GSP SPECIAL  »  ANCHETELE GAZETEI  »  MALL-URI ÎN SPORTUL ROMÂNESC

Ciuntesc baza Laromet! » Primăria Capitalei susţine că a dat aviz de construcţie, "dar fără a fi afectată fosta bază sportivă"

Conform planurilor
concernului AFI,
copiii nu vor mai
putea juca în curînd
nici fotbal pe baza
Laromet +3   FOTO
Conform planurilor concernului AFI, copiii nu vor mai putea juca în curînd nici fotbal pe baza Laromet

Articol de , - Publicat sambata, 23 iunie 2012 00:00 / Actualizat vineri, 22 iunie 2012 21:12

Firma Premier Solutions&Team vrea să dărîme luni tribuna oficială şi vestiarele unui teren de fotbal, în loc urmînd să facă un drum de acces auto pentru un mall şi un cartier rezidenţial

Au trecut 11 luni de cînd consorţiul AFI, cel care în 2007 a cumpărat 15,5 hectare din fosta întreprindere Laromet, inclusiv baza sportivă, ameninţa că peste cele două terenuri de fotbal va construi un mall şi un cartier rezidenţial. De atunci, demolările s-au oprit la baza tribunei oficiale a terenului principal. De cîteva luni însă, SC Premier Solutions&Tamp, firma la care asociate sînt AFI Europe N.V. şi AFI Cyprus Limited, susţine că a reuşit să obţină avizele pentru a intra cu buldozerele peste baza sportivă Laromet. Este ultima bază rămasă funcţională în zonă, care, apropo, face parte din "Parcelarea Bazilescu", clasificată drept monument istoric în 2010 de Primăria Generală a Capitalei, singura instituţie ce poate elibera avize de construcţie sau demolare în acest perimetru!

Primăria Generală: "Nu se intră pe bază!"
Ieri, printr-un comunicat trimis Gazetei Sporturilor, serviciul de relaţii cu mass-media al Primăriei Capitalei a precizat că: "Primăria a emis autorizaţia de construire 749/07.11.2011 prin care se aprobă executarea unui compelx comercial şi birouri şi amenajarea unui spaţiu de parcare aferent complexului, fără a fi afectată fosta bază sportivă". Toate bune, doar că tribuna şi vestiarele fac parte din baza sportivă Laromet!

"Strîngeţi tot! Demolăm!"
Ieri, administratorul bazei, Nicoale Nedelcu, a fost anunţat de dezvoltatori că "luni va începe demolarea tribunei şi a vestiarelor. Luaţi tot ce aveţi pe acolo!". Cu cîteva săptămîni înainte se făcuseră măsurători. Astfel drumul de acces auto pentru viitorul mall şi cartier rezidenţial va trece la numai un metru de marginea terenului, urmînd să înghită tribuna şi băncile de rezerve. Antrenor la grupa de juniori de la CS Mogoşoaia este fostul internaţional stelist Teodor Anghelinei, care e consternat: "Am tot sperat că acest lucru nu se va întîmpla. E adevărat că pînă acum am fost lăsaţi să ne antrenăm şi să jucăm fără bani, dar şi noi am îngrijit terenul. Ni s-a tăiat căldura, apa curentă, iar acum vom rămîne şi fără vestiare. Singura variantă e să aducem unele mobile, ca să mai putem juca şi în campionat".

"Agenţiei de Mediu i-au «scăpat» tribuna şi popicăria"
Baza Sportivă Laromet figurează ca atare la Direcţia patrimoniu a Primăriei Generale Bucureşti. Conform Legii 69/2000, deţinătorii unei asemenea baze sînt obligaţi să o întreţină. Distrugerea ei nu se poate face decît prin ordonanţă guvernamentală, cu condiţia ca dezvoltatorul să construiască în zonă o altă bază sportivă de dimensiuni asemănătoare. Baza Laromet are două terenuri de fotbal, unul de joc, unul de antrenament, tribuna şi vestiarele, instalaţiile aferente şi o popicărie. Toate au fost lăsate în paragină de cîţiva ani. Dan Trifu, şeful Eco Civica, o organizaţie nonguvernamentală care luptă pentru oprirea distrugerii bazelor spotive, a confirmat că "printre avizele de demolare sînt şi cele de la Agenţia Naţională de Mediu. După ce au dat avizul le-am semnalat că au aprobat demolarea tribunei şi a popicăriei, care fac parte dintr-o bază sportivă. Mi-au spus că nu şi-au dat seama, că le-a scăpat! Dar avizul lor era cel mai important, fără el nu puteau face nimic".

