SPORTURI  »  ALTELE  »  ÎNOT

FOTO +VIDEO David Popovici și curiozitățile celor mici » Campionul olimpic de la Paris s-a întâlnit cu zeci de copii cărora le-a răspuns la întrebările lor diverse: „M-am simțit mulțumit și liniștit” + Ce urmează pentru înotător

David Popovici FOTO: Ionuț Iordache (GSP) +50   FOTO
David Popovici FOTO: Ionuț Iordache (GSP)

Articol de , - Publicat duminica, 29 septembrie 2024 18:02 / Actualizat duminica, 29 septembrie 2024 18:29

David Popovici s-a întâlnit cu zeci de copii în Parcul Tineretului în cadrul festivalului Urban Playfield, iar campionul olimpic le-a oferit câteva sfaturi, dar și minute bune din vacanța sa.

David Popovici este încă în vacanță după Jocurile Olimpice de la Paris, acolo unde a câștigat proba de 200 metri liber și s-a clasat pe locul al treilea la cea de 100 m liber.

David Popovici FOTO: Ionuț Iordache (GSP)
David Popovici FOTO: Ionuț Iordache (GSP)
David Popovici FOTO: Ionuț Iordache (GSP)
David Popovici FOTO: Ionuț Iordache (GSP)
+45 FOTO

Înotătorul încearcă să trăiască asemnea unui tănăr normal pentru câteva luni, însă nu-i este ușor. Iar acest lucru l-a simțit din nou, duminică, în Parcul Tinereului, când zeci de ochi și voci îl căutau. Campionul olimpic, mondial și european a avut o întâlnire cu fanii în cadrul Urban Playfield, „festivalul sporturilor luate în joacă pentru cei mici și cei mari”, după cum îl caracterizează organizatorii.

David a ajuns în parc cu câteva minute bune înainte de startul evenimentului în care le-a vorbit celor mici despre importanța sportului și a jocului. El le-a povestit despre copilărie, atunci când sportul era o joacă și se bucura meciurile de badminton disputate pe aleile pustii din parcuri, de orele de plimbat cu rolelele, apoi de „întâlnirea cu înotul”.

David Popovici: „Vă încurajez pe toți să vă mișcați, fie că e în aer liber, fie că vă jucați cu mingea, fie că sunteți pe role”

„Sportul mi-a adus foarte multe și nu mă refer la medalii, ci la prietenii pe care mi i-am făcut, la locurile pe care le-am văzut, la toate culturile pe care le-am experimentat și vă încurajez pe toți să vă mișcați, fie că e în aer liber, fie că vă jucați cu mingea, fie că sunteți pe role. Important e să faceți mișcare pentru că o să vă facă să vă simțiți foarte bine. Acum m-am adresat copiilor, iar părinților le spun că nu trebuie să-i forțați, trebuie să-i împingeți ușor de la spate și să-i încurajați, așa cum mă bucur că au făcut și părinții mei și am ajuns destul de bine”, a spus David, având îndreptați asupra sa sute de ochi. Cei mici s-au strâns ușor în în jurul lui, iar când a venit momentul întrebărilor, mânuțele s-au ridicat ca la o oră deschisă de la școală.

Unii au luat microfonul doar pentru a-i spune că fac înot și le place, alții pentru a întreba despre anumite momente din vară.

„Bună, sunt Alex și îmi place înotul” sau „Am participat la înot și la început mi s-a părut greu, dar apoi a fost ușor”, au fost câteva dintre frazele rostite la microfon.

Sunt Sebastian și îmi place foarte mult fotbalul la poartă. Cum te-ai simțit când ai fost la Jocurile Olimpice?”, a întrebat un puști apăsat. „A fost foarte greu, dar mi-a și plăcut foarte mult, m-am distrat, am încercat să mă simt cât de bine am putut și cred că am reușit”, i-a răspuns David.

Rămânând tot în sfera simțitului, un alt puști a fost curios să știe despre momentul în care i s-a cîntat imnul. „M-am simțit mulțumit și liniștit că am urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului și că a cântat imnul în fața atâtor oameni, cei din sală și cei din fața televizoarelor. Foarte bine m-am simțit”.

David Popovici: „Cei mai grei adversari sunt cei de vârsta mea pentru că văd în ei o altă foame”

Seria întrebărilor celor mici a continuat cu „Cine te-a îndemnat să începi înotul?”, „Cum ai ajuns campion?” sau „De ce adversari ți-a fost cel mai teamă?”. Pentru fiecare David a răspuns cu atenție.

  • Eu am început înotul din două motive, unul la îndemnul unui doctor pentru că aveam scolioză, încă am, dar datorită înotului e mai bine, și celălalt motiv este că aveam foarte multă energie și trebuia să o descarc undeva, așa că ai mei au ales înotul.
  • Am ajuns campion făcând exact ca voi, ce-mi place, și am făcut atât de mult ce mi-a plăcut încât am ajuns să fiu foarte bun la asta.
  • Cei mai grei sunt cei de vârsta mea pentru că văd în ei o altă foame. O dorință de a se îmbunătăți, una pe care o văd și în oglindă în fiecare zi.

