Articol de Bogdan Fechită - Publicat marti, 15 septembrie 2020 20:48 / Actualizat marti, 15 septembrie 2020 21:31
Un număr tot mai mare de studii arată că mișcarea și efortul fizic nu ar fi indicate persoanelor care au avut coronavirus, virusul având efecte pe termen lung asupra inimii. Concluziile acestor studii stârnesc îngrijorare în special în rândul sportivilor care au contactat sau vor contacta Covid-19.
Covid-19 a devenit percepută de publicul larg ca o boală respiratorie, însă studiile arată că virusul nu afectează doar plâmânii. Chiar din primele zile ale pandemiei, medicii au descoperit că infecția cu coronavirus poate distruge și alte părți ale corpului, inclusiv creierul, vasele de sânge și inima, scrie wired.com.
Datele din focarele inițiale din China, New York sau Washington arată că între 20% și 30% dintre parcienții spitalizați cu Covid-19 au prezentat semne de leziuni cardiace. Inițial, faptul că numărul mare al pacienților cu complicații cardiace care s-au îmbolnăvit și au decedat nu a stârnit semnale de alarmă, întrucât ei erau deja în situația de a avea comorbidități suficient de grave.
Conform studiilor, majoritatea persoanelor care contractează virusul experimentează simptome mai puțin severe, iar una din trei persoane nu se simte niciodată rău. Acum, însă, sunt dovezi că noul coronavirus provoacă leziuni cardiace chiar și la persoanele care au avut simptome ușoare sau chiar deloc, mai ales dacă acei oameni fac exerciții fizice în timp ce sunt infectați.
Miocardita, principalul pericol pentru sportivi
Un cardiolog implicat în competițiile universitare din SUA a explicat ce înseamnă și cum ar afecta asta sportivii de performanță. Concret, el a afirmat că sportivii pot suferi de miocardită. Miocardita este atunci când pereții musculari ai inimii se inflamează, slăbesc organul și fac mai dificilă pomparea sângelui. Nu este o afecțiune descoperită recent și apare destul de rar, inclusiv la sportivi, însă atunci când apare este, de obicei, declanșată de o infecție. S-a demonstrat că virușii și bacteriile care invadează corpul o provoacă. Prin urmare, COVID-19 poate provoca miocardită sportivilor.
Studiile mai arată că, dacă o persoană se odihnește în timp ce este infectată și în timpul recuperării, de cele mai multe ori inflamația se retrage și mușchiul inimii se vindecă singur. Însă, activitatea intensă realizată în timp ce inima este slăbită poate provoca umflături la nivelul picioarelor, amețeli, dificultăți de respirație și, în cazuri grave, bătăi neregulate ale inimii, stop cardiac și moarte subită.
Aceste rezultate mai extreme sunt observate, cel mai adesea, la nivelul sportivilor competitivi și e motivul pentru care cardiologii au cerut prudență în privința reluării competițiilor sportive.
Jucător de baschet decedat din cauza complicațiilor la inimă
Chiar luna trecută, Michael Ojo, jucător de baschet a murit din cauza complicațiilor cardiace în timp ce juca în liga profesionistă de baschet din Serbia, la scurt timp după ce își revenise după ce a fost infectat cu Covid-19.
Pentru a preveni ca pandemia să conducă la leziuni cardiace la fel de tragice în rândul studenților sportivi, oficialii unor competiții universitare din SUA au dezvoltat un nou protocol care impune oricărui jucător diagnosticat cu Covid-19 să treacă printr-un examen clinic, să facă un test de sânge, o electrocardiogramă și un RMN înainte de a reveni la antrenamente.
Revista Jama Cardiology a relatat că între iunie și august 26 de sportivi din echipe de fotbal, fotbal american, lacrosse, baschet și atletism au fost examinați după ce au fost infectați cu Coronavirus. Dintre aceștia, RMN-urile au determinat la patru dintre ei o inflamație a mușchiului inimii, ceea ce reprezintă un semn al miocarditei. Doi dintre cei patru au fost asimptomatici, nu au experimentat niciun simptom Covid-19.
„Este important ca oamenii să știe că Covid-19 poate afecta inima”, se arată în concluziile unui studiu.
Recomandarea unui cardiolog: pauză totală!
Un alt studiu efectuat în Germania pe 100 de pacienți non-sportivi infectați cu Coronavirus a descoperit inflamații cardiace persistente sau anomalii cardiace la 78 dintre subiecți. 12 dintre aceștia nu prezentau deloc simptome Covid-19. Studiul a fost corectat ulteriori din cauza unor erori statice, dar autorii au confirmat principala concluzie: chiar și o infectare ușoar cu coronavirus, fără simptome, poate dăuna inimii.
„Mulți oameni care se infectează cu Coronavirus s-ar putea să nu știe și să facă, fără să conștientizeze, lucruri, cum ar fi exercițiile fizice sau antrenamente, care le-ar putea deteriora starea inimii în timp sau imediat după infectare. Sportivii amatori, în special, cum ar fi maratoniștii, ultrarunnerii, triatleții și alții care aleargă mulți kilometri, dar nu au acces la date cardiace regulate s-ar putea să nu fie suficienți de conștienți de riscurile pe care și le asumă privind siguranța antrenamentelor pe care le fac”, scrie wired.com.
Saurabh Rajpal, cardiolog și profesor asistent la Universitatea din Ohio, recomandă: „Dacă aveți simptome suspecte, dureri în piept, dificultăți de respirație sau palpitații cardiace, contactați medicul. Iar dacă ați avut rezultat pozitiv la un test Covid-19, ar trebui să vă luați câteva săptămâni libere înainte de a reveni treptat la antrenamente și la efortul fizic cu care erați obișnuit înainte.”