FOTBAL  »  Superliga  »  CORONAVIRUS

EXCLUSIV Cornel Dinu, declarații vehemente despre situația din România: „Vorba lui Țuțea: mai bine stau în casă, că afară sunt prea mulți imbecili” + de ce ar interzice Diasporei să voteze

Cornel Dinu își petrece timpul în casă, alături de Merlin +31   FOTO
Cornel Dinu își petrece timpul în casă, alături de Merlin

Articol de - Publicat vineri, 10 aprilie 2020 09:01

Dialog provocator cu Cornel Dinu pe timp de pandemie de coronavirus: de ce ar interzice Diasporei să mai voteze pentru România, cum a primit zilele trecute Lioton gel în loc de medicamente pentru inimă şi de ce susţine că „dintr-o ţară exportatoare am ajuns o colonie importatoare"

Nu l-am văzut pe Cornel Dinu jucând, din păcate. Din fericire, am avut plăcerea să-l am ca invitat permanent în studiourile TV de la Telekom Sport, la emisiunea Minutul 91. A fost chiar o binecuvântare să-i aud poveştile, sfaturile și filosofia în timpul a zeci de meciuri văzute alături de el.

Personaj aparte, cu discurs tăios care uneori trece de limitele permise, Cornel Dinu a făcut mereu valuri, pentru că întotdeauna are ceva de spus. Și o spune fără ocolișuri. Deocamdată, Minutul 91 nu mai poate exista fiindcă nu mai avem nici cele 90 de minute de dinainte. 

Dar un dialog cu Cornel Dinu e la fel de interesant și de provocator, deși subiectele se mută de la 4-4-2 și pressing la coronavirus, Diaspora, clasa politică, sistemul medical, Arafat, totul pigmentat cu citate din Ţuţea şi Iorga. Să începem:

- Domnule Dinu, mă bucur să vă reaud, ce faceţi?
- Trăiesc!

- Ăsta e răspunsul dumneavoastră clasic. Important e cum trăiți în această perioadă.
- Dacă îţi spun că am ieşit o singură dată din casă în ultimele 3 săptămâni, mă crezi?
 

- Vă cred, sigur. Unde aţi ieşit?
- Au fost acele 3-4 zile friguroase şi m-am dus să pornesc maşina, să o încălzesc. Eu n-am maşină dintr-asta sofisticată, de la o vârstă nu-ţi mai trebuie aşa ceva.
 

Cornel Dinu: „Sunt antrenat pentru suferinţă"

- Trăiţi cu teamă?
- Dragă, eu sunt antrenat. Am stat două luni la reanimare în 2011, sub îngrijirea doctorului Brădişteanu. Două săptămâni înainte de operaţia pe inimă, altă lună şi jumătate după. În tot timpul ăsta aveam furtunuri în mine. Aş zice că sunt antrenat, sunt educat pentru suferință. Atunci mai greu mi-a fost după ce am putut să mă ridic din pat, pentru că de la geam vedeam stadionul Dinamo și îmi dădeau lacrimile.

- Acum vă e greu să nu ieşiţi deloc?
- E un disconfort, dar ştiu să mă educ. M-am apucat să scriu a patra carte. Scriu în general noaptea, iar ziua dorm. Pe de altă parte, unde să ies? Aplic celebrul citat al lui Ţuţea, „n-ai ce să cauţi afară, sunt prea mulţi imbecili" (n.r original "Când vezi cirezile de imbecili, devine suportabilă însingurarea"). Am băiatul cu mine, am nepoata, îl am pe Merlin, câinele care nu se dezlipeşte de lângă mine, e loial sută la sută.

- (pe fundal se aude Merlin lătrând) Ce se întâmplă? Îl ştiam paşnic.
- Latră de nebun! Cred că şi de frică, latră când se sperie, când cade o sticlă, când se produce un zgomot. În plus, are o sensibilitate teribilă, simte oamenii care trec pe stradă.

+26 FOTO

„E prea multă panică sugerată"

- Cum vedeţi tot ce se petrece în România acum?
- Măsurile par logice, dar concret, nu se face nimic. E prea multă panică sugerată şi ce e esenţial, testarea oamenilor, aproape că nu există. Îmi spuneau prieteni din Germania că acolo sunt şi 200.000 de teste pe zi, noi încă nu ştiu dacă am făcut în total 40.000.
 

