FOTBAL  »  NATIONALA  »  ALEGERI FRF

Soluțiile lui Ionuț Lupescu pentru "11 probleme suplimentare ale fotbalului românesc"

Articol de GSP - Publicat marti, 17 aprilie 2018 19:11

Ionuț Lupescu a emis un comunicat de presă în care a prezentat "topul celor 11 probleme suplimentare ale fotbalului românesc, conform membrilor afiliați din teritoriu".

"Mai este o singură zi până la alegerile pentru funcția de președinte al Federației Române de Fotbal. Favoritul competiției este fostul internațional Ionuț Lupescu, care a străbătut, în ultimele două luni, toate județele României, întâlnindu-⁠se cu membrii afiliați ai FRF, prezentând Programul-⁠manifest și discutând problemele pe care fiecare le întâmpină. Dintre solicitările membrilor FRF, au reieșit câteva zeci de probleme cu care fotbalul românesc se confruntă și care până acum nu au fost luate în seamă. Iată, în continuare, care sunt primele 11 astfel de probleme, din punctul de vedere al membrilor afiliați:

1. REÎNFIINȚAREA UNEI COMPETIȚII PENTRU TINERELE SPERANȚE;

2. CLASIFICAREA CLUBURILOR DE COPII ȘI JUNIORI ȘI CREȘTEREA VALORII GRILEI DE FORMARE;

3. CREȘTEREA VIZIBILITĂȚII FOTBALULUI FEMININ ȘI A COMPETIȚIILOR DE TINERET;

4. ÎMBUNĂTĂȚIREA REGULAMENTELOR FRF ȘI REEVALUAREA TAXELOR ȘI PENALITĂȚILOR;

5. CREȘTEREA FINANȚĂRII PENTRU FOTBALUL DE BAZĂ;

6. ELIMINAREA BARAJELOR DE LA LIGA A IV-⁠A PENTRU PROMOVAREA ÎN LIGA A III-⁠A;

7. ANTRENORI MAI BINE PREGĂTIȚI;

8. CONSULTANȚĂ PRIVIND ACCESAREA DE FONDURI;

9. FINANȚARE DIN BUGETUL MTS;

10. ÎMBUNĂTĂȚIREA ARBITRAJELOR ȘI SCĂDEREA CHELTUIELILOR DE ARBITRAJ;

11. PROCEDURĂ ELECTRONICĂ PENTRU LEGITIMAREA JUCĂTORILOR.

Acestea sunt cele 11 probleme care s-⁠au regăsit cel mai des printre solicitările membrilor afiliați, în cadrul discuțiilor din turneul național desfășurat prin țară. Ionuț Lupescu, împreună cu echipa sa, a identificat deja soluții pentru acestea și le va include în lista de priorități a mandatului său de președinte al FRF.

”Iată motivul pentru care am lăsat două pagini goale la finalul Programului-⁠manifest pe care l-⁠am scris pentru această candidatură. Și motivul pentru care am ales să mă întâlnesc personal cu toți membrii FRF, în toate județele. Le-⁠am spus tuturor că voi culege problemele suplimentare pe care le ridică și le voi pune pe lista de priorități a viitoarei conduceri a FRF. Am lucrat foarte bine împreună, vă mulțumesc tuturor și am convingerea că așa va decurge relația dintre FRF și membrii afiliați, de mâine încolo!”, a declarat Ionuț Lupescu.

Acesta a decis să organizeze anual un astfel de turneu național, deoarece este cea mai bună variantă pentru ca administrația să rămână conectată la problemele reale din teritoriu.

