OPINII  »  ROMÂNIA ÎN „OPTIMI”

5 mituri demontate de Edi Iordănescu

Alexandru Barbu, jurnalist GSP
Alexandru Barbu, jurnalist GSP

Articol de - Publicat joi, 27 iunie 2024 13:09 / Actualizat joi, 27 iunie 2024 17:37

Performanța istorică reușită de România la Euro e de autor. Autorul e Edi Iordănescu.

El ne va spune că principalul merit îl au jucătorii. Jucătorii vor declara că „Mister” e factorul decisiv. Să-i credeți pe fotbaliști.

5 mituri demontate de Edi Iordănescu
Edi Iordănescu, antrenorul momentului în fotbalul românesc

Suntem în fazele finale la un Campionat European și pentru că Iordănescu demontează mituri. Pentru că a crezut și a băgat capul în gheata unei națiuni care încerca să strivească naționala lui Stanciu, Ianis, Drăgușin. Ne-a promis că ajungem la Euro. Ne-am calificat. Aproape ne-a garantat că depășim faza grupelor. Olanda, te așteptăm!

Miturile spulberate de Edward Iordănescu

1. „E băiatul lui tata. «O pilă» care nu va face nimic”

La fel ca Ianis, Edi a purtat mult timp povara numelui. Partea proastă - nimeni nu-i dădea vreo șansă să ajungă la nivelul „Generalului”. Ca fotbalist, nu există termen de comparație. În antrenorat, nu mai bine discutăm după jocul cu Olanda? Partea bună, pentru el - a beneficiat de relațiile lui Puiu Iordănescu.

„M-a sunat tatăl lui, dacă pot să îl ajut să fie antrenor secund la echipa a doua, să fie «secundul» lui Strizu. «Nu, eu îl iau la prima echipă»”, povestea Ilie Dumitrescu, în 2018. O secvență din perioada în care Ilie antrena FCSB - anul 2010. Edi a fost cândva o „pilă” a tatălui faimos. E prima realitate.

În timp, a demonstrat că merită să fie antrenor în Liga 1, la marile echipe ale campionatului, la echipa națională. E a doua realitate.

6 performanțe realizate de Iordănescu Jr.

  • a salvat-o pe Pandurii de la retrogradare, a disputat finala Cupei Ligii cu formația din Târgu Jiu, apoi a prins play-off-ul, unde s-a clasat pe 3
  • s-a calificat și cu Astra în play-off, o echipă dezintegrată la acea vreme
  • a cucerit titlul și două Supercupe ale României pe banca celor de la CFR Cluj
  • a dus-o în premieră pe Gaz Metan în play-off
  • a calificat naționala României la un turneu final după 8 ani
  • prima participare în fazele finale ale unui European după aproape un sfert de secol

2. „Luăm maximum un punct, cu Slovacia. Nu vezi cu cine jucăm?”

Să nu uităm de unde am plecat: înaintea Campionatului European, ocupam ultimul loc în topul celor mai valoroase naționale prezente în Germania.

Teoretic, porneam cu șansa a doua în toate partidele din grupa E. Noi nu-i aveam pe Zinchenko, Mudryk, Skriniar, Lobotka, la De Bruyne sau Lukaku ne uitam ca la balauri. Și iată că am câștigat grupa. Cu șansă, la egalitate cu toți, dar cu 4 puncte meritate. Cifrele sunt importante, ne spun de unde plecăm, dar nu pot anticipa niciodată până unde putem ajunge. Marile echipe sunt clădite de rezultate care nu pot fi anticipate, de surprize uriașe, de miracole.

Valoarea de pe Transfermarkt a naționalelor din grupa E

NAȚIONALĂ

SUMĂ (MIL. EURO)

Belgia

584,5

Ucraina

379

Slovacia

156,4

România

92,13

3. „Ăsta fără compromisuri nu ajunge nicăieri”

Iordănescu e un personaj încăpățânat, greu de întors, imposibil de manevrat. Și ce bine că e așa! Numai că n-a fost mereu bine. Nici lui nu i-a fost mereu bine. Pentru că nu răspundea la comenzi și telefoane, Nelu Varga și Gigi Becali l-au dat afară. Atunci, mulți s-au grăbit să-l arate cu degetul: „Crezi că ajungi undeva fără compromisuri? Fără sa-ți sacrifici din când în când principiile?”.

E o gândire de oameni mici. Dar care în fotbalul românesc funcționează, pentru că e o lume ghidată, în general, de oameni mici. Iar Edi putea să piardă acest război, au fost și alții, în trecut, care au murit cu principiile în buzunar.