3.000 de testepe zi se fac în România. Conform statisticilor oficiale, în Germania se fac 55.000 pe zi

„Nu mai vreau să văd suferinţă. Am trecut şi eu prin aşa ceva, ştiu ce înseamnă. Până acum 3 ani, când mi s-a schimbat tratamentul, şi acesta are efect, aveam des crize de fibrilaţii, n-aveam aer, era teribil, cam ceea ce păţesc cei care ajung acum în forme severe cu coronavirus”
Cornel Dinu

- E un subiect sensibil al acestor zile este cel legat de reîntoarcerea românilor din străinătate.
- Să ştii că Diaspora nu trebuie privită cu răutate, ci cu înţelegere. Exodul e cea mai mare nenorocire care i se poate întâmpla unui popor fiindcă pierzi demnitate, identitate, pierzi multe. O dramă mai mare decât să-ţi plece oamenii în altă parte nu poate exista. N-am cum să nu-mi aduc aminte că pe la 1600, când se introdusese iobăgia, peste 1 milion de persoane au fugit din România, dar apoi, conducătorii vremii au realizat pericolul, au scos iobăgia din societatea valahă şi moldavă şi oamenii au revenit.

- Dar cei care se întorc acum..
- E vorba despre două categorii. Există oameni care merită toate consideraţia, valoroşi, respectabili şi pentru aceia statul e vinovat sută la sută fiindcă n-a creat posibilităţi ca să-i păstreze. Apoi, e drept, s-au întors şi amărâţii ăia... Scursura societăţii. Şi aici, tot statul e vinovat. Ăştia erau ţinuţi cu botul pe labe înaintea de 1989 fiindcă existau legi. Să ştii că acel dicton, „o lege mai proastă e mai bună decât una care nu există", e foarte adevărat. Atunci aveau frică, după '89 a dispărut frica şi au plecat. Unde s-au dus? O să vă povestesc ce mi-a zis ambasadorul Franţei acum vreo 12-13 ani, l-am întâlnit la Paris. „Cornele, au terorizat Franţa, doar din tonomate fură anual 2-3 milioane de euro", asta mi-a zis. Mai e ceva de comentat?

VIDEO. Fiecare caz nou de coronavirus ar putea produce într-o lună alte 244 de cazuri de infectare

„Diaspora e masă de votanţi, se poartă cu mănuşi cu ei, să nu-i supere"

- Autoritățile spun că mulți dintre cei întorși acum au probleme în a respecta carantina sau auto-izolarea.
- Normal că s-au întors, acolo ce să mai facă? OK, România trebuie să-i primească, e ţara lor, nimic de zis, dar dacă le dai acest drept, atunci tu ca stat trebuie să ai intervenţie, să-i controlezi. Dar nu, tu eşti stat firav, nepregătit, îi laşi să meargă şi să împânzească toată ţara cu acest virus nenorocit. Eu înţeleg şi această lipsă de autoritate asupra lor.
- Adică?
- Nu e clar? Trebuie lăsaţi să vină, trebuie să se poarte cu mănuşi cu ei, să nu-i supere pentru că ei reprezintă o masă mare de votanţi pentru partidul de la putere.

„Le-aş lua dreptul de a vota pentru România”

- E şi acesta un drept al lor, acela de a vota.
- Din nefericire, este. Eu le-aş lua acest drept.
- Cu ce argument?
- Eşti rezident în altă ţară, trăieşti, munceşti zi de zi acolo, atunci nu ţi-aş mai permite să votezi pentru România. Cine e în România votează, cine nu, nu are nici un drept să decidă de la 3.000 de kilometri cine să conducă aici. Păi ăia din Italia, cei din Spania, Lupescu de la Zurich sau Geneva, unde stă, de ce să se exprime cum să trăiesc eu în România?
 

„Vedeam zilele trecute la TV un general vorbind despre responsabilitate istorică, despre simţul naţional, toate aceste lucruri le-am pierdut în România"
Cornel Dinu

- Pe medicii care demisionează îi înţelegeţi?
- Depinde care medici. Nu cred că mai există vreo altă ţară care să aibă atâţia doctoranzi cum are România, dar mulţi cu teze copiate şi cu diplome luate pe pile, şpăgi şi alte nenorociri. În plus, sistemul de clientelă politică a distrus toate domeniile de activitate, inclusiv pe cel medical. S-a creat un întreg aparat bugetar care are ca scop nu protecţia populaţiei, ci existenţa unei mase votante pentru asigurarea puterii, care să asigure avantaje proprii.