”În acest turneu nu ne-⁠am întâlnit doar cu membrii afiliați ai FRF, ci și cu zeci de primari și președinți de consilii județene, indiferent de culoarea lor politică. Toți trebuie să fie tratați ca parteneri ai noștri, pentru că ei sunt cei care investesc în infrastructură și cei care sprijină  fotbalul, la nivel local. De asemenea, m-⁠am întâlnit, de-⁠a lungul acestei perioade, și cu ministri care pot contribui la relansarea fotbalului, precum și cu președinții PSD, PNL și UDMR, Liviu Dragnea, Ludovic Orban și, respectiv, Kelemen Hunor. Avem nevoie ca decidenții politici să fie alături de fenomenul fotbalistic. În raport cu sportul, statul are o triplă calitate: de legiutor, de finanțator și de dezvoltator. Voi continua și după 18 aprilie să fac toate demersurile pentru ca statul, prin puterea sa executivă și legislativă, să trateze sportul ca pe o prioritate națională, așa cum se întâmplă în alte state. Singura politică pe care aleg să o fac și o voi face insistent este politica fotbalului”, a adăugat Ionuț Lupescu.

Referitor la cele 11 teme identificate, acestea au primit deja soluții din partea echipei lui Ionuț Lupescu, soluții care urmează să fie implementate imediat după alegerile din 18 aprilie.

REÎNFIINȚAREA UNEI COMPETIȚII PENTRU TINERELE SPERANȚE.

În prezent, foarte mulți jucători talentați se pierd pe drum, încă de la terminarea junioratului. Dacă unii tineri fotbaliști se dezvoltă mai repede, la 17-⁠18 ani, și reușesc să semneze cu un club, există și tineri care se dezvoltă mai târziu, în jurul vârstei de 19-⁠20 de ani. Aceștia riscă să nu își găsească echipă și să nu joace în respectivul sezon. Astfel, fără o perspectivă sportivă sau financiară, mulți tineri ajung să se lase de fotbal.

Înființarea unei competiții dedicate exclusiv acestui segment, pentru Liga 1, ar păstra tinerii jucători în circuitul competițional și le-⁠ar oferi șansa să se afirme, în vederea găsirii unei echipe.

CLASIFICAREA CLUBURILOR DE COPII ȘI JUNIORI ȘI CREȘTEREA VALORII GRILEI DE FORMARE.

Vom crea un sistem de clasificare a cluburilor de copii și juniori pe mai multe criterii și subcriterii, evaluând activitatea, performanța, dar și neajunsurile. În acest fel vom putea ști exact care sunt nevoile investiționale, unde să ne canalizăm resursele pentru că este nevoie de mai mult sprijin, precum și cine face treabă foarte bună.

Totodată, vom încuraja centrele de copii și juniori să crească numărul jucătorilor prin creșterea cuantumului grilei de formare, care are acum o valoare derizorie. Prin această creștere, cei care se ocupă de copii și juniori vor fi direct interesați să pregătească mai mulți jucători tineri, iar munca lor va fi recompensată corect din punct de vedere financiar.

CREȘTEREA VIZIBILITĂȚII FOTBALULUI FEMININ ȘI A COMPETIȚIILOR DE JUNIORI.

Fotbalul feminin s-⁠a dezvoltat, în România, în ultimii ani, însă este departe de creșterea fulminantă pe care fotbalul feminin o înregistrează la nivel european. În România, încă, apetitul publicului către fotbal feminin este scăzută, lucru care îl face neatractiv pentru pentru Media. Însă potențialul de creștere este foarte mare, iar publicul poate fi educat.

În ceea ce privește competițiile pentru tineri, Liga Elitelor și alte astfel de competiții nu se bucură, în prezent, de un succes prea mare în rândul iubitorilor de fotbal. În mare parte, acest lucru se datorează faptului că ele nu sunt mediatizate, iar publicul nu le cunoaște.

FRF va face uz de puterea de negociere a drepturilor de televizare, pentru a obține mai multă expunere pentru aceste ramuri fotbalistice și le va promova pe toate canalele de comunicare proprii.

Totodată, vom analiza motivele pentru care creșterea popularității nu are ritmul dorit, și vom dezbate inclusiv schimbarea formatului competițional, făcându-⁠l mai atractiv.

Nu în ultimul rând, FRF va sprijini cluburile de fotbal feminin și pe cele de juniori în obținerea de contracte de sponsorizare, inclusiv prin susținere în procesul de negociere.

