Articol de Mirela Neag - Publicat miercuri, 05 martie 2014 00:00 / Actualizat miercuri, 05 martie 2014 16:31
Şase cazuri de notorietate semnalate de GSP au fost soluţionate sau se află în curs de judecată la instanţele civile.
De-a lungul timpului, echipa Gazetei a declanşat mai multe investigaţii jurnalistice care au fost preluate de organele de anchetă ale statului şi trimise de procurori în justiţie. Dosarul Transferurilor este primul finalizat cu o decizie definitivă şi irevocabilă, dar pe rolul instanţelor se mai află cazuri la fel de celebre. Altele sînt încă în faza de cercetare la DNA.
1999 - " Hotelul Piatra Arsă" - După investigaţia jurnalistică, Curtea de Conturi a verificat şi constatat un prejudiciu de 13 miliarde de lei la investiţia MTS de pe platoul Bucegi. Au fost acuzaţi şi judecaţi de către instanţa Curţii de Conturi mai mulţi angajaţi ai ministerului şi ai CSNB Piatra Arsă, fiind recuperată o parte din prejudiciu.
2004 - " Loteria I" - un scandal de evaziune fiscală în care Loteria Naţională a cumpărat 38 de spaţii comerciale, indirect, de la compania Ana Electronic, a lui George Copos, pentru 5,2 milioane de euro. DNA a trimis dosarul la ICCJ, în primă fază Copos primind o condamnare de 4 ani cu executare.
2006 - "Dosarul Transferurilor"
2009 - " Ridzi - Ziua Tineretului" - Ancheta demarată de Gazetă privind modul în care au fost cheltuiţi 660.000 de euro pentru organizarea zilei de 2 Mai de către ministerul condus de Monica Iacob-Ridzi a fost preluată de DNA şi finalizată cu un proces la ICCJ. Pe 27 ianuarie 2014, primul verdict al judecătorilor a fost de închisoare pentru toţi cei 12 inculpaţi. Trei, printre care şi Ridzi, au primit 5 ani de închisoare, restul, între 3 şi un an cu suspendare. Recursul va începe pe 28 martie.
2011 - " Gala Bute" - După investigaţia jurnalistică a Gazetei, procurorii antifraudă au verificat modul în care au fost atribuite cele două milioane de euro din fonduri europene de către ministerul condus de Elena Udrea. DNA a început urmărirea penală în cazul lui Rudel Obreja, al ministrului economiei, Ion Ariton, şi asupra funcţionarilor MDRT.
Presa internațională vuiește după ce România - Kosovo a fost abandonat: „Haos!”