GSP.RO  »  GSP SPECIAL  »  GSP SPECIAL

FOTO Abandonat de 18 ani » Stadionul din Fălticeni, lăsat de izbeliște de autorități după desființarea clubului, arată acum ca o relicvă preistorică

Bălăriile au pus stăpânire pe vechea arenă din Fălticeni +6   FOTO
Bălăriile au pus stăpânire pe vechea arenă din Fălticeni

Articol de - Publicat joi, 20 mai 2021 12:16 / Actualizat joi, 20 mai 2021 14:52

Stadionul „Nada Florilor” din Fălticeni, locul în care s-a născut o finalistă de Cupa României în '67 și un grup ”nebun” al Forestei la sfârșitul anilor '90, arată azi ca o relicvă preistorică. Arena cu 10.000 de locuri a fost lăsată de izbeliște de autorități după ce clubul galben-verde s-a desființat în 2003.

Ce-i unește pe Balaci, Boloni, Andone, Rednic, Balint și Klein cu Fălticeniul? Ziua de 11 iulie 1982, când au jucat la inaugurarea stadionului "Nada Florilor", o arenă cu 10.000 de locuri, umplută ochi la amicalul dintre Foresta și lotul național.

Sub conducerea lui Mircea Lucescu, "tricolorii" s-au aflat într-un cantonament la Câmpulung Moldovenesc, ocazie cu care au tăiat și panglica noului complex sportiv din urbea lui Horia Lovinescu și Grigore Vasiliu Birlic.

A fost atunci 7-1 pentru reprezentativă, iar memoria întâlnirii stăruie încă în amintirile localnicilor mai în vârstă ca un soi de eveniment al aselenizării.

Ziarul "Sportul" vorbea despre o bijuterie născută pe malul Șomuzului "prin munca patriotică a tuturor locuitorilor orașului Fălticeni": "teren de fotbal excelent gazonat, tabelă de marcaj electronică, pistă modernă de atletism, teren multifuncțional de handbal, tenis, volei, un parc recreativ și un minihotel".

De la tribune pline la uitare

La 39 de ani de la acel moment marcat cu fast pentru comunitate, stadionul e o ruină. Au rămas doar în arhive prăfuite partidele disputate de Foresta în diviziile inferioare, manifestările de 1 Mai sau 23 August ori spectacolele cenaclului "Flacăra", toate cu tribunele pline.

La fel, fantasticul traseu al Fălticenilor din Cupa României '66-'67, început pe "Nada Florilor", 1-0 cu Steagul Roșu, s-a topit și el în creuzetul vremii: trupa suceveană juca în acel sezon finala, 0-6 cu Steaua, fiind prima formație din liga a treia care ajungea să evolueze cu trofeul pe masă în competiția KO.

+1 FOTO

De fapt, stadionul și-a trăit cu entuziasm ultimele clipe de viață în perioada 1994-2002, când clubul moldav a fost preluat de omul de afaceri Eugen Huțu, a bifat două promovări în L1 și a strâns sub culorile galben-verzi nume sonore din fotbalul românesc: Dorin Goian, Iulian Miu, Daniel Bălan, Dorin Semeghin, Robert Ilyeș, Mihai Guriță, Robert Niță, Eugen Nae, Mihai Baicu și un stranier exotic, Eric Fannis, internațional din Santa Lucia, o mică insulă din Caraibe.

Incubatorul pentru Liga 1

Meciurile din prima divizie, trei sezoane, le-a disputat integral la Suceava, dar Fălticeniul a fost incubatorul, locul unde s-au născut succese consecutive în L3 și L2 în drumul spre întâlnirile de gală cu Steaua, Dinamo sau Rapid în eșalonul de elită.

Și tot acolo a prins viață grupul care, în noiembrie 2000, intra în legendă cu fabulosul 5-4 din Ștefan cel Mare, după ce Dinamo condusese cu 4-0 până în minutul 62.

Erau vremurile în care Huțu gestiona bazarul din Suceava, unde se rula marfă de milioane de dolari din România, Ucraina, Polonia sau Republica Moldova, dar ruptura produsă cu autoritățile locale și o anchetă penală, din care a ieșit achitat, au dus la încetarea poveștii de iubire cu Foresta și cu fotbalul.

Clubul s-a desființat în 2003, iar "Nada Florilor" a dispărut complet de pe radarul oricăror investiții, cosmetizări, modernizări sau conservări.

Tabloul dezastrului

Azi, mai e folosit doar ca spațiu de pregătire pentru cadrele Ministerului de Interne, loc de desfășurare a unor antrenamente ale tinerilor atleți locali sau pistă de aterizare pentru elicopterele SMURD, care preiau uneori pacienți în stare gravă și-i transportă la Iași sau București. Plus bâlciul anual al orașului, în iulie, mai puțin 2020, blocat de pandemie.