Apărat de situația financiară stabilă cu care s-a născut, Iordănescu și-a continuat viața și cariera bazându-se pe valori corecte. L-a ochit Federația, mai degrabă obligată să-l numească după ce a fost refuzată de Hagi, Petrescu, Boloni.

Burleanu merită acum felicitat că nu l-a demis pe Iordănescu după catastrofa din Liga Națiunilor, când o țară întreagă i-ar fi semnat demiterea.

4. „Obținem rezultate doar când jucăm urât”

La națională, Iordănescu a rezolvat în primul rând problemele din defensivă. L-a învățat pe Florinel Coman să se apere, pe Stanciu să facă marcaj om la om și pe Ianis să recupereze cât Marius Marin. N-am câștigat niciodată posesia la Euro, însă am produs fotbal: în medie, am șutat de peste 10 ori la poartă în fiecare meci. Am făcut presing, am atacat și cu 6 jucători în jurul careului advers.

Cu limitele ei, naționala României a produs fotbal total. N-a mai fost nevoie să stricăm terenul, să jucăm pe mocirlă ca să nu pierdem. Nici nu am folosit 7 fundași în primul „11”. Am jucat corect, așa cum a fost și meciul cu Slovacia, nici urmă de blat sau „meci de salon”.

5. „Te ia somnul când îl asculți”

Într-adevăr, discursul lui Edi Iordănescu nu e cel mai ofertant, nici pentru public, nici pentru ziariști. Apelează des la clișee, pare tot timpul obosit, nedormit de 3 zile. Dar în vestiar se transformă, dovadă și secvențele din vestiar prezentate în filmul „În inima naționalei”.

E suficient de abil încât să atragă vestiarul, dar și să-l domine. Și e un excelent motivator - poate singurul aspect la care deja și-a depășit tatăl ca antrenor.

Citește și:
Răsturnare de situație! Andrei Vlad PLEACĂ de la Petrolul » Echipa îi cumpără acum bilet de întoarcere din Antalya
Superliga
Răsturnare de situație! Andrei Vlad PLEACĂ de la Petrolul » Echipa îi cumpără acum bilet de întoarcere din Antalya
„Îi spun direct domnului Becali” » Patronul din Superliga își scoate la vânzare fotbalistul: „E excepțional!”
Superliga
„Îi spun direct domnului Becali” » Patronul din Superliga își scoate la vânzare fotbalistul: „E excepțional!”
„L-au dus de mână cu un violator, apoi l-au declarat nevinovat” » Una dintre cele mai șocante arestări din fotbalul românesc s-a încheiat tragic: mama lui a suferit un AVC, soția-răpusă de cancer
Superliga
„L-au dus de mână cu un violator, apoi l-au declarat nevinovat” » Una dintre cele mai șocante arestări din fotbalul românesc s-a încheiat tragic: mama lui a suferit un AVC, soția-răpusă de cancer

Comentarii (24)
dragan
dragan  •  01 Iulie 2024, 18:52

sase! demontate! ai uitat mitul cum ca iconita bate liturghia!

drabog
drabog  •  29 Iunie 2024, 16:42
Postat de 22cea pe 28 Iunie 2024, 17:34

Nici in Scanteia nu vedeai asa osanale.

Te bagi in seama degeaba din lipsa de ocupatie. Daca ii urmareai ultimul articol, ai fi observat ca i-am dat 3-4 comentarii in care l-am criticat si l-am pus la colt pentru mesajul pe care il transmite, pentru faptul ca vorbeste degeaba ca sa isi scuze colegii si sa mute atentia pe alte subiecte, evitand ceea ce era evident. Pe Drejan l-am taxat si mai dur pentru mizeriile pe care le-a spus si il voi mai taxa si pe viitor pentru ca e clar ca e un posesor ilegal de pix. Totusi cand omul face un articol corect si bine gandit, merita apreciat. Totusi la noi, stim doar sa criticam si sa comentam aiurea ca ne pricepem la tot, doar suntem un popor de genii care nu a avut noroc si avem tot dreptul sa comentam si sa aruncam cu hate peste tot, nu e asa? Hai vezi de drumul tau plictisitor si lasa-ne

emill
emill  •  28 Iunie 2024, 18:24

Deocamdată, e singrul antrenor care si-a adus ca secund unul din cei 2 oameni din Romania care si-au dat un doctorat pe bune în fotbal (la Pandurii)

Vezi toate comentariile (24)
Comentează