Articol de Andrei Petrescu - Publicat joi, 02 martie 2023 07:44 / Actualizat vineri, 31 martie 2023 12:07
Ana Dumbravă sau "ANa", așa cum este cunoscută fanilor CS:GO, evoluează pentru Nigma Galaxy și a fost desemnată de curând cea mai bună jucătoare de Counter din lume în anul 2022, într-un eveniment fastuos organizat la Stockholm, comparabil cu gala în care e înmânat Balonul de Aur.
- CS: GO este un joc video de tip „shooter”, cu împușcături, tip multiplayer, în care jucătorii împărțiți în două echipe, teroriști respectivi counter-teroriști, încearcă să rămână în viață la finalul rundei
- Ana, ce reprezintă un asemenea premiu pentru tine?
- Acest trofeu câștigat la Stockholm înseamnă enorm, am visat să câștig acest trofeu de când mi-am început cariera, acum 8 ani. Este nemaipomenit, nu mă așteptam să fiu în fața legendelor din CS:GO, să am propria mea voce. A fost un moment pe care nu-l voi uita vreodată.
Ana Dumbravă: „Nu contează dacă ești fată sau băiat, contează performanța”
- Cum e să-ți desfășori activitatea într-o lume etichetată de multe ori ca fiind "a băieților"?
- Nu doar în CS:GO, ci și în alte domenii ne confruntăm cu acest lucru. Consider că femeile sunt etichetate în diverse joburi, dar eu consider că nu contează de unde vii sau ce "gender" și naționalitate ai, contează să faci ceea ce îți place și să faci bine.
- De unde pasiunea pentru jocurile video și cum ai descoperit CS:GO?
- Înainte de această pasiune am făcut sport de performanță, am făcut fotbal. Din păcate, nu am mai putut să excelez în acest domeniu, așa că am ales cealaltă pasiune, cea a jocurilor pe calculator. Am descoperit-o de la o vârstă foarte fragedă, de la 3-4 ani. Chiar îmi aduc aminte că obișnuiam să mă joc cu fratele meu mai mare diverse jocuri. El a fost unul dintre motivele pentru care am continuat să mă joc pe calculator, iar apoi să excelez în domeniu.
- Care a fost momentul în care ai decis să treci la profesioniști, să-ți alegi o carieră în acest domeniu?
- În 2014 am descoperit scena e-sports, prin intermediul platformei Twitch. Acolo am văzut prima dată un campionat de Counter Strike și pur și simplu îi admiram pe participanți cum se jucau pe scenă și erau susținuți de public. M-am imaginat pe mine însămi pe aceeași scenă și mi-am dorit foarte mult ca la un moment dat să ajung și eu acolo.
Ana Dumbravă: „Părinții m-au susținut de la început”
- Părinții tăi cum au reacționat? Mă gândesc că nu orice părinte se așteaptă ca fiica sa să devină jucătoare de e-sports. Majoritatea părinților vor ca fiicele lor să devină avocați, doctori...
- Sunt foarte recunoscătoare familiei mele. Spre norocul meu, ai mei au făcut tot posibilul să mă susțină din toate punctele de vedere, financiar, emoțional. Într-adevăr, la început nu înțelegeau în totalitate ce se întâmplă, ce fac eu la calculator. A trebuit să le explic situația și cât de mult înseamnă asta pentru mine. Pas cu pas au văzut că petrec mult timp la calculator și depun foarte mult efort în ceea ce fac. A fost important pentru ei că am descoperit ceva la care sunt bună și îmi și place. Pot spune că m-au susținut de la începutul carierei și încă o fac.
- Ne poți da un exemplu?
- Păi, am venit recent de la un campionat din Polonia, de la Katowice, unde am câștigat și au parcurs, cu mașina, drumul din România până în Polonia doar ca să mă susțină pe mine și să-mi fie alături. Asta înseamnă enorm pentru mine.
Ana Dumbravă: „Nu vreau ca lumea să creadă că noi stăm doar în fața calculatorului”
- Câte ore pe zi te joci?
- La un cantonament sau la un bootcamp petrecut cu echipa încercăm să avem un program bine pus la punct. În general, petrecem câte 8-9 ore pe zi în fața calculatorului. Nu încontinuu, avem pauze de masă. Avem psiholog cu care petrecem ore pentru a ne antrena creierul și a scăpa de stresul cu care ne confruntăm zilnic. De asemenea, avem ore în care ne antrenăm fizic, mergem la sală, alergăm, ne menținem o formă fizică cât mai bună. Nu vreau ca lumea să creadă că noi stăm doar în fața calculatorului!
- Spuneai că mergeți în cantonamente. Ce înseamnă asta pentru un jucător de e-sports?
- Pentru noi înseamnă 2-3 săptămâni în care ne antrenăm, încercăm să ne câștigăm acea energie împreună. E benefic, avem timp să ne antrenăm, să facem tactici și să ne pregătim cât mai mult posibil.
- Care este arma ta preferată?
- Echipa mea e formată din 5 fete, iar fiecare are rolul ei specific. Eu sunt Polar, adică sniper. Majoritatea timpului mi-o petrec antrenându-mă pe rolul meu.
- Câte kill-uri ai reușit cel mai mult într-un meci?
- Cred că am avut cam 60-70 într-un meci de faceit (n.r - cu prietenii), iar la campionate nu mai mult de 45 de kill-uri.
Ana Dumbravă: „Multe persoane mi-au spus că nu este un job pentru fete”
- În afară de CS:GO te pasionează și alte lucruri?
- Sunt pasionată de sport. În timpul meu liber prefer să alerg, să fac activități sportive cu prietenii. În afară de sport nu cred că am altă pasiune.
- Ce sfat le-ai da tinerelor fete care vor să se apuce de gaming?
- Pe toți, și pe tinerele fete, dar și pe băieți, îi sfătuiesc un lucru: să facă ceea ce doresc ei să facă, să nu lucreze într-un domeniu în care sunt obligați de public, de exterior doar pentru că aduce un beneficiu, un ban în plus. Le doresc să ignore mesajele negative! Eu în cariera mea am întâlnit multe persoane care au făcut bullying la adresa mea sau mi-au spus că nu este menit să fiu aici, că nu este un job pentru fete și că nu sunt destul de bună și nu voi ajunge niciodată unde sunt acum. E foarte important să ai încredere în tine și să conștientizezi că nu oricine te susține.
- Cât de rău te-a afectat bullyingul?
- La început a fost destul de greu să țin un echilibru, să nu mă simt afectată de mesajele negative. Pe parcurs, am încercat să folosesc acest bullying într-un mod pozitiv, să le demonstrez celor care recurg la el că nu este adevărat ce spun ei, să le arăt că și eu pot face performanță!
VIDEO. Cele mai bune momente în care Ana Dumbravă joacă Counter Strike
Citește și:
A împușcat mortal pisica ministrului și acum și-a aflat pedeapsa: „E inadmisibil!”