Articol de Ovidiu Ioanițoaia - Publicat vineri, 28 iunie 2024 09:13 / Actualizat vineri, 28 iunie 2024 09:16
Dacă s-ar fi pus problema unui meci Olanda - România înainte de Euro 2024, prima echipă ar fi pornit ca favorită. Chiar detașată, căci e socotită ca făcând parte din elita fotbalului. Ea ocupă locul 7 în ierarhia FIFA la zi, în vreme ce naționala tricoloră se află mult mai jos, pe 47.
Euro 2024 a schimbat însă lucrurile. A răsturnat raportul de forțe în avantajul formației mai slab cotate. Deoarece România, victorioasă cu 3-0 în fața Ucrainei, a convins la turneul final continental, pe când Olanda, bătută de Austria cu 3-2, a dezamăgit.
Toți foștii mari internaționali ai atât de lăudatei cândva Portocale Mecanice au criticat aspru garnitura actuală și, în frunte cu Van Hanegem, vicecampion mondial în 1974, au arătat cu degetul, și arată, spre selecționerul Ronald Koeman. Îi impută acestuia comportarea ezitantă a naționalei și, evident, rezultatele slabe. Logic în condițiile în care Olanda s-a calificat la mustață în "optimile" CE, de pe un modest loc 3 din grupa D. În care a depășit-o doar pe Polonia.
Luat la întrebări, Koeman a invocat suita de accidentări ce l-a împiedicat să alcătuiască lotul dorit, pe lista indisponibililor figurând nume răsunătoare precum ale lui Frenkie de Jong (Barcelona), evaluat la 70 de milioane de euro, Wieffer (Feyenoord), De Roon și Koopmeiners (ambii Atalanta). Ultimul curtat intens de Juventus. Dincolo de aceste absențe, Koeman însuși a trebuit să admită că echipa s-a prezentat mult sub așteptări în Germania, mai ales apărarea.
Deși stoperii Portocalei sunt celebrii Virgil van Dijk de la Liverpool și Stefan de Vrij de la Inter, rivalul lui Drăgușin de la Tottenham, Van de Ven, prinde rar tricoul de titular!, defensiva olandeză a scârțâit din toate balamalele. Acceptând că lasă prea multe spații libere și că fundașii nu comunică suficient între ei, Koeman a comparat linia lui de fund cu „O găină fără cap”!
Alții însă, am citit asta în mai multe publicații, au comparat evoluția Olandei cu cariera atacantului Memphis Depay, pe care nu puțini comentatori îl văd mai degrabă playmaker decât vârf împins. Trecut, între altele, pe la Manchester United, Barcelona și, până recent, Atletico Madrid, Depay ar urma să mai coboare un etaj și să ajungă, sugerează presa italiană, la Fiorentina.
La 30 de ani, cu 2 mai tânăr decât membrii tandemului Van Dijk - De Vrij, Memphis e prețuit astăzi la 10 milioane de euro. După ce, la începutul lui 2020, când juca pentru Olympique Lyon, costa 55 de milioane! Clar că el e în pierdere de viteză, afirmație ce se potrivește și Portocalei cândva Mecanice. Și ea în scădere.
Realiști fiind, n-ar strica să recunoaștem că, în ciuda prestațiilor mediocre din această perioadă, tot Olanda trebuie creditată cu o șansă în plus înaintea "optimii" cu România de marți, 2 iulie. Atât că, repet, lucrurile s-au schimbat și, câștigătoare a grupei E de la Euro, România poate aborda meciul de la Munchen fără complexe. Cu moral ridicat și justificată speranță. Ea nu mai e, ca odinioară, dinainte bătută, nici vorbă. Curaj și baftă!