ÎMBUNĂTĂȚIREA REGULAMENTELOR FRF.

FRF are astăzi regulamente vechi, incoerente, cu multe prevederi contradictorii și care pun probleme serioase celor care, până la urmă, sunt nevoiți să le aplice. În plus, modificările din ultimii ani s-⁠au realizat într-⁠un mod neprofesionist, lucru care afectează și mai mult activitatea fotbalistică.

Toate aceste regulamente vor fi analizate de un grup de lucru format din
specialiști în tehnică și legislație sportivă și vor fi adaptate la nivelul anului 2018.

Referitor la taxele și penalitățile pe care membrii afiliați le plătesc Federației, acestea vor fi analizate atent și vor fi aduse la zi, astfel încât membri să plătească sume corecte și justificate. Vor fi eliminate toate prevederile contradictorii sau care pot da naștere unor abuzuri, iar taxele cluburilor de liga a IV-⁠a și a III-⁠a se vor încasa la AJF, nu la Federație.

CREȘTEREA FINANȚĂRII PENTRU FOTBALUL DE BAZĂ.

Nivelul actual de finanțare al fotbalului de bază este departe de a fi satisfăcător. FRF va investi mai mult în dezvoltarea fotbalului de bază, iar acest lucru nu se poate realiza decât în baza parteneriatului pe care Federația îl are cu Asociațiile Județene de Fotbal, acestea fiind structurile care guvernează fotbalul de bază la nivel Județean. FRF va finanța proiecte de dezvoltare a fotbalului de bază, iar implementarea se va face cu sprijinul la nivel de AJF.

ELIMINAREA BARAJELOR DE LA LIGA A IV-⁠A PENTRU PROMOVAREA ÎN LIGA A III-⁠A.

La nivelul ligilor inferioare, realitatea este că fotbalul nostru suferă. Lipsa de finanțare, starea precară a infrastructurii, cheltuielile curente cu deplasările, arbitrajul și echipamentele, jucătorii etc., toate sunt elemente care au făcut și fac multe cluburi să renunțe.

Suntem toți oameni de fotbal și știm ce înseamnă să muncești un sezon întreg pentru un obiectiv, să te chinui cu toate problemele enumerate mai sus și, în final, construcția să fie spulberată conjunctural, într-⁠un meci de baraj. Eliminarea barajelor pentru ligile inferioare va oferi mai multă siguranță cluburilor și le va stimula să planifice mult mai bine pe termen lung.

ANTRENORI MAI BINE PREGĂTIȚI.

Educarea și specializarea antrenorilor reprezintă cheia asigurării unor generații viitoare de jucători bine pregătite, care practică un fotbal modern, competitiv la nivel regional și european. Pentru a avea antrenori mai bine pregătiți trebuie, în primul rând, să creștem calitatea sistemului educațional de care dispunem. Astfel, cursurile Școlii Naționale de Antrenori vor fi analizate și îmbunătățite cu cele mai noi tehnici disponibile în domeniu, la nivelul UEFA.

Un alt aspect important este specializarea antrenorilor de copii și juniori pe grupe de vârstă, astfel încât activitatea pe care o practică să fie corelată perfect cu nivelul jucătorilor pe care îi pregătesc. Avem convingerea că o astfel de abordare, cumulată și cu stimulente financiare pentru antrenorii de copii și juniori care promovează copii talentați, ar crește nivelul jocului și al jucătorilor.

De asemenea, este necesară reevaluarea condițiilor pentru licențierea
antrenorilor, precum și echivalarea categoriilor cu licențele UEFA, ambele cât mai repede posibil.

CONSULTANȚĂ PRIVIND ACCESAREA DE FONDURI.

În afară de nivelul din Liga I și, parțial, din Liga a II-⁠a, restul cluburilor din România au o reală problemă în accesarea fondurilor disponibile pentru ei din diverse surse. Fie că vorbim de fonduri publice, bugetele pentru proiecte disponibile la FRF, la UEFA sau chiar cele din fonduri europene, cele mai multe cluburi de la noi nu au capacitatea de a gestiona un astfel de proiect.

