GSP.RO  »  ESPORTS  »  INTERVIU

Interviu cu Octav „Ang” Crețu: Provocările Nexus pe viitor și de ce este nevoie ca sporturile virtuale să se dezvolte în România

Octav „Ang” Crețu, CEO Nexus Gaming +3   FOTO
Octav „Ang” Crețu, CEO Nexus Gaming

Articol de GSP - Publicat marti, 20 octombrie 2020 12:38 / Actualizat marti, 20 octombrie 2020 17:49

Cine crede că gamingul este o joacă, ar trebui să vorbească cu Octav Crețu. Sau Ang cum este cunoscut în această comunitate în plină expansiune, pe care însă nu multă lume o bagă în seamă. Încă. 

Cu toate acestea vorbim de o industrie de miliarde de dolari la nivel global, care, mai ales în lunile de pandemie, a atins o popularitate din ce în ce mai mare. Fenomenul esports este sportul viitorului, chiar dacă unora le place sau nu. Iar tinerii sunt din ce în ce mai mult captivați de acest univers. 

O carieră în esports necesită un nivel de muncă și dedicare ca în oricare alt sport

În România, ca în orice domeniu, lucrurile se mișcă greoi, iar lumea când aude de gaming se gândește la copii legați de calculator care se jpoacă la întâmplare. Foarte puțini oameni înțeleg că această disciplină necesită muncă multă, dedicație, antrenamente regulate, pregătire. La fel ca orice sport. 

Ang este unul dintre acești puțini. La 26 de ani le-a făcut pe toate: a fost un gamer profesionist de succes, un promotor al acestui fenomen în România. Acum este CEO la Nexus, una din puținele inițiative cu adevărat profesioniste din țara noastră, care încearcă să construiască o structură la standard înalte. Nu este ușor, vecinii noștri investesc multe milioane de euro în sportul viitorului (vorbim chiar de ajutor de la stat în multe din cazuri). Iar dacă vorbim de Occident sau de Asia, diferența e cam ca între Liga Campionilor și Liga 1, sau mai mare. 

Octav Crețu este CEO Nexus Gaming

Am reușit să îl prindem pe Octav între multele proiecte în care este implicat și am vorbit puțin de Nexus și nu numai. Este un topic pe care puteam să îl dezbatem ore întregi și promitem să mai revenim pentru că sunt atâtea de vorbit.  Acum a ieșit un interviu mai scurt. 

- Octav, cum este viața de gamer profesionist în 2020? Care au fost cele mai mari schimbări la care a trebuit să vă adaptați?
- Gamer-ul casual clar nu a fost influențat de pandemie, în schimb gamer-ul profesionist (care nu activează la noi în țară) în mod cert a trebuit să se adapteze la cât mai puține evenimente offline și la mult mai multe evenimente online. Jucatul de acasă este simplu, nu ai la fel de multe emoții, nu ai public în spate care să îți ofere o energie în plus, e diferit de la jucător la jucător. Pentru gamerii profesioniști din Romania nu cred că s-a schimbat nimic, foarte rar participam noi la evenimente mari offline - circa o dată la 6-7 luni. Din câte am văzut în afara foarte multe echipe au renunțat la line-up-urile lor din prisma faptului că au avut probleme cu sponsorizările.

Victorie la Betano European Masters pentru echipa românească

- Care sunt rezultatele cele mai notabile obținute de echipele sau gamerii Nexus în acest an?
- Probabil cea mai mare victorie a venit la Betano European Masters, un turneu cu premii de 15.000 euro pe care l-am câștigat după ce am bătut o echipă mult mai bine cotata decât noi - Vodafone Giants din Spania. Calificarea în ESEA MDL - un fel de Champions League a reprezentat totuși cel mai bun rezultat pentru echipa noastra, pentru că avem 2 meciuri pe săptămână televizate online și prezente pe site-ul HLTV.org (site-ul care face ranking-un echipelor mondial). Echipa de League of Legends a reușit să câștige toate turneele locale, iar echipa de PUBG (Player Unknown's Battlegrounds) se află momentan în primele 20 de echipe din Europa.

- Totodată, care sunt lucrurile care nu te-au mulțumit și crezi că ar trebui remediate?
- Din punctul meu de vedere mă nemulțumește că lumea nu are încă incredere în Esports și nu există mai multe organizații la noi în tara. Turnee au inceput să se organizeze constant, deși cred ca ar trebui mai multe pentru a descoperi cât mai multe talente.

Obiectivul din 2021 este de a ajunge în TOP 30 mondial la CS:GO

- Ce așteptări ai pentru 2021, care ar fi principalele obiective ale organizației pe termen mai lung?
- Primul obiectiv ar fi să ajungem cu echipa de CS:GO în TOP 30 mondial, momentan ne plasăm pe locul 49, iar al doilea obiectiv ar fi să avem o casă de gaming permanentă pentru jucatorii noștri cât și pentru creatorii de conținut.

- Vreți să vă axați și pe alte jocuri/esports? Daca da, care ar fi acelea?
- Consider că avem destul de multe echipe și o varietate de streameri și influenceri în toate jocurile și nu văd de ce să mai prelungim lista de titluri/jocuri.

- În toate sporturile din România lumea se plânge de lipsa „ariei de selecție”. Cum se prezintă fenomenul esports în România, din acest punct de vedere? Aveți de unde alege talente?
- Din punctul meu de vedere, la noi în țară ai de unde să alegi jucători, mai greu este să rămână uniti pentru că, după cum am mai zis, această industire este lipsită de organizații importante și de oameni specializați. Nu găsești manageri buni, analiști, antrenori sau chiar investitori.

Rutina gamerilor profesioniști, similară cu cea a sportivilor profesioniști

- Tinerii înțeleg diferența dintre un gamer profesionist și un simplu jucător? Ce trebuie să știe cineva care dorește să urmeze o carieră în acest domeniu?
- Nu cred că mulți inteleg exact această distincție. Trebuie ca ei să realizeze de mici cât de important este să îți dai seama dacă ești bun și cum să te antrenezi, nu să te joci 12 ore pe zi. Trebuie să înțelegi încă de când esti foarte mic care sunt defectele tale din timpul jocului și cum poti să îmbunătățești acele capitole cât mai repede.

- Cât de greu este pentru un jucător să facă parte din Nexus? Cum alegeți gamerii?
- Procesul de recrutare e destul de complicat, în principiu ne uităm la foarte multe meciuri ale jucătorului respectiv înainte să îl chemăm la probe, acestea dureaza de obicei între 2 si 3 săptămâni ca să ne dăm seama exact de minusurile sau de plusurile jucătorului și să vedem dacă putem crea o sinergie bună între line-up-ul actual și jucătorul aflat în probe.

- Ca manager al unei grupări importante de esports, ce ai dori să vezi schimbat/implementat și în România?
- Să apară o federație de esports în Romania, legalizarea sporturilor electronice este cel mai important si următorul pas. In Republica Moldova de exemplu este vazut deja ca sport :).

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”
Diverse
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”
„Să îl dea afară” » Scoțienii au „tunat”, după meciul în care Ianis Hagi a intrat la pauză
Stranieri
„Să îl dea afară” » Scoțienii au „tunat”, după meciul în care Ianis Hagi a intrat la pauză
Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?
Stiri extrasport
Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?

Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee

Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează