Articol de GSP - Publicat marti, 18 mai 2021 14:05 / Actualizat marti, 18 mai 2021 16:27
Stadionul „Mircea Chivu" e unul dintre cele mai vechi din România. Încă e funcțional, a tot fost peticit, însă urmele trecerii timpului se văd din ce în ce mai clar la "casa" CSM-ului din Reșița. Șefii clubului sunt optimiști și anunță o nouă arenă, una modernă, la standarde europene.
Între Venus, Chinezul și Ripensia, la începuturile fotbalului românesc, vitrina de aur a găzduit și Uzinele și Domeniile Reșița. UD Reșița pe scurt. CSM mai apoi și astăzi.
În Valea Domanului s-a simțit gustul celei mai prețioase medalii, s-a trăit la nivel înalt. Când în Statele Unite se inaugura Empire State Building, iar România primea primul număr al ziarului "Scânteia", Reșița triumfa pentru prima și ultima oară în campionatul național.
Casa CSM-ului din Valea Domanului
Și, cumva, s-au găsit mereu resurse de a contura legende, piese grele ale naționalei de fotbal. Reșița a dat și "locomotive" cu sute de meciuri în prima reprezentativă, nu doar celebrele locomotive cu abur.
În roșu și negru, la "Milanul din Banat" au crescut Dorinel Munteanu, Cristi Chivu, Basarab Panduru, Ștefan Iovan, Ioan Goanță și chiar Dudu Georgescu pentru o scurtă perioadă.
1954este anul în care CSM Reșița a câștigat Cupa României, singura din palmaresul "Milanului din Banat"
Toți au călcat iarba de la poalele Semenicului, între Văliug, Dognecea și Bocșa. Din 1926 și până azi, la 95 de ani distanță, în Valea Domanului n-a existat alt stadion.
1931e anul în care Reșița a fost campioană a României
O arenă de-o vârstă cu prima locomotivă cu abur, construită în același oraș, poartă astăzi numele "Mircea Chivu", dobândit după tatăl fostului căpitan al naționalei, fost fotbalist și antrenor al Reșiței.
Fraged și "veștejit"
A trecut aproape un secol peste stadionul ce se poate lăuda cu poate cel mai frumos cadru natural. Iar urmele se văd, structura e șubredă, în ciuda eforturilor pe care actualii "dirijori" ai clubului le fac.
Lipsa culorii din tribune îl transformă parcă și mai mult. Și-l lasă să-și trăiască în tăcere ultimii ani. Bustul lui Mircea Chivu și pereții "împodobiți" cu istoria fotbalistică a Reșiței arată că aici a fost, cândva, o mare echipă, răpusă azi și ajunsă în Liga 3.
Asta în ciuda șirului lung de tablouri cu citate motivaționale, de la Ronaldo până la Messi, Zlatan, Ramos sau Cruyff.
Își trăiește în uitare ultimii ani
Scurta prezentare pe care Cristi Bobar o face arenei arată că se vrea mai mult. S-au mai făcut ici-colo retușuri, s-a mai peticit unde era strictă nevoie, s-a mai dat o mână de var, există și o sală de forță, un jacuzzi, iar vestiarele sunt proaspăt amenajate.
E singurul cadru nou dintr-o serie de "antichități". Structura trădează cei 95 de ani de vechime. Sunt multe locuri cu tribuna "mâncată" de timp, cu pereții scorojiți, deși roșul și negru îți iau ochii de la distanță.
Celebra tribună a doua, cu rânduri stil "crescendo", e susținută cu greu de stâlpii de sub ea, rezemată în zidul din spate, cu scaune în valuri. O palidă amintire a unui stadion cândva model.
Se face un nou stadion la Reșița?
Printre rânduri, la Reșița se discută despre un stadion nou, unul de peste 12.000 de locuri, la cele mai noi standarde. Însă proiecte au fost multe în fotbalul românesc.
Până la ceva concret, CSM trage de utilitatea uneia dintre cele mai vechi arene din primele divizii. Una cu un istoric bogat, care deși peticită, încă oferă un peisaj aparte, dintre cele mai pitorești din fotbalul românesc.
O arenă, fie ea "ruginie", care merită mai mult decât o echipă proaspăt retrogradată în Liga a 3-a.
Au fost câteva investiții în stadion: s-au schimbat 2.000 de scaune, s-au făcut lucrări de mentenanță la terenul de joc, s-a montat o stație de irigare a terenului, avem drenaj. Am făcut totul pentru fotbaliști, să aibă condiții bune, pentru că terenul nu mai fusese renovat din 1954.
- Cristi Bobar, președinte CSM Reșița
Hotelul, minicantonamentul nostru, este renovat, avem 30 de locuri. Sala de mese este funcțională, jucătorii pot mânca acolo. Ne dorim ca în 3 ani să avem un stadion modernizat total. Sperăm să reușim.
- Cristi Bobar, președinte CSM Reșița
Noul stadion va avea 12.500 de locuri, să acopere toate regulamentele, să fie UEFA 3. Atunci vom avea o capacitate dublă față de acum, plus nocturnă. Vrem să fie în culorile clubului, roșu și negru.
- Cristi Bobar, președinte CSM Reșița