GSP SPECIAL  »  ANCHETELE GAZETEI  »  DOSARUL GALA BUTE

ÎCCJ a stabilit un nou termen în "Gala Bute" » Astăzi au fost audiați trei martori

Articol de - Publicat vineri, 10 februarie 2017 09:37

Astăzi, la Înalta Curte de Casație și Justiție, a avut loc un nou termen al dosarului "Gala Bute" în care au fost audiați trei martori. Următorul termen s-a stabilit pentru data de 15 februarie.

În această dimineață au fost audiați martorii Octavian Arsene, directorul Direcției de Dezvoltare în Turism din cadrul MDRT în timpul Gala Bute, Cristian Diaconescu, care era șef de serviciu la direcția de Dezvoltare și Infrastructură turistică MDRT, și Ioana Alina Dincă, cea care a lucrat ca director general la direcția economică MDRT între 2010-2012.

UPDATE 13:00

Termenul de astăzi s-a încheiat, însă pe 15 februarie va mai fi un termen în care va fi audiat și ultimul martor. După aceea vor începe dezbaterile.

update 11:35

A început audierea ultimului martor, Ioana Alina Dincă. Ea e propusă tot de Elena Udrea și a lucrat ca director general la direcția economică MDRT între 2010-2012. Acum e la Ministerul Transporturilor. A venit să vorbească în fața magistraților despre adresa emisă de MDRT către BRD la 29 iunie 2011. Alina Dincă a consultat un act de la dosar, adus de judecători:

"Am fost chemată de secretarul general MDRT Gheorghe Nastasia în vederea citirii unei adrese către BRD, însă nu știu dacă e vorba despre aceasta. Știu că se vorbea despre un contract între MDRT și SC Europlus Computers și că urmează să se facă plăți conform prestațiilor ce urmează a fi realizate. Nu mai știu dacă e vorba de documentul de față, pentru că aici am văzut ceva legat de garantarea unui credit de către MDRT. Gheorghe Nastasia m-a chemat să mă întrebe dacă adresa e corectă din punct de vedere al direcției economice.

Nu mi-a dat alte explicații. I-am spus că, din punct de vedere economic, cât timp nu s-a făcut o plată, adresa nu are relevanță. Nu îmi amintesc să existe situații la MDRT în care ministerul să garanteze un credit. Nu am discutat cu ministrul Udrea despre acea adresă. Într-o perioadă a existat o dispoziție verbală pentru a se plăti facturi în ordinea înregistrării lor la minister. A fost o dispoziție verbală transmisă de secretarul general Nastasia, care discuta cu Elena Udrea", a fost reacția Alinei Dincă.

Judecătoarea Angela Dragne a zis de multe ori expresia "altă întrebare", făcută celebră după un discurs al fostului Ministrul al Justiției, Florin Iordache. Avocații au început să râdă: "Vedeți cu expresia asta!". "Ce expresie?". "Altă întrebare!".

UPDATE 11:00

Dialog în contradictoriu între președinta completului, Angela Dragne, și martorul Cristian Diaconescu:

Dragne: Ce se întâmpla dacă sumele solicitate depășeau posibilitățile ministerului? Cine decidea plățile?
Diaconescu: Nu mai știu... Ordonatorul de plată!
Dragne: La urmărirea penală ați zis că asta se făcea de către conducerea ministerului
Diaconescu: Păi dacă așa am zis... Nu mai țin minte.
Dragne: Vă mențineți declarația de la urmărirea penală?
Diaconescu: Da, da!

"Fondurile ministerului ajungeau doar pentru 20-30% din solicitările administrațiilor teritoriale. Pentru proiectele aflate în derulare, în medie, între semnare și plata putea trece. E vorba de proiectele în derulare. Colegii mei Florin Rădulescu, Maria Avram... încă doi colegi care nu mai sunt la MDRT s-au ocupat de proces. Eu îi ajutam la culegerea informațiilor", a adăugat Diaconescu.

Dragne: Ne-ați zis că fondurile ministerului ajungeau doar pentru 20-30% din solicitările administrațiilor teritoriale.
Diaconescu: Da, poate am greșit estimarea.

Diaconescu e tot martor solicitat de apărare, de avocatul Elenei Udrea.

UPDATE 10:50

A început audierea martorului Cristian Diaconescu. El era șef de serviciu la direcția de Dezvoltare și Infrastructură turistică MDRT: "Știu procedura. În baza unor solicitări se făcea o listă cu proiecte și cu sume ori etape din proiectele respective. Apoi se făcea ordinul de alocare, în care erau menționate autoritățile locale și suma alocată pentru anul în curs. Toată documentația era semnată de directția în curs, apoi își urma cursul la celelalte direcții, cea juridică, secretarul de stat și ordonatorul de credite".

