Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat marti, 17 septembrie 2019 12:42
Devine clar: Cosmin Contra, selecționerul aflat în funcție, mai păstrează doar șanse minime să continue la conducerea „tricolorilor” după preliminariile Euro. Soluția surprinzătoare pe care o ia în calcul Federația e să-l angajeze pe Marius Șumudică, aflat acum la Gazișehir, locul 6 în Turcia.
Naționala va disputa în octombrie și în noiembrie meciurile decisive pentru calificarea la Euro 2020, însă Federația pregătește deja un plan pentru schimbare: Cosmin Contra pleacă dacă nu obține calificarea și ar putea fi înlocuit cu Marius Șumudică!
600.000 de euroconstituie salariul anual al lui Șumudică la Gazișehir, în Turcia. Contra câștigă 400.000 de euro la FRF, iar Daum încasa în România 540.000 de euro pe an
Situația la zi din grupa preliminară nu arată dezastruos, doar că "tricolorii" n-au câștigat, de fapt, niciun meci contra vreunei formații cu care concurează pentru calificare și ar trebui să progreseze instant ca să le învingă pe Norvegia și pe Suedia, adversarele din cursa de calificare pentru locul al doilea. Contra a înregistrat victorii doar cu Malta și cu Feroe, a adunat conflicte cu unii dintre jucători și întreține o atmosferă tensionată la fiecare acțiune internațională.
Contractul lui Cosmin cu Federația expiră, oricum, la sfârșitul acestui an și Burleanu se gândește la soluțiile disponibile pentru înlocuirea lui. Marius Șumudică e cel mai nou nume de pe lista președintelui FRF.
Surse din instituție susțin că au existat discuții cu "Șumi", deocamdată doar o chestionare a tehnicianului, pentru a afla dacă ar fi interesat de job, dacă ar avea rost să se păstreze legătura.
Îl atrage!
Șumudică a apucat să declare în public de câteva ori: "Nu m-ar atrage un post de selecționer, fiindcă mie îmi place să muncesc zi de zi pe teren, să fiu cu echipa. La națională ai câteva meciuri pe an, e o altfel de muncă. În locul antrenamentelor trebuie să monitorizezi jucătorii, ceea ce nu mi-ar conveni".
Principiul pe care l-a enunțat în trecut nu mai e neapărat valabil. La 48 de ani, "Șumi" a câștigat bani mulți la Astra, în Turcia și în Arabia Saudită și acum ar fi interesat să-și sporească reputația bifând și echipa națională în CV.
În discuțiile preliminare cu oficiali ai FRF, el nici nu a refuzat postul, a rămas deschis pentru eventuala dezvoltare a negocierii. Oricum, nu ar prelua postul din Federație mai devreme de începutul anului următor, după ce Contra va fi încheiat campania de calificare la Campionatul European.
Nici nu s-ar putea despărți imediat de Gazișehir, clubul din Turcia cu care a semnat în vara asta. Trupa din Gaziantep are un început de sezon cu mult mai bun decât s-ar fi așteptat conducerea și suporterii. Nou-promovata e pe locul al șaselea și tocmai a învins-o pe Beșiktaș cu 3-2, într-o partidă în care Gazișehir a condus la un moment dat cu 3-0.
La Astra și-a creat renumele
Șumudică a fost un fotbalist bun, campion cu Rapid sub comanda lui Mircea Lucescu, dar nu era unul dintre atacanții români de top. Ca jucător n-a fost internațional. În antrenorat a devenit un nume important din momentul în care a dat lovitura cu Astra, cu care a câștigat campionatul în 2016. În sezonul următor a continuat minunea giurgiuvenilor, care s-au calificat în primăvara Europa League. Traseul care a urmat: Kayserispor, cu care a încheiat la mijlocul clasamentului din Turcia, Al Shabab, din Arabia Saudită, unde a ratat la limită calificarea în Champions League, și Gazișehir, a 6-a din Turcia în momentul de față.
Ce fac ceilalți antrenori români din străinătate
LADISLAU BOLONI - Antwerp (Belgia)
- a ratat accesul în grupele Europa League, l-a eliminat AZ Alkmaar
- în campionat e pe locul 5, la 3 puncte de liderul Standard Liege, dar are un meci mai puțin disputat
- în ultima etapă s-a impus pe terenul lui Anderlecht, scor 2-1
RĂZVAN LUCESCU - Al Hilal (Arabia Saudită)
- s-a calificat în "sferturile" Champions League Asia
- în campionat e pe primul loc după 3 etape
COSMIN OLĂROIU - Jiangsu Suning (China)
- cu 6 etape înainte de finalul campionatului, e pe locul 5, la 22 de puncte în spatele liderului Guangzhou Evergrande, antrenată de Fabio Cannavaro, echipă pe care "Oli" a învins-o chiar în ultima etapă, scor 3-1
LAURENȚIU REGHECAMPF - Al Wasl (Emiratele Arabe Unite)
- a pierdut primele două meciuri oficiale: în Champions League Arabia și în Cupa Emiratelor
- campionatul încă n-a început
DANIEL ISĂILĂ - Al Hazm (Arabia Saudită)
- e pe loc de retrogradare după 3 etape, are un singur punct
- în ultima etapă a pierdut pe teren propriu scor 0-6
6,5 milioane de euro pe ane salariul pe care îl are Olăroiu în China, cel mai bine plătit antrenor român al momentului
Burleanu a făcut doar alegeri ciudate
De când a preluat șefia FRF, Răzvan Burleanu s-a aflat de 3 ori în situația de a căuta și numi un selecționer.
