FOTBAL  »  NATIONALA  »  CORESPONDENȚĂ DIN KOSOVO

CORESPONDENȚĂ DIN Priștina Trei țări într-una singură » Înainte de Kosovo - România, reporterul GSP a ajuns în locul pe care MAE ne-a sfătuit să îl evităm. De ce voia UEFA să mute meciul? Realitatea e cu totul alta

Atmosfera din Kosovo nu ar fi justificat mutarea din Priștina a meciului cu România, o idee pe care o avusese UEFA din cauza conflictelor reapărute la granița de nord cu Serbia. +13   FOTO
Atmosfera din Kosovo nu ar fi justificat mutarea din Priștina a meciului cu România, o idee pe care o avusese UEFA din cauza conflictelor reapărute la granița de nord cu Serbia.

Articol de - Publicat miercuri, 14 iunie 2023 20:23 / Actualizat miercuri, 14 iunie 2023 21:14

REPORTAJ GSP: Atmosfera din Kosovo nu ar fi justificat mutarea din Priștina a meciului cu România, o idee pe care o avusese UEFA din cauza conflictelor reapărute la granița de nord cu Serbia. Oamenii nu mai sunt violenți, sunt prinși din nou într-un armistițiu artificial pe care-l garantează trupele NATO prezente pe străzi.

  • Reporterul GSP Remus Răureanu a ajuns marți seară în Kosovo și transmite toate informațiile importante înaintea disputei din preliminariile Euro 2024
  • Kosovo - România are loc pe 16 iunie, de la 21:45, liveTEXT pe GSP.ro și în direct la TV pe Antena 1. Elveția - România se joacă pe 19 iunie, tot de la 21:45, liveTEXT pe GSP.ro și televizat pe Prima TV.

Vremea e perfectă pentru plimbare, sunt vreo 20 de grade, nu e o căldură chinuitoare specifică verii, e numai bine pentru plimbare și oamenii simt asta foarte clar, ei umplu străzile din centru la pas sau așezați la terasele restaurantelor și ale cafenelelor. 

Zvecean
Mașină neînmatriculată în Zvecean
+8 FOTO

Există o mulțime de afișe care îndeamnă lumea să citească. Biblioteca din Priștina e unul dintre puținele monumente cu care localnicii se mândresc.

Mallurile conțin reprezentanțe ale mărcilor obișnuite și în România, și în vestul Europei, tinerii sunt îmbrăcați ca în București. Vorbesc engleza impecabil și sunt extrem de amabili, gata să te ajute oricând te rătăcești pe străduțele alambicate cu nume imposibil de pronunțat de către un non-albanez. De ce voia UEFA să mute meciul de aici al României? Există vreun pericol camuflat perfect, invizibil?

Numele sinonim cu războiul

În mai, când Federația europeană lua în calcul să ducă partida Kosovo-România într-o altă țară, îngrijorarea apăruse din cauza încă unui conflict izbucnit la granița cu Serbia, în nordul micului stat. 

În câteva comune avuseseră loc alegeri locale. Sârbii majoritari în zonă au ales să boicoteze alegerile, ei nici nu au candidat, nici nu au votat. Așa au câștigat albanezii posturile de primari. Președintele și prim-ministrul din Kosovo le-au transmis primarilor nou-aleși să meargă să-și ocupe birourile escortați de soldați.

Sârbii din zonă au reacționat și au ajuns la violență concretă. În lupte au fost răniți și câțiva militari din trupele Kosovo Force, contingentul pe care NATO l-a adus aici încă din finalul anilor '90 pentru a păstra pacea firavă, una imposibil de menținut fără garanția pe care o dau armele.

Trei țări într-una singură » Înainte de Kosovo - România, reporterul GSP a ajuns în locul pe care MAE ne-a sfătuit să îl evităm. De ce voia UEFA să mute meciul? Realitatea e cu totul alta
Forțele KFOR încearcă să mențină pacea în zonă

Kosovo nu mai arată așa cum arăta la mijlocul anilor '90, atunci când numele era sinonim cu războiul, cu distrugerea. Sinonimia ajunsese și în campionatul nostru în vremea în care era aproape imposibil de câștigat la Piatra Neamț din cauza agresivității extreme a gazdelor, una pe care arbitrii o permiteau din cauza influenței pe care o deținea Gheorghe Ștefan. 

„Pe Ceahlăul nu ai cum s-o bați, acolo e Kosovo!”, a strigat Ioan Andone după un meci în care echipa lui fusese făcută arșice în Moldova.

Mașini neînmatriculate în nicio țară

Trei țări într-una singură » Înainte de Kosovo - România, reporterul GSP a ajuns în locul pe care MAE ne-a sfătuit să îl evităm. De ce voia UEFA să mute meciul? Realitatea e cu totul alta

În conflictul izbucnit recent în nordul țării, aproape de Serbia, s-a implicat și Djokovic. După un meci jucat la Roland Garros, Novak a scris pe o cameră TV: "Kosovo je Srce Srbije!", "Kosovo e inima Serbiei". 

Familia campionului de la Paris provine din Zvecean, un orășel din nordul Kosovo în care au pornit luptele ce au avut loc recent.

Zvecean nu seamănă cu Priștina. Mica localitate e tapetată cu drapeluri ale Serbiei agățate deasupra drumurilor, în restaurante, în instituțiile publice, pe zidurile caselor. Aici ajungi într-o zi obișnuită și ai impresia că e vreo sărbătoare națională. Pentru că nicio zi nu e tocmai obișnuită pentru sârbii care sunt majoritari în locul acesta. La nivel național, albanezii înseamnă cam 90 la sută din populație!

În Zvecean, oamenii au lipit abțibilduri albe peste literele RKS din alcătuirea numerelor de înmatriculare ale mașinilor. RKS înseamnă Republica Kosovo. „Nu putem afișa însemnele unui stat care nu există!”. 

Nici România nu recunoaște Kosovo, dar va juca vineri la Priștina fiindcă UEFA și FIFA au adoptat țara creată în 2008 și oricare națională refuză să evolueze împotriva kosovarilor este exclusă din competiții.

Protestele continuă la graniță

Pe străzi sunt soldați din KFOR și autovehicule militare. Trupele veghează în intersecții și sunt atât de discrete cât pot fi niște soldați mascați și dotați cu arme de asalt pe care le țin la vedere. Armele lor funcționează ca niște sigilii. Imediat cum ar fi retrase, ar reporni războiul.

VIDEO. Proteste susținute pe străzile din Zvecean pe 5 iunie

Sârbii continuă să protesteze în fața unei baricade pe care a creat-o armata NATO deplasată aici. Peste gardul pe care l-au alcătuit militarii, conaționalii lui Djokovic au întins steaguri ale Serbiei. Cam o mie de oameni rămân adunați permanent în zonă. 

Doar protestăm, fără violență”, au scris pe un steag negru. Mulțimea este, într-adevăr, pașnică, însă pacea e firavă rău de tot, granița care o separă de încă un război poate fi ștearsă imediat de un eveniment care să iște o scânteie, așa cum a fost situația alegerilor locale la care sârbii nu au participat și se așteptau ca nici albanezii să nu revendice posturi de primari pe care le câștigaseră cu câte o sută de voturi din cauza absenteismului masiv.

45 de kmeste distanța dintre Priștina și Zvecean

Eroul „Bill Klinton”

Atmosfera e cu mult mai relaxată în Priștina în care steagurile afișate pe străzi sunt al Kosovo și, mai des, al Albaniei. Liniște și siguranță nu există nici în capitală, motiv pentru care KFOR e prezent și la intrarea în oraș, și în centrul pietonal, printre oameni care beau cafele, donează sânge, cerșesc, ascultă muzică.

Echipa de menținere a păcii în Priștina o alcătuiesc carabinierii italieni. Italieni au participat și în luptele din Zvecean, unde câțiva dintre ei au fost răniți. Conducerea statului Kosovo a susținut că Serbia a creat intenționat acel conflict și că a trimis interlopi, membri ai unor grupări paramilitare ca să înăsprească bătălia.

NATO a bombardat Iugoslavia în 1999, ca o sancțiune pentru că președintele Miloșevici refuza să-și retragă trupele din Kosovo. Războiul fusese deja un masacru, muriseră mai mult de zece mii de civili, dintre care aproape nouă mii de albanezi.

Implicarea Statelor Unite în garantarea independenței lor i-a păstrat recunoscători pe albanezii din Kosovo. În Priștina există bulevardul „Bill Klinton”, scris chiar așa, albanizat. Și mai e și strada „Sharl de Gol”! Nu Charles de Gaulle.

Trei țări într-una singură » Înainte de Kosovo - România, reporterul GSP a ajuns în locul pe care MAE ne-a sfătuit să îl evităm. De ce voia UEFA să mute meciul? Realitatea e cu totul alta
Atmosfera din Kosovo nu ar fi justificat mutarea din Priștina a meciului cu România, o idee pe care o avusese UEFA din cauza conflictelor reapărute la granița de nord cu Serbia.

Centrul e animat, vesel, e ca o stațiune aflată în plin sezon. Periferiile arată, mai toate, ca niște șantiere, există multe zone noi cu blocuri de apartamente, cu clădiri de birouri. E ca și cum lumea ar fi uitat războiul și ar ignora riscurile care-i tot sar în ochi și ar construi o țară ca oricare alta.

Ministerul Afacerilor Externe: „Intrați prin Macedonia de Nord!"

Ministerul Afacerilor Externe a emis o avertizare pentru românii care doresc să călătorească în Kosovo ca să asiste la meciul de vineri: „Nu este recomandată intrarea în Kosovo prin punctele Brnjak și Jarinje, din Serbia, deoarece aceastea pot fi blocate sau închise de către autorități în cazul unor degradări ale securității". 

MAE recomandă intrarea în Kosovo prin Hani i Elezit, o frontieră la nord de Skopje, în Macedonia de Nord, sau prin Serbia, dar din Merdare. 

