat de dinamo100 pe 19 Iunie 2024, 00:04

Eu cred ca E. Iordanescu nu va ramane, iar nationala va pierde enorm. Lumea nu intelege ca nationala Romaniei nu e un contract dorit de niciun antrenor care se respecta.

Si vrei sa spui ca Edy jr. nu se respecta!?:)) Unde este respectul tau pentru acest “mirific selectioner”?!:)

Vezi toate comentariile (10)
Comentează