Articol de Viorel Tudorache - Publicat joi, 07 ianuarie 2010 00:00
După dezvăluirile făcute ieri de GSP, federaţia a anunţat că membrii comisiilor nu mai au imunitate şi pot fi acţionaţi în instanţa civilă pentru deciziile lor
Federaţia a confirmat dezvăluirile din Gazeta de ieri, care au scos la iveală şmecheriile prin care Mircea Sandu a falsificat Statutul FRF pentru a-i proteja de justiţie pe membrii comisiilor. Mai exact, preşedintele FRF a prezentat una la Notariat şi la Tribunal, şi a scris alta în cartea considerată literă de lege pentru cei din fotbalul românesc.
"Eroare materială de tehnoredactare"
"Într-adevăr, în varianta Statutului FRF autentificată la Notariat şi aprobată, la data de 2 noiembrie 2009, de instanţa competentă, există o eroare materială de tehnoredactare faţă de varianta Statutului FRF aprobată de Adunarea Generală din 11 mai 2009", a precizat ieri juristul FRF, Adrian Stîngaciu, într-un comunicat de presă postat pe site-ul federaţiei.
"N-am indus în instanţa în eroare"
Concluzia comunicatului: "Este evident că respectivele prevederi care n-au fost incluse în varianta depusă la instanţă şi supusă controlului şi aprobării acesteia nu pot produce efecte, varianta în vigoare fiind cea aprobată de Tribunalul Bucureşti. Cu toate acestea, nu e vorba de inducerea în eroare a instanţei care a aprobat Statutul".
Mai precis, acest lucru înseamnă că membrii comisiilor pot fi daţi în judecată de persoanele care se consideră prejudiciate de deciziile organismelor jurisdicţionale ale FRF.
Fals şi uz de fals?!
Gazeta a consultat mai mulţi avocaţi în legătură cu termenul de "eroare materială de tehnoredactare", invocat de FRF. Juriştii au precizat că "eroare materială de tehnoredactare e atunci cînd greşeşti o cifră, un nume într-o frază, dar nu cînd este omis un paragraf întreg. Asta se încadrează la fals intelectual şi uz de fals".
Ce prevede codul penal
Art. 289 - Falsul intelectual
Alin. (1) - falsificarea unui înscris oficial cu prilejul întocmirii acestuia de către un functionar aflat în exerciţiul atribuţiunilor de serviciu prin omisiunea cu ştiinţă de a insera unele date sau împrejurări se pedepeşte cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani.
Paragraful-problemă
Acesta este paragraful-problemă: "Membrii organismelor jurisdicţionale ale FRF nu pot fi acţionaţi în justiţie în ceea ce priveşte deciziile pronunţate de instanţele FRF de nici o presoană fizică sau juridică, care desfăşoară o activitate legată de fotbal". El a fost aprobat în Adunarea Generală din 11 mai, dar Mircea Sandu şi juriştii FRF nu l-au inclus şi în documentaţia depusă la Tribunal conştienţi că nu va fi validat fiindcă încalcă dreptul la liberul acces la justiţie.
La LPF aceleaşi reguli
Chiar dacă este o instituţie independentă, Liga Profesionistă de fotbal este direct subordonată pe linie de statute şi regulamente Federaţiei. Astfel, aricolul din statutul FRF vizează astfel şi preşedinţii comisiilor LPF, care pot fi daţi în judecată în instanţele civile, în cazul în care unele cluburi se consideră dezavantajete de anumite decizii.
"Gazeta a reuşit un lucru extraordinar. Aţi întors totul, le-aţi dat planurile peste cap lui Sandu şi Dragomir. Credeau că au imunitate în faţa legii"
MARIN CONDESCU, preşedinte Pandurii Tg. Jiu
"Era clar că FRF a încercat să sfideze legea. Au încercat să ne inhibe, dar uşor-uşor voi, presa, şi noi, oamenii de fotbal, îi facem să intre în legalitate"
MARIAN IANCU, patron Poli Timişoara
DECLARAŢIA ZILEI: IUSTIN ŞTEFAN, fostul jurist al FRF
"Îmi fac mea cupla fiindcă n-am fost insistent pe lîngă cine ar fi trebuit să scoată din Statut acea dispoziţie inaplicabilă. Nu se poate interzice accesul la justiţie"
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”