Gazonul a ajuns, de fapt, o tarla similară unui câmp de cartofi, iar una dintre tribune e surpată și lasă senzația că se poate prăbuși în orice moment. 

Bătrâna tabelă de marcaj pare o relicvă din mezozoic, în timp ce așa-zisa pistă de atletism e doar un culoar acoperit cu pietricele.

13e cel mai bun loc ocupat în L1 de Foresta, în sezonul 2000-2001, la capătul căruia însă a retrogradat, după un baraj pierdut cu FC Baia Mare

Plantele au pus stăpânire pe scheletele de beton abandonate, la băncile de rezerve ultraruginite poți ajunge doar dacă îți iei inima-n dinți să traversezi un șanț numai bun să găzduiască un batalion de crocodili pe post de paznici neconvenționali.

Vechea lojă oficială a devenit spațiu pentru exerciții de grafitti îndoielnice ori pentru mesaje pornografice, iar clădirea vestiarelor și minihotelul din complex completează peisajul trist, cu încăperi dezafectate și ziduri ponosite, imagini parcă decupate din orașul-fantomă Pripiat, părăsit după dezastrul nuclear de la Cernobîl. 

De altfel, nici nu e mult până acolo: doar vreo 700 km și 10 ore de mers cu mașina!

Liga a treia pe alt stadion

Fotbalul din orașul moldav trăiește în prezent prin Șomuz Fălticeni, echipă din liga a treia. E un club înființat în 2010, care-și dispută partidele pe un alt stadion, care poartă numele fostului rapidist Constantin Jamaischi. 

În 2016-2017, baza a trecut printr-un proces de modernizare cu fonduri de la autoritatea locală, fiind refăcute o tribună, vestiarele și pista de tartan. Șomuz a terminat ultimul sezon din L3 pe locul 7 în Seria 1.

Primarul promite investiții externe

Într-o declarație oferită recent pentru "Monitorul de Suceava", primarul din Fălticeni, Cătălin Coman, a explicat că "pentru grupul de vestiare și microhotel am depus, prin Administraţia Fondului de Mediu, un proiect în valoare de 3 milioane de lei, cu finanţare externă, la care contribuţia noastră este de doar 2%. 

Este un început pentru refacerea stadionului. Acolo am avut o problemă mare cu alunecările de teren, situație care s-a rezolvat indirect. 

Odată cu construirea Bazei de agrement «Nada Florilor», ceea ce a însemnat ape subterane, pluviale şi nu numai au fost captate şi drenate, astfel încât nu mai constituie un pericol pentru deplasarea terenului. 

Ne propunem ca pe viitor, prin sursele de finanţare identificate la nivel extern, pentru că vorbim de investiţii care depăşesc bugetul local, să începem încet, încet reabilitarea terenului de joc, a pistei de alergare şi a tribunelor".

Cum ar arăta echipa ideală a Forestei

  • E. Nae - D. Bălan, Şchiopu, D. Goian, Miu - Brujan, L. Goian, Ilyeș, Semeghin - Baicu, Guriţă

Citește și alte articole:

FOTO + VIDEO Plânge Valea Domanului » Stadionul „Mircea Chivu”, din Reșița, vechi de aproape un secol, își trăiește în uitare ultimii ani

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Superliga
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Șoc în Superliga » Antrenorul a dus echipa pe loc de play-off și și-a dat demisia: „A anunțat în vestiar”
Superliga
Șoc în Superliga » Antrenorul a dus echipa pe loc de play-off și și-a dat demisia: „A anunțat în vestiar”
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (3)
140368921045340
Dinu Ion  •  20 Mai 2021, 15:33

MULTE TERENURI DIN ROMANIA ARATA IDENTIC CA LA FALTICENI !!LA ROMAN ,DINTR-UN STADION DE 25000 DE LOCURI A FOST TRANSFORMAT INTR-o RUINA !!TRIBUNELE AU FOST DISTRUSE SI FOLOSITE PENTRU CONSTRUIREA UNUI MAGAZIN !!!

danbinci
danbinci  •  20 Mai 2021, 15:13

Parca Barbu era antrenor atunci din cate stiu eu la Foresta Falticeni.

186516320010908
Dary Bos  •  20 Mai 2021, 15:03

DDB-istilor, nu faceți și voi un gest de omenie, ajutând la renovarea stadionului din Fălticeni? La urma urmei, aveți o datorie morală față de Foresta Fălticeni. Băieții ăia v-au ajutat , dandu-va 5 boabe. Procurorul Cornelius Sinus, stieeee!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează
Close