OCTOMBRIE 2014
- Pițurcă a demisionat pentru a pleca la Al Ittihad
- FRF a apelat la Iordănescu, care era directorul tehnic de la Casa Fotbalului. "Puiu" nu mai antrenase de mai mult de 8 ani
- Echipa s-a calificat la Euro 2016, însă începuse campania foarte bine sub comanda lui Pițurcă, dar la turneul final a terminat pe ultimul loc, după Franța, Elveția și Albania
IULIE 2016
- FRF n-a mai dorit să-i prelungească înțelegerea lui Iordănescu după Euro 2016
- a apelat la un antrenor străin extrem de controversat, Christoph Daum. Nu mai antrenase pe nimeni de 3 ani și jumătate, iar trofeu nu mai câștigase de mai bine de 7 ani
- Daum a compromis total șansele de calificare la CM 2018 și a fost demis
SEPTEMBRIE 2017
- După îndepărtarea lui Daum, FRF l-a ales pe Cosmin Contra, după ce încercase alte două piste: Dan Petrescu și Hagi
- CV-ul lui Contra nu conține aproape nimic care să-l recomande pentru a fi selecționer: n-a câștigat niciodată un titlu de campion, n-a evoluat niciodată în grupele unei competiții europene, iar precedentele echipe pe care le pregătise, înainte de a prelua naționala, au fost Dinamo și Alcorcon
Selecționerii României în ultimii 20 de ani
PERIOADĂ | ANTRENOR |
1998-1999 | Pițurcă |
2000 | Ienei |
2000-2001 | Boloni |
2001 | Hagi |
2002-2004 | Iordănescu |
2005-2009 | Pițurcă |
2009-2011 | R. Lucescu |
2011-2014 | Pițurcă |
2014-2016 | Iordănescu |
2016-2017 | Daum |
2017-? | Contra |
6 calificări la turnee finalea reușit România după 1990, două Mondiale și 4 Europene, toate obținute de doar doi antrenori: Iordănescu și Pițurcă
Hagi nu vrea, Petrescu a mai refuzat
Înlocuirea lui Contra nu va constitui o misiune foarte simplă pentru Federație. Șumudică e o soluție de pe lista lui Burleanu, în atenția FRF se mai află și alți tehnicieni români. Problema: cei mai mulți sunt greu de adus. Care e situația potențialilor selecționeri:
- Gheorghe Hagi - a răspuns clar înainte să fie ofertat: "Nu se pune problema să conduc naționala câtă vreme eu dețin un club din prima ligă! Ce mi-ar face presa dacă aș convoca jucători de la Viitorul? Vă dați seama ce ar ieși? Aș vrea să mai fiu selecționer, însă numai după ce mă voi retrage de la club!"
- Dan Petrescu - a refuzat deja Federația când a fost abordat în urma demiterii lui Christoph Daum. Ca și în cazul lui Hagi, apropierea de Gică Popescu face greu de realizat colaborarea lui cu Burleanu, un dușman oficial al fostului căpitan al Barcelonei.
- Mircea Rednic - are un CV suficient de bogat pentru a concura la obținerea postului, doar că FRF l-a ocolit până acum pentru că nu-l consideră suficient de serios. Când a explicat de ce a apelat la Daum, nu la un tehnician român, Andrei Vochin s-a referit la felul cum Rednic și Reghecampf se împart între antrenorat și impresariat, un semn că alegerile lor ar fi putut părea dubioase.
- Mirel Rădoi - selecționerul "tineretului" are o imagine excelentă datorită rezultatelor de la Euro U21 de anul acesta și mulți îl consideră potrivit să continue la naționala de seniori colaborarea cu jucătorii români tineri. Doar că Rădoi are CV-ul aproape gol, Euro sub 21 de ani constituie singurul element din istoric. Singura experiență la un club a constituit-o perioada foarte scurtă de la FCSB, pe care a părăsit-o când și-a dat seama că Becali n-avea să-l lase nici pe el să conducă liber. Mirel nu are nici licența Pro, el n-ar avea dreptul să antreneze ca "principal" nici măcar în Liga 1.
Citește și: