GSP SPECIAL  »  ANCHETELE GAZETEI  »  INVESTIGAŢIE GSP

Ce circ! Află cum se distrug o bază sportivă şi un teren de fotbal ca să devină bune de "imobiliare"!

Articol de - Publicat miercuri, 21 aprilie 2010 00:00 / Actualizat sambata, 09 iulie 2011 20:46

 

Conducerea PNL a Primăriei a permis unor artişti ambulanţi să dea spectacole pe gazonul din Vişeul de Sus fără să anunţe administratorul bazei şi fără să existe măcar o decizie formală a Consiliului Local

Un circ din Budapesta, cu tot arsenalul aferent - rulote, copertină, structuri de susţinere, animale, personal -şi-a instalat cartierul general pe mijlocul unui teren de fotbal. Pentru că a plouat torenţial, suprafaţa de joc a fost distrusă complet sub greutatea TIR-urilor şi a remorcilor. Dar şi a macaralelor chemate la final să scoată din nămol utilajele ambulante. În urmă a rămas un cîmp de noroi, urme de şenile şi cratere ca după război!

"Au pus peste tot rumeguş"
Episodul s-a petrecut săptămîna trecută la Vişeu, Maramureş. Vasile Mleşniţă, preşedintele clubului Bradul, care are echipă în Liga a IV-a, povesteşte disperat cum s-a ajuns la acest dezastru: "Am din '99 un contract cu autoritatea locală pentru administrarea bazei, circa 18.600 de metri pătraţi. Potrivit acestui document, nici una dintre părţi nu poate acţiona fără acceptul celeilalte asupra activităţilor din complex. De fapt, aici e un perimetru destinat exclusiv sportului! Pe iarbă nu calcă decît gheata de fotbalist! Acum însă m-am trezit peste noapte cu acest circ instalat pe gazon, fără să ştiu absolut nimic înainte! Au stat trei zile, au împrăştiat rumeguş de la un cap la altul şi au distrus tot!".

"Ghinion că a plouat!"
Explicaţia curge, bineînţeles, pe canale politice. Primăria, condusă de PNL, a dat undă verde artiştilor doar pe vorbe şi sub invocarea argumentului că a dorit să ofere comunităţii o şansă de distracţie.

"Dar n-aţi încălcat contractul cu administratorul bazei?", întreabă reporterul. Răspunsul viceprimarului Oliver Barany e un amestec de superioritate şi indiferenţă: "Păi, el nu e de capul lui! Se supune deciziilor Consiliului Local! Şi, oricum, o să-i refacem terenul. Cu trei cilindre de pămînt s-a rezolvat situaţia, ce atîta agitaţie?!".

Decizie ilegală
Şocul abia urmează însă, cînd Barany admite că n-a existat nici măcar o hotărîre de Consiliu Local: "Ce era să facem acum? Să reunim 17 oameni ca să-i întrebăm dacă sînt de acord cu circul?! Să fim serioşi! A fost doar un pic de ghinion că a plouat, altfel nu se întîmpla nimic".

"Consiliul Local oricum n-are nici o competenţă asupra terenului. Poate doar susţine activitatea sportivă, n-are voie să se implice în organizare şi funcţionare", contrează Mleşniţă.

Şi completează: "Cu ce ne ajută ei acum dacă suprafaţa va fi declarată de arbitri impracticabilă şi vom pierde cu 3-0? Nu le pasă! Important e interesul lor personal! Au existat pînă acum multe tentative să desfiinţeze complet stadionul. Unul dintre consilieri şi-a instalat o balastieră pe un spaţiu din incinta bazei, am sesizat organele competente, iar Primăria i-a dat tot lui o hîrtie prin care, vezi Doamne, are dreptul să stea acolo!".

"Primăria suportă baremurile de arbitraj şi transportul echipei. Restul cheltuielilor le fac eu. Am băgat milioane aici. Cum intri peste interesele ăstora cu politica, e jale!"
Vasile Mleşniţă, preşedinte Bradul Vişeu

"Probabil că s-a încălcat legea, că nu a existat o decizie a Consiliului Local. Dar nici Mleşniţă n-a făcut nimic la teren. Cred că o să dăm baza unui alt club, mai serios"
Vasile Ciolpan, primar Vişeul de Sus

"Nu eram aici, viceprimarul a decis să intre circul. La circul care e la noi pe stadioane, am adus şi noi unul adevărat. În 4-5 zile vom reface complet gazonul, vă promit"
Vasile Cioplan, primar Vişeul de Sus

"Mleşniţă ăsta se ocupă numai cu plîngeri! N-a făcut nimic acolo, nici măcar o îngrădire a terenului! Oricum, o să facem demersurile să-i luăm baza. Nu se mai poate!"
Oliver Barany, viceprimar Vişeu

"E mare păcat că primăriile n loc să sprijine sportul pun asemenea piedici. Probabil că vor să aibă mai mulţi tineri în baruri şi discoteci decît pe teren"
Cristi Balaj, preşedinte AJF Maramureş

Citește și:

Problemă de ultim moment la națională: titularul nu s-a antrenat și e incert pentru meciul cu Olanda!
Nationala
Problemă de ultim moment la națională: titularul nu s-a antrenat și e incert pentru meciul cu Olanda!
Dinamo aduce director tehnic de la Barcelona » Anunț important: „Avem sprijin financiar și de la Cristi Borcea”
Superliga
Dinamo aduce director tehnic de la Barcelona » Anunț important: „Avem sprijin financiar și de la Cristi Borcea”
Mircea Lucescu i-a uimit pe italieni cu pronosticul lui: „Simt o mare surpriză la Euro 2024, o campioană neașteptată!” » De ce crede că Ianis Hagi nu se poate compara cu tatăl său!
Euro 2024
Mircea Lucescu i-a uimit pe italieni cu pronosticul lui: „Simt o mare surpriză la Euro 2024, o campioană neașteptată!” » De ce crede că Ianis Hagi nu se poate compara cu tatăl său!

Superliga 2024-2025, programul complet » FCSB - U Cluj, CFR - Dinamo, UTA - Rapid în prima etapă! + Când se joacă „Derby de România”

Record ALL-TIME pe GSP în luna iunie: 5,75 milioane de utilizatori și-au luat informațiile din Gazeta Sporturilor! Vă mulțumim!


Comentarii (27)
 •  29 Aprilie 2010, 17:02

@Mircea SERBAN -in ce an a fost inagurata nocturna de pe acest stadion! Eu sunt nascut in Viseu-de-Sus,stadionul in cunosc,dar am plecat la 12 ani din Viseu...Am vazut multe meciuri jucate de Bradul Viseu pe acest stadion..

 •  23 Aprilie 2010, 06:06

Nici primarul -electrician, nici vicele -macelar, nu cunosc faptul ca, Viseu de Sus este primul oras din Romania care a avut stadion de fotbal cu instalatie nocturna, deci ca sunt edilii unui oras important pentru istoria fotbalului din tara noastra! Evenimentul -unic in epoca aceea, a fost opera mosierului Pop Simeon, posesor a peste 19 mii ha de terenuri forestiere. Acea avere este disputata de terte persoane dar, nimeni -in afara de Mlesnita, mic intreprinzator, nu este interesat de fotbal!

 •  21 Aprilie 2010, 18:18

Incredibil cine se gaseste sa ponegreasca ardelenii: toti analfabetii si pseudo-intelginetii. Pai ala cu "adevaru" foloseste cuvinte invatate sub coada vacii, iar "Dimi" foloseste cuvinte de care habar nu are ce inseamna.Bravo ba, ce destepti sunteti. Mai mancati doua blide de zeama si mai cititi o pagina de gramatica, poate se prinde ceva de voi. In rest nu ma mira nimic.Nu ma asteptam ca la noi in Maramures sa stea lucrurile altfel, ca doar tot in Romania suntem...

Vezi toate comentariile (27)
Comentează