Articol de Maria Andrieş - Publicat marti, 08 martie 2016 00:00
Ministrul Elisabeta Lipă îl anunță pe Alin Petrache că nu este de acord cu reorganizarea sportului pe care o propune COSR.
- În noua Lege a sportului, COSR vrea o parte mai mare din timbrul olimpic.
- Din ce-am înţeles eu, ei n-au beneficiat niciodată de aceşti bani. Cine vinde cele mai multe bilete? Fotbalul. Şi-acum a început şi handbalul puţin. Baschetul, foarte rar şi cu valoare mică. Ştiu că fotbalul a spus: de ce să mai dăm noi procentul ăsta pentru timbrul olimpic când îl putem folosi noi, la juniorii noştri? Dar nu ştiu sigur dacă a fost ceva scris.
- Legea actuală ce prevede?
- Legea te obligă să dai banii, 10 la sută din valoarea biletelor vândute, dar în fapt nu se întâmplă.
- Cu banii din accizele la alcool şi tutun cum stau lucrurile?
- Sigur că MTS primeşte aceşti bani, dar problema nu e că nu-i primeşte. Sau că nu-i primeşte la timp. Numai că niciodată nu ştii suma reală care se strânge din aceste taxe. Cei de la ANAF dau ei cât vor.
"Vor baza din Poiană. Vise!"
- Câte amendamente are acum Legea sportului?
- O sută şi ceva. Nu ştiu să-ţi răspund de ce această lege s-a discutat la COSR, de ce s-a făcut grupul de lucru comun acolo. Nu ştiu de ce acolo şi nu aici. Asta nu ştiu să-ţi spun. Şi nici n-am căutat explicaţie.
- Ce s-a întâmplat cu legea după ce aţi preluat postul de ministru?
- La prima întâlnire de lucru cu cei de la COSR ca ministru mi-au cerut aşa... (scoate un teanc de hârtii)... Completare HG privind timbrul olimpic.
- Altceva?
- Promovare HG preluare baze. Că ei vor să preia bazele. Nu pot să preia bazele! Nu au cum! Ei sunt un ONG de utilitate publică, ce-i drept, dar bunul statului nu poţi să-l dai, oricâte dorinţe am avea noi. Şi nici nu ai de ce.
- De ce insistă COSR pentru baza din Poiana Braşov?
- Ei vor mare, munte şi altitudine, Poiana Braşov, Piatra Arsă şi nu ştiu ce mai visau ei, la Constanţa. Vise!
- Ce a cerut COSR legat de Legea sportului?
- Mi-au făcut copii la corespondenţa pe care au purtat-o cu doamna ministru Gabi Szabo. În 10 august, au scris că textul publicat pe site-ul MTS nu respectă ce s-a stabilit în grupul comun de lucru.
- Cum explicaţi schimbările?
- Legea a stat în dezbatere publică. Nu ştiu când a plecat de la COSR, nu reiese de nicăieri. Nu scrie nicăieri că au predat-o pe o hârtie... Deci după ce a plecat de la COSR, legea a fost pusă pe site în dezbatere, timp în care au venit alte amendamente, de la federaţii, de la cluburi, de la cei care n-au fost consultaţi...
"Acum comprimăm amendamentele"
- 97 de articole are legea şi, acum, peste o sută de amendamente. De ce n-aţi făcut o lege nouă?
- Păi, cum să faci o lege nouă atât timp cât ai deja una? Dar ca să poţi să amendezi legea asta, îţi dai seama prin câte comisii trebuie să treacă? Nu ai certitudinea că-ntr-un ciclu olimpic va trece. A trecut un ciclu olimpic, imediat după Londra, de când ne chinuim s-o modificăm. Mai stai patru ani de zile şi nu ai certitudinea că va fi aprobată.
- Acum unde se află legea?
- La noi. Dar la ora actuală, sunt 116 amendamente. Legea asta eu n-am cui s-o prezint, pentru că ea nu are cum să treacă. Sunt foarte multe modificări care înseamnă cam acelaşi lucru.
- Şi care-i planul?
- Am chemat la discuţii la MTS reprezentanţi de la COSR, specialişti de la Universitatea Bucureşti, pe juridic, pe fiscalitate. Ne consultăm şi cu membri ai comisiilor din Camera Deputaţilor. Vrem să dăm o linie, să comprimăm cele o sută şi ceva de amendamente. Le selectăm pe cele mai importante, să le putem prezenta în Parlament. Să ieşim cu ele cât mai repede, cât mai puţine şi cât mai eficiente.
"Trece de Parlament, până în toamnă"
- Care sunt schimbările la care n-aţi renunţa?
- Păi, sunt multe. În primul rând, trebuie să definim sportivul de performanţă, ce-nseamnă competiţia, ce-nseamnă clubul sportiv... Sunt multe. Nu pot să spun acum, nu sunt eu în măsură să schimb...
- Ce v-a nemulţumit la vechea lege, înainte de a fi ministru?
- Sunt nemulţumiri pe rentele viagere, pe indemnizaţiile de efort. Sunt nemulţumiri că nu pot fi atrase fonduri de la autorităţile locale. Sunt multe, nu pot să spun acum doar două-trei, când ele sunt zece sau douăzeci, ai înţeles?
- Acum comprimaţi legea.
- Comprimăm amendamentele şi ieşim cu propuneri de modificare care să fie eficiente pentru sportul de performanţă, dar şi pentru sportul de masă.
- Cât va dura comprimarea?
- Până la sfârşitul lui martie îmi doresc să depunem legea la Parlament.
- Ce şanse aveţi, ca membru al unui guvern tehnocrat...?
- Sunt ferm convinsă că şi parlamentarii noştri ştiu cu ce probleme se confruntă sportul. Şi când era un guvern politic ne-am chinuit patru ani de zile să schimbăm această lege. Nu e o lege pentru un ministru, pentru un guvern sau pentru cineva anume. E pentru binele sportului. Şi este necesară, să nu zic de maximă urgenţă.
- Când credeţi că va fi ieşi legea asta din Parlament?
- Nu are cum să nu iasă până în toamnă, oricât ar plimba-o ăia prin comisii. N-are cum să nu iasă!
"Dacă voiau, federaţiile ar fi trecut deja la COSR"
- Ce părere aveţi despre descentralizarea infrastructurii sportive?
- Din punctul meu de vedere, trebuie să se întâmple. MTS-ul nu poate finanţa modernizarea bazelor, că nu are buget pentru reparat şi construit săli. Că nu are! Prin primării se poate realiza asta.
- Cum staţi cu listarea bazelor?
- Este foarte greu să faci toată această listare. Efectiv nu ai cum! Să intabulezi, să înscrii în cartea funciară... MTS nu are putere financiară să facă acest lucru.
- Şi cine ar putea să-l facă?
- Ministerul Dezvoltării. Din câte ştiu, există un proiect de genul acesta.
- Despre propunerea COSR de a lua federaţiile, după modelul CONI, ce credeţi?
- Dacă federaţiile doreau acest lucru, se întâmpla de mult. În al doilea rând, atâta vreme cât COSR primeşte bani de la buget prin MTS, cred că mai puţină importanţă are cine distribuie banii federaţiilor. Şi unii, şi ceilalţi trăiesc de la bugetul de stat.
- La sistemul de premieri ar trebui schimbat ceva?
- Legea actuală spune aşa: pentru locul cutare se dă o anumită sumă. Dar ministerul poate dubla, celălalt poate da... Şi-atunci trebuie spus foarte clar, foarte clar! De ce să mai scrii se poate dubla când automat dublezi? Spune 70.000 de euro în cap şi gata!
"N-avem norme de siguranţă pentru bazine"
- Ce alte priorităţi aveţi la MTS?
- Nu mi-am propus multe lucruri, dar ceea ce mi-am propus vreau să şi finalizez. Pe tineret, vreau modificarea Legii tinerilor şi a Legii voluntariatului. Iar pe sport, pe lângă Legea sportului, am JO, cu bugetarea şi monitorizarea federaţiilor. Am programul Pierre de Coubertin, la a treia ediţie.
- Ce sumă aveţi anul ăsta pentru program?
- Nu e o sumă mare, sunt în jur de 15 milioane de lei. Dar niciodată n-au fost accesaţi toţi banii. Mai am şi problema bazelor sportive închise pentru că nu au avizul ISU. Şi avem şi multe bazine de înot care n-au aviz de funcţionare.
- Câte bazine sunt în situaţia asta?
- Toate bazinele! Nu există un regulament. Nimeni nu ştie ce norme de siguranţă trebuie să respecte un bazin. Am făcut un grup de lucru, să stabilească normele astea. Mai am un proiect, ştiu că sună urît, cu noua Daciadă. În forma actuală, va cuprinde activităţi pentru copii.
