Articol de GSP - Publicat joi, 16 decembrie 2021 21:50 / Actualizat joi, 16 decembrie 2021 23:03
Azi, la tragerea la sorți de la Nyon, România și-a aflat adversarele din Liga Națiunilor, competiție care oferă un traseu mai accesibil pentru un loc la Campionatul European din 2024, din Germania.
- România a fost repartizată în grupa B3 din Liga B, alături de Muntenegru, Finlanda și Bosnia
Nicolae Stanciu, mijlocașul Slaviei Praga și al naționalei României, a comentat tragerea la sorți și s-a declarat mulțumit de adversarele pe care „tricolorii” le vor înfrunta.
„Grupă bună, erau echipe mult mai puternice pe care le puteam avea în față. Chiar dacă am fost echipa din urna a treia, trebuie să ne gândim serios la primul loc. Nu avem de ce să ne speriem, serios. Avem șanse foarte mari să câștigăm grupa. E clar că la asta trebuie să ne concentrăm, fiindcă se poate.
Acum, toate cele patru echipe suntem practic în aceeași situație. Toată lumea știe că Liga Națiunilor e încă o cale spre EURO, deci eu cred că orice echipe sunt sau ar fi fost, vor trata cu concentrare meciurile. Nu își permite nimeni să neglijeze vreo posibilitate de a merge la un turneu final”, a declarat Stanciu potrivit playsport.
Stanciu, analiza celor 3 adversare:
Mijlocașul a luat pe rând cele 3 adversare ale României și a analizat punctele forte și cele slabe ale acestora
Bosnia-Herțegovina:
- „Nu știu cât de mult se vor mai baza, în timp, pe Pjanic și Dzeko. Acum, ei clar sunt oamenii-cheie. Dar poate până la vară se schimbă multe. Au ratat și bosniacii barajul de Mondial, nu cred că mai e naționala care era acum ceva vreme. Eu o văd ca fiind o echipă în care intră un val de tineri, e în schimbare.
- Am avut un jucător bosniac în campionatul ceh, fundașul Civic, pe care îl cunosc destul de bine. Acum e la Ferencvaros și joacă și la națională”
Finlanda:
- „Îl știu pe Pukki, din Premier League, dar și pe Kamara, colegul lui Ianis. Am jucat împotriva lui Kamara în cupele europene și îl cunosc. I-am urmărit la EURO pe finlandezi, au avut prestații solide, dar în stilul lor pe care cred că nu îl pot modifica prea mult.
- Cred că și împotriva noastră vor juca tot pe tiparul nordic, clasic, mingi lungi la bătaie. Avem națională mult mai bună ca finlandezii, asta e părerea mea”.
Muntenegru:
- „Am tot jucat cu ei. Îi știm că sunt super luptători, dar în ultima vreme nu prea au avut rezultate. E posibil să avem totuși meci greu cu ei, au câțiva jucători interesanți, Savic de la Atletico Madrid contează mult pentru echipă.
- Spun că e posibil să avem chiar cel mai greu meci cu ei, pentru că, din experiență, e dificil să joci la Podgorica. Am avut meciuri de luptă împotriva lor și, deși am dominat, nu am câștigat de fiecare dată”
Ce reprezintă această competiție pentru România
ÎN PRIMUL RÂND: Liga Națiunilor va oferi 3 bilete de acces la competiția din vara lui 2024, exact așa cum s-a întâmplat și pentru Euro 2020. Atunci, România a disputat un prim baraj grație exclusiv Nations League, dar am pierdut în Islanda.
Și acum, nu mai puțin de 12 formații ce vor avea o clasare bună în această competiție vor ajunge în play-off, în afara celor 20 care se vor situa pe primele două locuri în cele 10 grupe din preliminariile CE. A 24-a va fi țara gazdă, Germania.
ÎN AL DOILEA RÂND: clasamentul din Liga Națiunilor va fi determinant în stabilirea urnelor valorice pentru tragerea la sorți a preliminariilor CE. În momentul de față, România e în urna a 3-a valorică și dacă va rămâne acolo ar putea avea o grupă infernală în calificările pentru Euro.
De exemplu: Franța, Elveția, Turcia, Kosovo sau Belgia, Croația, Grecia, Georgia, din care ne-ar fi aproape imposibil să prindem una dintre primele două poziții ce duc direct la CE.
În schimb, dacă am ajunge în urna a doua valorică, am putea avea parte de o grupă de genul: Italia, Islanda, Albania, Moldova, din care ne-ar fi foarte la îndemână să accesăm Euro din preliminarii.
Citește alte știri despre echipa națională:
Cu ei ne batem în Liga Națiunilor! Prezentarea adversarilor României