„Însă timpul de așteptare în Merdare ar putea fi mai lung, din cauza măsurilor de securitate sporite" e precizarea. Marți seară, la granița din Merdare, formalitățile au decurs ușor, vameșul kosovar a ținut doar să exprime pronosticul lui optimist: „Nouă ne-ar fi bun și un 1-1".

2008a fost anul în care Kosovo și-a câștigat independența, după războiul în care NATO a intervenit și a bombardat Belgradul

Mănăstiri și moschei

Sârbilor le-au rămas în Kosovo mănăstiri și alte monumente importante din istoria lor. În Zvecean, orășelul în care au avut loc luptele din urmă cu trei săptămâni, există o fortăreață veche de mai mult de o mie de ani. 

Trei țări într-una singură » Înainte de Kosovo - România, reporterul GSP a ajuns în locul pe care MAE ne-a sfătuit să îl evităm. De ce voia UEFA să mute meciul? Realitatea e cu totul alta
Forțăreața din Zvecan

Astăzi au mai rămas în picioare doar câteva ziduri, niște rămășițe. În vârf e afișat drapelul Serbiei. Biserici ortodoxe sunt și în Priștina, însă în capitală sunt auzite și clopotele, și chemarea la rugăciune a muezinului, fiindcă există multe moschei.

N-au monedă, dar e ieftin

Kosovarii nu au o monedă proprie, ei folosesc euro, chiar dacă nu sunt membri ai Uniunii Europene. Ei doar și-au exprimat intenția de a candida pentru admiterea în UE. Serbia are o candidatură veche de mai mult de zece ani, dar tensiunea din zonă a împiedicat-o să prindă un loc în Uniune. 

Prețurile din Priștina sunt mai mici decât cele din București. Mâncărurile din restaurante sunt diferite în funcție de zonele din Kosovo și de structura etnică a populației. În capitală, specificul e apropiat de al bucătăriei turcești, dar există și multe restaurante cu meniu italian. 

În nordul în care NATO a solicitat sporirea forțelor cu încă șapte sute de soldați, sârbii frig pleșkavița, un fel de mici plați, la marginea drumurilor pe care le păzesc militarii KFOR.

1,8 milioanede oameni trăiesc în Kosovo, aproximativ o zecime din totalul populației României. După ce UEFA și FIFA au acceptat naționala aceasta, albanezilor le-a fost permis să reprezinte Kosovo chiar dacă jucaseră în competiții oficiale pentru Albania anterior

Citește și alte știri despre naționala României: 

Alarmă înainte de Kosovo - România: fotbalistul de 7 milioane de euro s-a accidentat
Kosovo - România
Alarmă înainte de Kosovo - România: fotbalistul de 7 milioane de euro s-a accidentat
Ianis Hagi, mesaj pentru „tricolorii” U21: „Acum li se poate schimba cariera, viața”
EURO 2024
Ianis Hagi, mesaj pentru „tricolorii” U21: „Acum li se poate schimba cariera, viața”
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Lovitură în mercato! Dorit de Dinamo, U Cluj și Sepsi, fotbalistul și-a ales noua echipă
Superliga
Lovitură în mercato! Dorit de Dinamo, U Cluj și Sepsi, fotbalistul și-a ales noua echipă
Imagini tari cu Dawa în vacanță » Incredibil unde a ales să se relaxeze! Gestul cu care i-a surprins pe locuitori
Superliga
Imagini tari cu Dawa în vacanță » Incredibil unde a ales să se relaxeze! Gestul cu care i-a surprins pe locuitori
Răsturnare de situație! Transferul #1 al Rapidului este în aer » Ce s-a întâmplat la negocieri: „Putem lua jumătate de milion de euro”
Superliga
Răsturnare de situație! Transferul #1 al Rapidului este în aer » Ce s-a întâmplat la negocieri: „Putem lua jumătate de milion de euro”

Transfer pe axa FCSB - MLS? » Informații de ultim moment obținute de GSP.ro

După aproape 4 decenii, Ștefan Iovan vorbește despre momentul ignorat în România: "Îmi pare rău! Știu că așa a fost, dar nu am văzut încă un document oficial”


Comentarii (24)
Reconquista
Reconquista  •  15 Iunie 2023, 20:55

Sunteti praf si nici macar nu stiti sa mintiti ... Se poate intra in Kosovo DOAR CU BULETINUL pe la absolut orice vama ! Viata e f linistita, e o tara tanara , cu un popor tanar, preturi f mici la mancare si ce e si mai imporatnt , mancarea e de calitate , cam cum era la noi in anii '90 , adica parizerul e parizer si rosia are gust , nu stricata de UE ...

borabora
borabora  •  15 Iunie 2023, 18:14

Poate daca ai pasaport diplomatic sa intrii din Serbia in Kosovo. MAE dezinformeaza. Ca turist simplu doar din Albania se poate intra si iesi din Kosovo. Asta pentru ca Romania nu recunoaste statalitatea Kosovo. Din Macedonia de Nord nu stiu dar e posibil dar nu garantez.

propaganda
propaganda  •  15 Iunie 2023, 13:15
Postat de abavati pe 15 Iunie 2023, 12:26

tu chiar nu ai înțeles nimic ...

Nici io ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (24)
Comentează