"Am aprobat o decizie a Primăriei"
La rîndul lor, cei de la Agenţia Naţională de Mediu susţin că "noi am dat aviz pentru proiectul de acces auto în baza planului de urbanism aprobat de Primăria Municipiului Bucureşti. Nu aveam trecute în documente obiectivele care urmau să fie demolate pentru realizarea acelui acces auto".

ANTS cere lămuriri
Noua şefă de la ANTS, Carmen Tocală, este stupefiată că încă o bază sportivă va fi distrusă. Mai grav este însă că nici pînă acum nu este finalizată lista bazelor sportive care aparţin de ANTS. "Aceasta este una dintre priorităţile mandatului meu, să stabilim patrimoniul şi să ştim care sînt bazele noatre", a spus Carmen Tocală. La rîndul său, adjunctul Alin Petrache a precizat că "am înaintat un demers oficial la Primăria Capitalei, pentru a cere lămuriri. Nu este posibil ca o bază să fie desfiinţată aşa, se încalcă Legea Sportului".

"Chiar dacă nu este o bază a ANTS, ci a Primăriei Capitalei, baza sportivă Laromet nu poate fi distrusă. Cu atît mai mult cu cît este una în aer liber. Trebuie să oprim cumva dispariţia acestei baze!"
Carmen Tocală, preşedinte ANTS

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Mircea Lucescu a anunțat convocările preliminare pentru „dubla” cu Cipru și Lituania » O mare surpriză: prima selecție la națională
Nationala
Mircea Lucescu a anunțat convocările preliminare pentru „dubla” cu Cipru și Lituania » O mare surpriză: prima selecție la națională
Medaliata cu argint de la Jocurile Olimpice i-a lăsat muți de uimire! A venit cu o rochie transparentă la „Săptămâna modei”
Altele
Medaliata cu argint de la Jocurile Olimpice i-a lăsat muți de uimire! A venit cu o rochie transparentă la „Săptămâna modei”
Singurul fotbalist pe care Gică Hagi nu vrea să îl vândă: „Construiește echipa în jurul lui!” » Ar fi refuzat oferta de la Rapid
Superliga
Singurul fotbalist pe care Gică Hagi nu vrea să îl vândă: „Construiește echipa în jurul lui!” » Ar fi refuzat oferta de la Rapid

Povestea de film a unui fotbalist născut la Aiud, ajuns antrenor la Galatasaray, Dinamo Tbilisi și Lokomotiv Moscova! » A dispărut după singurul meci la care a asistat Stalin în tribune și se spune că ar fi fost executat

Medaliata cu argint de la Jocurile Olimpice i-a lăsat muți de uimire! A venit cu o rochie transparentă la „Săptămâna modei”


Comentarii (7)
leonidaslimax
leonidaslimax  •  23 Iunie 2012, 16:59

e normal sa se faca inca un mall in locul unui stadion fiindca tinerii nostri isi rup tenisii nike prin mall-uri in tricouri gabana si baga shaorme si aripi picante in loc de alergari si flotari. cat mai multe "moul-uri" pentru generatia shaorma,mcdonalds,kfc -pentru un tineret puternic si sanatos:))

gabryel28
gabryel28  •  23 Iunie 2012, 14:27

asta este romania pana nu iesim toti in strada nu o sa facem nimic o sa fim dominati de mafia din politica si de aceasta justitie corupta care face jocurile politicienilor

nesv1234
nesv1234  •  23 Iunie 2012, 11:36

O sa avem performante pe care le meritam! Vom tanji dupa locul 50, la orice sport!

Vezi toate comentariile (7)
Comentează