„Am ajuns, dintr-o ţară exportatoare, o colonie importatoare"

- Aţi văzut în toată această perioadă în spaţiul public ...
- Stai, că m-ai stârnit. Până să-ţi spun ce am văzut, îţi spun ce zicea marele Iorga, „educaţia se creează prin muncă ". În România acum nu mai există pic de educaţie. Am ajuns, dintr-o ţară exportatoare, o colonie importatoare. Ca să înţelegeţi câtă dreptate avea Iorga, să ne aducem aminte ce se întâmpla pe străzile Germaniei, imediat după război. Un rând de muncitori scotea piatra, celălalt rând, care nu avea altceva de muncă în acea vreme, o punea la loc, tocmai pentru ca toţi să muncească, nu să stea degeaba. Muncă egal educaţie.

- Revin, aţi văzut în toată această perioadă în spaţiul public vreun personaj sau mai multe care să vă inspire încredere, competenţă, responsabilitate?
- Sunt, da. Streinu Cercel, Rafila, chiar şi Arafat, mă rog, cu toate bubele pe care le are. Problema e că aceşti oameni sunt capabili, dar nu ei fac legile. Legile le fac oportuniştii, această clasă care pleacă de la ideea de a face pentru ea, exclusiv, nu pentru popor.
 

„Mă uit şi eu la italieni, la TV, acolo îl văd seară de seară pe virusologul Massimo Galli, directorul Institutului de Boli Infecţioase din Milano. La noi apar tot felul de venetici, caredeschid gura doar cu interes politic" 
Cornel Dinu

EXCLUSIV Cornel Dinu, declarații vehemente despre situația din România: „Vorba lui Țuțea: mai bine stau în casă, că afară sunt prea mulți imbecili” + de ce ar interzice Diasporei să voteze

„Farmacii, case de pariuri, cazinouri. Ce ţară e asta?"

- Aţi spus că am ajuns o colonie importatoare, dar suntem totuşi în Uniunea Europeană, am făcut paşi mari înainte!
- Măi Dane, uită-te pe o stradă principală din orice oraş de la noi şi spune-mi ce vezi! Îţi spun eu: farmacii, case de pariuri, cazinouri, schimb valutar. Ce ţară e asta? Acum stăm cu mâna întinsă să primim paracetamol! Paracetamol! Pe care îl produceam noi aici, inclusiv la Târgu Mureş, şi când profesorul Mircea Beuran s-a opus închiderii acelei fabrici a fost ameninţat. Era ministru al sănătăţii şi i s-a dat foc la casă, am auzit că erau interese ca acolo să nu se mai facă paracetamol. Şi nu s-a mai făcut, Beuran a fost dat la o parte, iar acum i s-a înscenat o porcărie (n.r. Beuran este cercetat pentru luare de mită). Aceasta e ţara în care trăim! Toată căpuşarea României a început de la regimul lui Băsescu, atunci au apărut toţi oportuniştii, apoi s-a continuat cu guvernul care a distrus social-democraţia, cel condus de Dragnea, şi văd că se păstrează acelaşi trend şi acum.
 

- Vă temeţi că se va ajunge la o tragedie de proporţii în România în această pandemie?
- Mă bazez pe ceva: gena românească e mult mai puternică decât în alte ţări. Prin anii '50, când exista teama de poliomielită, ştiţi ce îmi făceau părinţii mei? Îmi puneau la gât un săculeţ cu usturoi. Mă şi apucă râsul acum când văd îndemnul să ne spălăm pe mâini.
- De ce?
- Tot în acele timpuri, un venerabil doctor din Târgovişte, pe care ai mei părinţi îl mai chemau din când în când acasă, ca să mă consulte, imediat cum trecea pragul uşii se ducea direct la baie şi se spăla pe mâini. Ne zicea că acesta e cel mai simplu şi eficient mod de a ne apăra de virus. Repet, anii '50! Acum suntem în 2020!

„Ce se întâmplă acum cu pandemia aceasta e un şoc, un veritabil război mondial" 
Cornel Dinu

„Să mă ung pe inimă cu Lioton Gel?”

- Ştiu că luaţi zilnic o groază de medicamente, cum le procuraţi în perioada aceasta?
- Mai bine nu m-ai fi întrebat. Până acum o lună aveam un medic care îmi trimitea acasă medicamentele compensate. Acum în locul lui au venit două fufe, neserioase, care nu ştiu pe ce lume sunt. Una dintre ele mă chema să mă consulte, i-am şi zis: «De ce mă pui pe drumuri în vremurile astea, că mă apucă pandaliile?». Apoi mi-au trimis medicamentele acasă, dar erau greşite. În pungă era şi Lioton Gel (n.r gel pentru dureri musculare sau de articulații). Ce să fac cu el, să mă ung pe inimă? Vezi, asta e România de azi!

- Aveţi vreun prieten medic care s-a infectat?
- Uite, vorbeam aseară cu doctorul Irimia, mare ortoped, a fost stagiar în 1970 la Urgenţă. Acum lucrează în Germania şi îmi povestea că în urmă cu vreo două săptămâni avusese un pacient, care a avut nevoie de infiltraţii, suspect de coronavirus. Apoi, la câteva zile a început şi el să aibă simptome. Tuse seacă, nu mai avea miros, gust, a făcut febră. Ştii cum s-a tratat? Cu paracetamol şi cu 3-4 ceaiuri fierbinţi, în care a pus lămâie şi miere.

Sport fără spectatori și măsuri suplimentare » Trei schimbări anunțate înainte de reluarea meciurilor

Citește mai multe știri despre situația din România

Klaus Iohannis, atacat de un fost antrenor din Liga 1: „Cum are tupeu să spună asta? Chiar nu îți e rușine?” + mesaj pentru Guvern

Cinci milioane de măști de protecție, vândute în România în doar 6 ore

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Duelul mesajelor la Dinamo - Rapid! Giuleștenii le-au aflat scenografia: „Dacă vrem mici de la voi, să apăsăm tasta doi?” + Derapaje rasiste ale dinamoviștilor
Superliga
Duelul mesajelor la Dinamo - Rapid! Giuleștenii le-au aflat scenografia: „Dacă vrem mici de la voi, să apăsăm tasta doi?” + Derapaje rasiste ale dinamoviștilor
Notă fără precedent! Radu Drăgușin a fost desființat în presa din Anglia: „Crezi că ai văzut cea mai slabă evoluție a lui? Te înșeli”
Stranieri
Notă fără precedent! Radu Drăgușin a fost desființat în presa din Anglia: „Crezi că ai văzut cea mai slabă evoluție a lui? Te înșeli”
Dorinel Munteanu, acuze grave după CFR Cluj - Oțelul: „Viciere de rezultat, cum se făcea pe vremuri!”
Superliga
Dorinel Munteanu, acuze grave după CFR Cluj - Oțelul: „Viciere de rezultat, cum se făcea pe vremuri!”

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (62)
dobrinibamus
dobrinibamus  •  13 Aprilie 2020, 12:39

Cornelush baiatule ... tare mi-e ca parintii tai au uitat intr-o seara (bat-o vina) sa-ti puna saculetzu cu usturoi la gat ... Stii de ce ? Ca de poliomelita ori mori ... ori ramai *** !!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

111016807003709
Stefan Babanu  •  11 Aprilie 2020, 09:20
Postat de anti.cioban pe 10 Aprilie 2020, 17:44

Lasa-ne ma cu aberatiile despre diasporeni care vin sa-si cheltuiasca banii acasa, asta sunt aberatii ale propagandei pedeliste. Grosul diasporei economice de dupa 2007 e format din oameni needucati, plecati sa presteze muncile de jos care le puteau italienilor, spaniolilor etc. Oamenii astia nu vin prin tara cu anii si ce inteleg din ce se intampla aici e praful de pe toba, prosteala din telefonasul cu facebook unde ruleaza zicerile guranilor. Realitatea simpla e ca dreptul de vot ar trebui conditionat de plata taxelor si impozitelor in tara. Ai macar o casuta in satul Vascauti si platesti cativa lei impozit pe ea? OK, te inregistrezi ca votant si ai drept de vot. Ai vandut-o si pe aia ca sa nu mai ai nici o treaba pe-aici? Te-am pupat si noi, bafta multa si noroc imens. E greu?

Dar tu ce mare taxa platesti in tara asta ma? Ia zi ma ce muncesti si ce mare taxa paltesti tu ca sa conditionezi tu cine voteaza in tara asta? Ce intelegi tu ba behaitule ca se petrece in Romania si altii nu inteleg? Mai mucles ma! Ia uite ma in cine statea tara asta!

utaaradan
utaaradan  •  10 Aprilie 2020, 19:32

Ce tot il bagati in seama pe acest puturos care n-a muncit in vaita lui o ora ? Stie el ce inseamna sa-ti lasi casa, sa-ti iei boceluta si impreuna cu familia sa o iei de la capat pe meleaguri straine ? dinu ii o scursura comunista.

Vezi toate comentariile (62)
Comentează
Close