După sesiunea de întrebări și o pauză de câteva minute, David Popovici a trecut la partea de poze cu cei mici. O coadă de câțiva metri s-a format și voci de diferite tonalități îi strigau numele campionului. „A fost foarte frumos să mă întâlnesc copiii, întotdeauna îmi place, deși e obositor să întâlnesc atât de multă lume deodată. Dar când sunt copii, parcă e un schimb de energie, mă încarc și eu, fie că e o poză, fie că vorbesc cu ei”, a spus David în fața camerelor.

El a fost întrebat și despre ce sfaturi le-ar da celor mici în afara celor pe care le spusese anterior. „Exemplul pe care încerc să-l setez este să facă mișcare, să încerce să nu stea atât de mult pe telefon, pentru că e din ce în ce mai ușor pe măsură ce tehnologia avansează, să încerce să facă mișcare în aer liber și să găsească o bucurie, o fericire din a se da cu rolele, a juca badminton, a înota”. La final, toată lumea a plecat acasă cu o aminitire, copiii cu o poză, iar David cu un pic de energie din partea lor.

Simt o presiune că sunt unii copii care mă consideră un idol, pentru că și eu la rândul meu am avut idolii mei când era mic Deja văd cum ceea ce fac este un exemplu pentru ei și asta mă bucură foarte tare. Încec să promovez lucruri pozitive – David Popovici, campion olimpic, mondial și european

David Popovici: „Deocamdată sunt în vacanță”

David Popovici a fost întrebat de jurnaliști dacă se vede ducând încă un ciclu olimpic. „Eu zic că mai pot duce, dar încă sunt în vacanță. Nu mă gândesc la următorul ciclu. O voi lua pas cu pas. Următorul concurs important o să fie Campionatele Mondiale în 2025, la vară, și până la următoarele Jocuri Olimpice mai e timp. Nu cred că ar fi prea înțelept din partea mea să o iau atât de înainte, să mă grăbesc”, a explicat campionul olimpic, mondial și european.

El a dezvăluit că se va concentra în perioada urmatoare pe facultate, după ce anul trecut și-a înghețat anul, și pe acțiunile caritabile în care este implicat. „Am multe proiecte în care îmi doresc să mă implic. Trebuie să încep antrenamentele încet și da, nu e, nu e grabă nicăieri”, a subliniat el.

Din nou alături de Hopes and Homes

David Popovici a anunțat că de mâine se va implica în cea mai ambițioasă strângere de fonduri pentru Hope and Homes for Children România. „Voi începe o strângere de fonduri pentru ca 11 copii cu dizabilități să poată avea o casă potrivită pentru nevoile lor și să rămână acolo inclusiv după 18 ani când, după cum știm și noi, statul și sistemul nu-i mai ajută”, a spus David.

Mi-a plăcut sportul întotdeauna, niciodată nu l-am făcut forțat și, din fericire, eu am găsit înotul din prima, dar nu e obligatoriu să se întâmple așa pentru toată lumea. Importantă este mișcarea, nu toată lumea trebuie să facă performanță, copiii trebuie să fie fericiți – David Popovici, campion olimpic, mondial și european

Mă bucur că suntem în aer liber pentru că e locul meu preferat să fac mișcare. Mie îmi place să mă antrenez în aer liber, în apă. Îmi place să alerg, să mă plimb cu bicicleta. Când eram mic mă plimbam foarte mult cu rolele – David Popovici, campion olimpic, mondial și european

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
FCSB, victorie-pansament cu Sepsi, într-un meci în care Becali și-a permis să înceapă cu a doua echipă. Pe ce loc au urcat roș-albaștrii
Superliga
FCSB, victorie-pansament cu Sepsi, într-un meci în care Becali și-a permis să înceapă cu a doua echipă. Pe ce loc au urcat roș-albaștrii
George Pușcaș, „pe val” în Turcia! Câte goluri a înscris astăzi
Stranieri
George Pușcaș, „pe val” în Turcia! Câte goluri a înscris astăzi
Adversara celor de la FCSB în Europa League conducea cu 3-0 în minutul 12, însă apoi a urmat NEBUNIA!
Campionate
Adversara celor de la FCSB în Europa League conducea cu 3-0 în minutul 12, însă apoi a urmat NEBUNIA!

Cosmin Olăroiu nu ne vrea în UE, Ion Țiriac nu ne vrea în NATO! Declarații controversate în studioul GSP: „Sunt stupefiat! Nu-mi trebuie bază militară! Știți ce ar merge, în schimb?”

Ce-a pățit soția fotbalistului când a ajuns în Botoșani? „S-a dus la mall în Iași, o sută de kilometri, și ne-a spus: «Mamă, ce oraș mare»!”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează