Articol de Costin Ștucan - Publicat duminica, 11 februarie 2018 09:20
Dialogul neverosimil a avut loc vineri, 9 februarie, în biroul președintelui Federației Române de Bob și Sanie (FRBS), Sorin Gheorghe Buta.
- Am vrea să vorbim cu dumnevoastră despre ziua de duminică?
- Care duminică?
- Duminica asta care vine. Ce înseamnă pentru dumneavoastră ziua de duminică, 11 februarie?
- Ce s-a întâmplat pe 11 februarie?
Gazeta a vrut să vadă cum se pregătește federația de aniversarea a 50 de ani de la singura medalie olimpică obținută vreodată de România la Jocurile Olimpice de iarnă.
Pe 11 februarie 1968, la Grenoble, echipajul format din Ion Panțuru și Nicolae Neagoe, doi foști jucători de fotbal la Divizia C, termina pe locul 3 cursa de bob 2. Cei doi români primeau medalia de bronz, o performanță incredibilă.
România avea două titluri mondiale la bobul de 2, însă ele datau de la începutul anilor '30, înainte de război.
Pilotul Ion Panțuru (stânga) și frânarul Nicolae Neagoe (dreapta), pregătindu-se de concurs. Sursă: Facebook
O jumătate de secol mai târziu, Panțuru și Neagoe par a fi fost uitați chiar de cei care ar trebui să se asigure că medalia lor nu va rămâne unică.
Condamnat penal în 2015 și colaborator al Securității, fostul deputat PDL, Sorin Gheorghe Buta, era mai preocupat de banii pe care federația urmează să-i primească de la Ministerul Tineretului și Sportului. Anul acesta, va lua 1,5 milioane de lei, de două ori mai puțin decât anul trecut.
Când a fost anunțat că 11 februarie 2018 reprezintă de fapt jubileul performanței lui Panțuru și Neagoe, șeful FRBS și-a construit o nouă declarație, special pentru camera video deschisă:
- Domnule președinte, ce înseamnă 11 februarie 2018 pentru dumneavoastră și federația pe care o conduceți?
- Ne-aducem aminte cu foarte multă mândrie de momentul 11 februarie, cu 50 de ani în urmă, când s-a obținut singura medalie, medalie de bronz, la Jocurile Olimpice de la Grenoble. Echipajul de bob de 2, Panțuru și Neagoe
Întrebat dacă are un mesaj pentru Nicolae Neagoe, unicul medaliat de la Grenoble rămas în viață, președintele Buta a spus:
“Da, ne gândim să facem o întâlnire cu dumnealui, să ne povestească, să ne aducem aminte de această superbă performanță. Îi dorim foarte multă sănătate și poate din experiența dumnealui să încercăm să creionăm ceva pe condițiile actuale”.
În vârstă de 76 de ani, Nicolae Neagoe este acum la pensie și trăiește în comuna Brebu din Prahova. În 2015, din cauza diabetului, doctorii i-au amputat laba piciorului drept.
"Nu vreau să mai aud de federație. M-au dus cu vorba, aveam pe cineva care putea să finanțeze construcția de boburi la noi în țară, undeva la Câmpina. Ăștia sunt groparii sportului de munte din România", a povestit Neagoe pentru Gazetă în ziua aniversării performanței de la Grenoble.
Încă de dimineață, se uita la Jocurile Olimpice de la Pyeong Yang, la proba de biatlon. Întrebat dacă România va mai lua curând o medalia de Jocuri, Neagoe a evitat, diplomat răspunsul: "Am văzut că sportivul nostru la biatlon, Pepene, era pe locul 24. Asta e cu sporturile noastre de iarnă".
În 2016, la moartea fostului său pilot și prieten, Ion Panțuru, Neagoe a postat pe Facebook un mesaj emoționant:
“Suntem doi, dar EL a fost și rămâne cel mai mare pilot de bob din Romania, amândoi eram fotbaliști la Carpați Sinaia. El, portar titular la echipa mare, iar eu la juniori în linia de apărare. EL m-a vrăjit să formăm un echipaj de bob, pentru că suntem mult mai buni în acest sport decât în fotbal și lupte greco-romane. EL avea vechime în bob, a participat la Olimpiada de la Innsbruck 1964 împreuna cu Gheorghe Maftei, și tot cu Maftei câștigase Cupa Mondială de Tineret. Acest EL a fost Ion Panțuru împreună cu care am deschis o nouă eră a bobului românesc”
Singura pistă de bob din România zace de ani buni în paragină la Sinaia.
"E tot vina federației, a conducătorilor mai vechi, că pista aia de bob nu există astăzi. Aveau o deviză pe vremea lui Ceaușescu. "Nu vrem pistă la noi în țară, să putem pleca afară", a povestit Neagoe.
VEZI AICI MOMENTUL ȘOCANT ÎN CARE PREȘEDINTELE FEDERAȚIEI ÎNTREABĂ CE S-A ÎNTÂMPLAT PE 11 FEBRUARIE