ANUL OLIMPIC 2016
- Cum vedeţi anul olimpic 2016?
- Eu, de fel, sunt foarte optimistă. Dar trebuie să fiu şi realistă. La ora actuală, avem 40 de sportivi calificaţi. Tot ceea ce a depins de mine, ca ministru, tot ceea ce a depins de colegii meu a fost făcut. Am făcut tot posibilul ca să ajut federaţiile.
- Ce anume aţi făcut?
- Nu ştiu dacă s-a mai întâmplat, dar la 31 decembrie, federaţiile care au sportivi calificaţi sau urmează să aibă au primit buget, să-şi poată desfăşura activitatea, fără să mai stea pe la uşi, pe holuri, scriind adrese, că vor să plece în cantonament nu ştiu unde şi nu au bani. Să nu uităm, e an olimpic şi COSR ar trebui să se ocupe şi el de sportivi!
- COSR susţine că se ocupă doar de sportivii calificaţi la JO.
- Ţi se pare normal? Mă miră declaraţia asta. Sunt sportivi care se califică în aprilie, în mai şi-n august e Olimpiada. Cum adică "noi ne ocupăm numai de cei care se califică"? Nu pot să cred! Au buget de 57 de milioane de lei. Pentru ce primesc ei atâţia bani? Pentru câteva sute de sportivi din centrele olimpice de juniori şi tineret?
"Prima măsură: i-am adus înapoi pe Belu şi Bitang"
- Ce se întâmplă cu gimnastica?
- Primul lucru pe care l-am făcut, când am preluat această funcţie, a fost să stau de vorbă cu Belu şi cu Bitang. Nu mi se pare normal ca două somităţi în gimnastică să stea pe margine. Că ne place sau nu ne place de ei, au făcut ceva în gimnastică! Cum să zic: nu e treaba mea, e treaba federaţiei? M-am dus şi i-am rugat să revină. Fără cei doi antrenori, gimnastica n-are cum să obţină rezultate.
- La canotaj cum stăm?
- Am satisfacţia că, anul acesta, la echipa mare, lângă domnul Mircea Roman au venit două colege ale mele, Doina Ignat şi Veronica Cochelea. Au atâta experienţă la JO încât vor scoate din fetele astea ce nu ştiu nici ele că sunt în stare.
- De ce au scăzut rezultatele?
- A venit o generaţie nouă de sportive care n-au avut alături modele, să le tragă după ele. Că n-au avut! Ele nu ştiu să se autodepăşească. Nu ştiu că la nivelul ăsta, când te baţi pentru aurul olimpic, nu merge aşa, să te dăruieşti până la limita durerii. Trebuie să treci pragul de durere! Zi de zi, la antrenamente, în competiţiile de verificare...
- Cum adică n-au avut modele?
- Una e să mă vadă pe mine lângă ele, că stau şi le povestesc. Alta e să mă vadă zi de zi antrenându-mă... Ai nevoie, în momentele alea grele, de la JO, de cineva să-ţi spună: "Noi putem şi trebuie!". Nici nouă nu ne dădea nimeni nici o şansă în 2004, la Atena, când noi tot anul am luat bătaie. Aşa, ca valoare, şi ca fizic, şi ca orice, americancele erau departe înaintea noastră...
- Premierul Cioloş v-a fixat obiectiv pentru Rio?
- Nici nu trebuie să-mi fixeze, eu îmi doresc. Când mă gândesc că nu încăpeam, altădată, în avioane, şi eram doar cei mai buni dintre buni... Şi-acum am ajuns 40 de inşi. Vom mai califica, hai să zici, cu indulgenţă, încă vreo 30. Mai avem şanse.
- Cum explicaţi numărul mic de sportivi calificaţi?
- A scăzut numărul celor care practică sportul. Când loturile sunt foarte subţiri, când nu există concurenţă pe post, normal că nici sportivul nu se dedică. Ştie că nu-i suflă nimeni în ceafă.
"Ăsta-i sport naţional, să critici şi să dai vina pe federaţii"
Elisabeta Lipă"Şi dacă facem trei ore de sport în şcoli, tot la fel le facem. Copiii trebuie înscrişi în competiţii!"
Elisabeta Lipă"Dacă luăm 6-8 medalii la Rio, cât şi-au fixat federaţiile, cu numărul ăsta mic de sportivi, suntem nu buni, foarte buni!"
Elisabeta Lipă
5.000.000 €trebuiau să primeasca MTS și COSR din pariurile sportive în 2015