UPDATE 10:33

Primul martor care trebuia audiat, Iurie Ceban, nu a venit nici azi. ÎCCJ încearcă să-l audieze de 5 termene. E cetățean basarabean și nu poate fi, deocamdată, găsit. DNA spune că banii mergeau întâi în două firme configurate special pentru evaziune, pe care le controla Iurie Ceban

UPDATE 10:20

Dialog Elena Udrea - Octavian Arsene:
Udrea:
Au fost contactați toți reprezentanții UAT-urilor?
Arsene: Știu că într-un an a existat o astfel de situație. Am primit o redistribuire, o mare sumă de bani. Așa că am dat toate telefoanele.
Udrea: V-am modificat propunerile de prioritizare?
Arsene: Nu

Acum e pauză! Urmează în fața magistraților Cristian Diaconescu, subaltern al lui Arsene.

UPDATE 10:00

A început audierea martorilor. Primul care a dat explicații a fost Octavian Arsene, directorul Direcției de Dezvoltare în Turism din cadrul MDRT în timpul Gala Bute:

"Aveam dosarul pentru fiecare proiect. Se făceau şedinţe permanent cu MDRT, cu ministrul Udrea şi secretarii de stat. Se purtau discuţii referitoare la posibilităţile de finanţare. Se stabileau nişte priorităţi. Explicăm cu argumente şi contraargumente de ce să dezvoltăm o zonă. Participau şi autorităţile locale. Vedeam cât putem face. Ţin minte şi de pârtiile de la Cavnic şi Lupeni, dar nu am particularităţi, se respectă aceeaşi procedura.

Menţin ce am zis la urmărirea penală. Plata către UAT Lupeni s-a făcut mai repede pentru că era sfârşit de an şi trebuia să fie făcut finalul să se închidă activitatea trezoreriei. Erai cu sabia lui Damocles deasupra capului.

Menţin şi declaraţiile date la procuror referitoare la proiectele Straja şi Parâng. Anul 2011 era cel mai bun an. Ne-am mişcat foarte repede. Existau proiectele în derulare. Plăţile au mers mult mai repede. Am putut să plătim mai repede. Nimeni din MDRT nu mi-a cerut să fac plăți cu prioritate către unităţile administrativ teritoriale. MDRT a făcut una sau două plăți în avans inclusiv pe schi, însă cu respectarea legislației în vigoare. I-am dus și actele domnului procuror".

Știrea inițială!

În dosar, alături de Elena Udrea, fost ministru al Turismului, au fost trimişi în judecată fostul ministru Ion Ariton, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, fostul secretar general în MDRT, Gheorghe Nastasia, fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii, Ana Maria Topoliceanu, şi Dragoş Botoroagă. Astăzi se audiază trei martori!

În parte civilă s-au constituit Ministerul Dezvoltării, ANAF și toate companiile de stat, cele zece, care au sponsorizat gala profesionistă de box din 9 iulie 2011.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Ruptură totală la Rapid înaintea derby-ului cu Dinamo » Marius Șumudică a sărit să bată un oficial al clubului
Superliga
Ruptură totală la Rapid înaintea derby-ului cu Dinamo » Marius Șumudică a sărit să bată un oficial al clubului
Chestionat de reporterii GSP, celebrul Patrick Vieira a rezumat la un singur cuvânt primul dialog avut cu Dan Șucu
Campionate
Chestionat de reporterii GSP, celebrul Patrick Vieira a rezumat la un singur cuvânt primul dialog avut cu Dan Șucu
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu
Campionate
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (3)
nusu_d
nusu_d  •  10 Februarie 2017, 11:25

Atatia martori de audiat pentru o frauda care se vede din avion. Leantza Udrea inculpata va merge la puscaria Targsor pina la sfarsitul anului, daca procesul nu mai treneaza si reusim sa vedem o sentinta la fond pina in martie. Apoi apelul, care va dura maxim pina la sfarsitul anului. Atunci Lenutza se va putea "serba" la Targsor :-))) O asteapta Cocos pentru reintregirea familiei penale.

nusu_d
nusu_d  •  10 Februarie 2017, 11:17

Oare acest proces se mai termina vreodata? Au fost audiati zeci de martori de pe la toate companiile nationale care au fost puse sa finanteze acea mascarada cu public numita Gala Bute. Te uiti la poza de mai sus si vezi un pacalici de boxer, o inculpata puscariasa cu 5 dosare penale si un infractor condamnat pentru trafic de influenta si coinculpat cu Lenutza Udrea in acest dosar. Dosarul e trimis in instanta de 1 an si 10 luni deja, termene peste termene. Sta procesul in audierea unui moldovean care mai mult ca sigur nu va veni vreodata??? Curios de vazut cate termene vor mai fi si cati martori. Udrea la puscarie!!!

kingdon
kingdon  •  10 Februarie 2017, 10:13

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează