Articol de Emanoil Ursache - Publicat vineri, 23 august 2024 16:44 / Actualizat vineri, 23 august 2024 16:58
Valentina Petrillo (50 de ani) va deveni prima femeie transsexuală care va concura la Jocurile Paralimpice. Ea va alerga în probele de 200 și 400 de metri în categoria T12 pentru sportivii cu deficiențe de vedere, la Paris.
Ea și-a descoperit pasiunea pentru atletism la vârsta de 7 ani, în timp ce îl urmărea pe sprinterul italian Pietro Mennea, adjudecându-și aurul în proba de 200 de metri la Jocurile Olimpice la Moscova din 1980.
Cum și-a descoperit pasiunea pentru atletism Valentina Petrillo
„Am spus că vreau să fiu ca el. Am vrut să îmbrac tricoul albastru (al Italiei), am vrut să merg la Jocurile Olimpice. Dar - și a existat un dar - am vrut să o fac ca femeie pentru că nu mă simțeam ca un bărbat, nu mă simțeam ca mine însămi”, a spus Petrillo, o femeie transgen care s-a născut bărbat, relatează AP, citată de agenția de presă news.ro.
În ciuda faptului că a fost diagnosticată în adolescență cu boala Stargardt, o afecţiune oculară degenerativă, și a provocărilor cu care s-a confruntat, Valentina Petrillo se consideră o persoană norocoasă. Și-a trăit cea mai mare parte a vieții ca bărbat, iar transsexualitatea i-a dezvăluit-o soției sale, cu care are un fiu, abia în 2017. Doi ani mai târziu a început terapia hormonală.
„Da, am probleme cu vederea, am vedere parţială, sunt trans - şi să spunem că nu este cel mai bun lucru în Italia noastră, fiind trans - dar sunt o persoană fericită.
Am început tranziția în 2019, iar în 2020 mi-am împlinit visul, care era să concurez în categoria feminină, să fac sportul pe care l-am iubit întotdeauna. Am ajuns la 50 de ani înainte ca acesta să devină realitate...cu toţii avem dreptul la o a doua alegere de viaţă, la o a doua şansă”, a declarat ea, conform „The Associated Press”.
O viziune diferită a forului dedicat sportivilor paralimpici
Anul trecut, World Athletics a interzis femeilor transgen să concureze la categoria feminină în cadrul evenimentelor internaţionale, în cazul în care tranziţia la genul feminin a fost făcută după pubertate. World Para Athletics (WPA) a avut o viziune diferită.
WPA a explicat că sportivii transgen care participă, la competițiile sale feminine, trebuie să declare că identitatea lor de gen este cea feminină şi să ofere dovezi că nivelul lor de testosteron a fost sub 10 nanomoli pe litru de sânge cu cel puţin 12 luni înainte de prima lor competiție.
Testosteronul este un hormon natural care creşte masa şi rezistenţa oaselor şi a muşchilor după pubertate. Intervalul normal al bărbaţilor adulţi ajunge până la aproximativ 30 nanomoli pe litru de sânge, comparativ cu mai puţin de 2 nanomoli pe litru pentru femei.
„Orice modificare viitoare a poziţiei WPA în acest domeniu va fi luată în considerare numai în urma unei consultări adecvate cu echipele şi sportivii, şi luând în considerare drepturile şi cele mai bune interese ale tuturor celor implicaţi”, a declarat forul.
O decizia controversată în privința Valentinei Petrillo
Atletismul paralimpic reprezintă un sport care se confruntă deja cu problema creării unor condiţii de concurenţă echitabile între sportivii cu diferite niveluri de deficiență. Unele dintre adversarele lui Petrillo au reclamat că fosta identitate de gen a Valentinei Petrillo reprezintă un avantaj incorect.
După ce Petrillo a învins-o anul trecut la limită pe atleta spaniolă Melani Berges, a existat o reacție puternică în Spania împotriva acesteia. Valentina Petrillo a obţinut locul patru în semifinala campionatelor mondiale, ceea ce a însemnat că Berges nu s-a calificat în finală şi a ratat astfel şansa de a ajunge la Jocurile Paralimpice.
La acea vreme, Berges a calificat acest lucru drept o „nedreptate”. Ea a subliniat pentru site-ul spaniol de sport Relevo că, deşi „acceptă şi respectă” persoanele transgen, „nu mai vorbim despre viaţa de zi cu zi, vorbim despre sport, care necesită forţă, un fizic”.
„Respectăm regulamentele World Para Athletics, care permit în prezent femeilor trans să concureze, aşa cum este cazul Valentinei Petrillo, dar, privind spre viitor, credem că ar fi oportun să ne îndreptăm spre o uniformizare a criteriilor cu lumea olimpică în legătură cu această chestiune”, a fost reacția Comitetului Paralimpic Spaniol, care și-a menținut poziția de anul trecut.
Valentina Petrillo a recunoscut că își înțelege contestatarii
Petrillo a admis că îi înţelege, într-o oarecare măsură, pe cei care se întreabă dacă ea ar trebui să concureze în categoria feminină.
„M-am întrebat «Dar Valentina, dacă ai fi o femeie biologică şi ai vedea o Valentina alergând cu tine, ce ai crede?» Şi mi-am răspuns că şi eu aş avea unele îndoieli. Dar apoi, prin experienţele mele şi prin ceea ce am învăţat, pot afirma clar ... că nu înseamnă că, pentru că m-am născut bărbat, voi fi mai puternică decât o femeie”, au fost cuvintele Valentinei Petrillo. Ea s-a referit la un studiu finanțat de CIO, care demonstrează că femeile transgen sunt de fapt dezavantajate fizic în comparaţie cu femeile cisgender în mai multe domenii, de exemplu în privința funcţiei pulmonare.
„Acest lucru înseamnă mai degrabă că am un dezavantaj, pentru că, în afară de orice altceva, faptul că trec printr-un tratament hormonal înseamnă că merg împotriva corpului meu, deci împotriva biologiei corpului meu şi asta este cu siguranţă ceva care nu este bun pentru el”, a spus Valentina Petrillo.
Credea că a pus punct carierei sportive la 14 ani
Petrillo a crescut în oraşul Napoli din sudul Italiei. La 14 ani, a crezut că aspirațiile ei de a alerga s-au terminat când a fost diagnosticată cu boala Stargardt. Ea s-a mutat la Bologna, în nordul Italiei, pentru a studia informatica la Institutul pentru Nevăzători şi trăiește la periferia oraşului, unde lucrează în sectorul IT.
Cu toate acestea, sportul a continuat să facă parte din viaţa ei. A jucat fotbal în cinci pentru sportivii cu deficiențe de vedere, dar abia la vârsta de 41 de ani Petrillo s-a întors la atletism. De atunci, a câștigat 11 competiţii naţionale la categoria T12 masculin între 2015 şi 2018.
Valentina Petrillo a alergat prima sa cursă la feminin în 2020 şi a ajuns pe locul cinci la Campionatele Europene de Para Atletism. Ea a câştigat bronzul la 200 şi la 400 de metri la Campionatele Mondiale de Para Atletism de anul trecut.
Momentul mult așteptat de Valentina Petrillo
Finalele feminine la Jocurile Paralimpice T12 la 400 de metri şi la 200 de metri vor avea loc pe 3 şi, respectiv, 7 septembrie, cu seriile în ziua precedentă.
Petrillo se va bucura de susținerea fostei soții şi a fiului ei în vârstă de 9 ani. De asemenea, și fratele ei o va încuraja.
„Din păcate, încă trăim într-o situaţie în care persoanele transgen sunt marginalizate, care nu vor putea niciodată să schimbe un document aşa cum am făcut eu, care nu vor putea niciodată să obţină ceea ce merită, respectul pe care îl merită. Şi, prin urmare, gândurile mele se îndreaptă către ei, către cei care au fost mai puţin norocoşi decât mine”, a declarat Valentina Petrillo.