Articol de GSP - Publicat luni, 26 septembrie 2022 18:14 / Actualizat marti, 27 septembrie 2022 11:39
Duelul România - Bosnia 4-1, ultimul meci din grupă în Liga Națiunilor, a fost comentat live pe GSP.ro de Cristian Geambașu (editorialist GSP), Ovidiu Ioanițoaia (director GSP) și Costin Ștucan (reporter special GSP). Mai jos găsești opiniile lor de dinaintea meciului, de la pauză şi de la final.
Final: România - Bosnia 4-1
Cristian Geambașu: Avem o victorie, ce facem cu ea?
Din momentul în care Finlanda înscria în Muntenegru, România a disputat un meci amical în compania Bosniei-Herțegovina. Vizionar, selecționerul Edward Iordănescu a exersat nu doar atacul, ci și jocul de apărare-contraatac atât de necesar pentru viitoarea Divizie C în care a retrogradat naționala noastră și unde viitorii adversari - Kosovo, Luxemburg, Insulele Feroe, dar și vecinii noștri bulgari - ne vor face zile fripte.
Cu pasa de gol transformată chiar în gol de Pușcaș, apoi cu alta asemănătoare cadou pentru Rațiu, Bancu trimite un mesaj categoric către toți antrenorii. Nu mă mai folosiți fundaș stânga, nu vedeți că sunt mijlocaș ofensiv?
La ce ne folosește acest 4-1 cu o echipă a Bosniei dezinteresată? E un început de reconstrucție, o repoziționare? O schimbare, fie și tardivă, de atitudine? Și rămâne Iordănescu? El vrea, nu se dă dus. Nu face pe mândrul. Și cum nu se îngrămădește nimeni să-i ia postul, probabil că Federația îl va confirma.
Ovidiu Ioanițoaia: Victorie degeaba
Chiar dacă bosniacii au dat o ripostă mai dârză după pauză, și ca urmare a introducerii vedetelor Kolasinac și Dzeko, tot "tricolorii" au făcut legea. S-au desprins la 2-0 și, în final, la 4-1, "dublă" a lui Pușcaș, diferență menită să consfințească o victorie indiscutabilă. Pe deplin meritată. Din păcate, inutilă în condițiile în care Finlanda a învins în Muntenegru și a trimis România în Divizia C a Ligii Națiunilor! Adică în lumea a treia a balonului rotund, în categoria no-name.
S-ar cuveni să ne întristăm, dar nu să ne și mirăm deoarece această retrogradare e consecința logică a modului neprofesionist, la întâmplare, în care Burleanu și curtenii lui conduc fotbalul românesc din naufragiu în naufragiu.
Costin Ștucan: Boloni era demis. Edward rămâne?
La ora asta, Ladislau Boloni și-ar fi căutat de lucru dacă ar fi acceptat oferta și condițiile FRF și apoi ar fi avut rezultate lui Edward Iordănescu. Locul 4 într-o grupă deloc fioroasă, un 0-5 la general cu Muntenegru, retrogradarea în Liga C și perspectiva unor meciuri cu Luxemburg, Feroe sau Azerbaidjan, toate astea ar fi fost suficiente argumente federale pentru demiterea selecționerului. Dar…
Situația lui Iordănescu este aproape la fel de paradoxală precum cea a fundașo-mijlocașului Bancu. Dezastruos în apărare - comic la Helsinki, azi nu strânge suficient de rapid la centrarea pentru golul lui Dzeko - stângaciul de la Craiova a fost strălucitor în atac dând practic patru pase de gol la cele cinci goluri din această dublă. Așa și naționala. Nu are un joc nemaipomenit, a ratat obiectivele din Nations League, dar a făcut patru puncte din ultimele două meciuri și acum apare dilema edwardiană: a fi sau a nu fi selecționer? Suntem pe drumul bun sau ne păcălim după 4-1 cu o Bosnie promovată și ușor relaxată?
La pauză: România - Bosnia 1-0
Cristian Geambașu: „Golul lui Denis Man după o pasă inteligentă a lui Bancu vorbește despre spirit de echipă. Și despre o calitate individuală incontestabilă. Ratarea uriașă a lui Alibec, beneficiarul unui serviciu ideal de la Olaru, vorbește despre egoismul jucătorului mare la stat și mic la sfat. Adversarul ne domină fizic, nicio noutate, dovadă că decatlonistul nostru Burcă s-a lovit ca de un perete de Demirovici.
Pe de altă parte, fundașii bosniaci nu par să înțeleagă prea bine ce le face Man, omul primei reprize. Lângă Man, trebuie pus neapărat și Stanciu, care limpezește jocul. Nu arătăm ca o mare echipă, dar nici ca una din lumea a treia a fotbalului european.”
Ovidiu Ioanițoaia: „O repriză remarcabilă a naționalei noastre, articulată, coerentă, net superioară echipei de rezerve a Bosniei, care a început pe Giulești cu un singur titular (Demirovici) din formula de start a meciului de săptămâna trecută cu Muntenegru. Logic, "tricolorii" au și înscris, golul lui Man din minutul 37 fiind validat de VAR nu înainte ca tușierul să fi indicat greșit ofsaid!
Până la golul lui Man am reținut semiluftul lui Stanciu, iar după aceea uriașele ratări ale lui Alibec și Sorescu. Poate cea mai bună repriză a României din actuala ediție a Ligii Națiunilor, dar în compania cui?”.
Costin Ștucan: „N-am mai început la fel de bine cum am terminat vineri la Helsinki, dar chiar și așa conducem la pauză după golul lui Man, asistat de Bancu și validat de VAR. Putea fi 2-0, dar Alibec scăpat cu portarul e ca un copil răsfățat care nu dă jucăriile nimănui, preferând să le zdrobească de pământ.
Stăm bine în meci deși n-am jucat grozav. Construcția a fost greoaie, Sorescu a intrat în blocajul făcut de Serbecic și Dedic și nu s-a văzut, Man s-a încălzit lent, iar Stanciu a alternat pasele bune cu mingile pierdute ușor. Bosniacii au avut șansele lor, au ratat și au plătit.
E 1-0, în Muntenegru e 0-0 și suntem încă în Liga B.”
Înainte de România - Bosnia: la ce să ne așteptăm
Cristian Geambașu: „E de rău dacă am ajuns să ne bucurăm că Bosnia-Herțegovina își menajează titularii (vechea noastră cunoștință Susici e rezervă), iar asta ne oferă șansa să nu terminăm pe locul 4 în grupă.
Faptul că Iordănescu junior aliniază o formulă mai aproape de realitate, cu Stanciu titular, cu Burcă (suspendat la meciul contra Finlandei) în locul lui Nedelcearu, cu Olaru alături de Răzvan Marin punți de echilibru și cu Sorescu și Man sprijinindu-l pe Alibec nu înseamnă că asupra lui s-a pogorât lumina divină, ci doar că la fotbal trebuie să pricepi că bricolezi mai puțin decât atunci când îți amenajezi apartamentul.”
Ovidiu Ioanițoaia: „Să nu ne extaziem că Bosnia, deja câștigătoare a grupei, a venit la București fără griji și va alinia multe rezerve. Lăsându-i pe bancă, printre alții, pe renumiții Kolasinac și Dzeko. Nu-i exclus ca tocmai posibila relaxare a ex-iugoslavilor să ne dea și mai mari bătăi de cap. La rându-i, Edi a schimbat mai puțin decât era de presupus după egalul posomorât din Finlanda. Să sperăm însă că titularizarea lui Burcă, Olaru și Stanciu poate aduce plusul dorit. Implicit, victoria care trebuie neapărat obținută.
Costin Ștucan: „În Finlanda, România a făcut cea mai consistentă repriză din mandatul sec al lui Edward Iordănescu. Jocul deloc rău de după pauză a fost un semnal, ca un pâlpâit din spațiu de la o stație demult pierdută, dar nu va mai avea nicio valoare dacă nu se confirmă în seara asta, în Giulești.
Ne așezăm așadar în fața televizorului rugându-ne să i se lumineze mintea defensivă lui Bancu, să meargă motorul echipei, cuplul de mijlocași Răzvan Marin - Olaru, în fața cărora apare Stanciu și îl vedem în sfârșit pe Alibec jucând fotbalul pe care-l promitea cândva.
Chiar și așa există posibilitatea să rămânem din nou fără selecționer. Dacă Iordănescu va pleca după un joc bun, ar fi ca un blestem. Răzvan Lucescu și Mirel Rădoi au lăsat naționala exact când lucrurile începeau să meargă.”
România - Bosnia » Echipele de start
România: I. Radu - Rațiu, A. Rus, Burcă, N. Bancu - R. Marin, Olaru - D. Man, Stanciu, Sorescu - Alibec
Rezerve: Moldovan, Târnovanu - Camora, Manea, Nedelcearu, T. Băluță, Cicâldău, G. Pușcaș, Boloca, Fl. Tănase, Fl. Coman, Cordea
Selecționer: Edward Iordănescu
Bosnia: Vasilj - Serbecici, Kovacevici, Milicevici, Civici - Sarici, Cimirot, Gojak - Dedic, Prevljak, Demirovici
Rezerve: Sehici, Pirici - Susici, Kolasinac, Sanicanin, Besici, Danilovici, Dzeko, Prcic, Duljevic, Kodro-Maksumic, Hotic
Selecționer: Ivaylo Petev
VIDEO Andrei Burcă, după România - Bosnia 4-1: „Ne bucurăm pentru victorie, dar rămânem cu un gust amar”
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”