FRF va sprijini cluburile să atragă fonduri externe, prin susținerea
activității de management de proiect și consultanță în vederea pregătirii documentației de participare. Astfel, cluburile vor beneficia de noi surse de venit pentru: dezvoltarea infrastructurii, extinderea activității, formare în diverse domenii sau întărirea capacității administrative.

FINANȚARE DIN BUGETUL MTS.

În ultimii 20 de ani, FRF a ales să fie aproape singura federație sportivă din România care nu solicită finanțare din bugetul Ministerului Tineretului și Sportului. Finanțare la care fotbalul are dreptul, prin lege. Și sumele disponibile nu sunt deloc de neglijat, mai ales că vorbim de un buget anual de peste 20 de milioane de euro pentru tot sportul românesc, în care fotbalul are cea mai mare pondere, unul dintre criteriile cele mai importante în împărțirea bugetului între federațiile naționale.

Președinții FRF de până acum au decis că e mai bine să ignore acești bani, probabil pentru a sta departe de eventuale controale ale autorităților. Credem că este o abordare greșită și că fotbalul, mai ales la nivel de bază, să beneficieze de aceste fonduri. Federația va solicita finanțare din bugetul MTS pentru anul 2019, iar toate sumele vor fi direcționate către dezvoltarea fotbalului de bază.

ÎMBUNĂTĂȚIREA ARBITRAJELOR ȘI SCĂDEREA CHELTUIELILOR DE ARBITRAJ;

Arbitrajul este unul dintre factorii-⁠cheie care influențează calitatea jocului. Fără arbitrii competenți și fără un arbitraj de calitate, credibilitatea fotbalului nostru are de suferit. În următorul mandat vom investi în pregătirea arbitrilor și vom crește și promova tinere talente către zona de elită.

În ceea ce privește cheltuielile pe care cluburile le au cu arbitrajul, în special în ligile inferioare acestea reprezintă adevărate probleme. Vom găsi soluții pentru a reduce aceste cheltuieli.

PROCEDURĂ ELECTRONICĂ PENTRU LEGITIMAREA JUCĂTORILOR.

Una dintre cele mai stringente probleme cu care se confruntă cluburile se referă la birocrație. Multe dintre activități, în continuare, se desfășoară ca acum 30 de ani, pe hârtie. Bineînțeles, astfel apar nenumărate disfuncționalități. Avem în vedere dezvoltarea unui sistem electronic pentru legitimarea jucătorilor. Acest sistem va fi dezvoltat, ulterior, astfel încât toate activitățile care, în prezent se desfășoară pe hârtie, să fie digitizate.

Avantajul accesului la o bază de date comună este că toți membrii afiliați vor putea avea acces permanent la toate informațiile. Totodată, FRF va putea să-⁠și fundamenteze astfel deciziile prin date certe", se arată în comunicatul emis de Lupescu.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Superliga
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău
Superliga
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (12)
427278137453618
Walter Wicky  •  18 Aprilie 2018, 09:15

Prunea a tradat sindicatul fotbalistilor pentru un post in federatie,POPESCU specialist in finante furate si sciitor in conditii de stres,M.Sandu si Dragomir ,groparii FRF,echipa de specialisti in frunte cu Dragnea supervizor!!!DACA IUBITI ROMANIA urmariti mascarada la toate posturile tv!!!!!

142452129926255
Mat Gura  •  17 Aprilie 2018, 23:34

Povestiile lui Lupescu nu isi vor atinge finalitatea... interesul? Acelasi cu cel pe care il are principalul sau sustinator... Dragnea !

laurentiuci
laurentiuci  •  17 Aprilie 2018, 22:49

sunteti penibili, ca si campania voastra pro lupescu. e rusinos ceea ce faceti.

Vezi toate comentariile (12)
Comentează