Articol de Ionuţ Iordache, Remus Dinu - Publicat miercuri, 17 ianuarie 2024 10:06 / Actualizat joi, 18 ianuarie 2024 15:13
Daniel Pancu, 46 de ani, dezvăluie cum reușește să se mențină în formă la mai bine de cinci ani când și-a încheiat oficial activitatea de fotbalist. Selecționerul naționalei U21 petrece mult timp în sala de forță și mărturisește că vrea să stea cât mai departe de riscurile la care se supun bărbații trecuți de 40 de ani.
Ore în șir petrecute în sala de fitness, o alimentație adecvată, preocupare față de odihnă și cât mai puține excese. Sunt punctele fixe din rețeta de la care Daniel Pancu nu vrea nici în ruptul capului să se abată, la o vârstă caracterizată prin schimbări semnificative survenite în sistemul muscular și cel nervos.
Daniel Pancu și ritualul unui bărbat la 46 de ani: „Mă antrenez aproape zilnic. Excese doar de Sărbători”
În exclusivitate pentru Gazeta Sporturilor, într-un amplu interviu acordat în Antalya, idolul fanilor lui Beșiktaș și Rapid și-a prezentat „ritualul” zilnic prin care are grijă de sănătatea sa.
- Domnule Pancu, ați spus că aproape semănați cu perioada în care jucați. Cum vă mențineți atât de bine, ce program aveți?
- Mă antrenez aproape zilnic. Exces la mâncare, băutură... Doar în preajma Sărbătorilor, când mă relaxez total. A fost acum săptămâna Crăciunului, a fost Revelionul... Petrecere, party, am fost «out of service». După care e simplu: mă trezesc dimineață, dorm bine, mă antrenez aproape zilnic, fie că-i sală, fie că joc fotbal, fie că alerg în pădure. Alimentația contează și ea.
- Cum o gestionați?
- Am rămas cu alimentația de fotbalist, cred că atunci îmi permiteam mai multe lucruri decât acum.
- Dar metabolismul era altul atunci.
- Era altul. Dar și-acum îl forțez, pentru că după o vârstă, după 40 de ani, intervine sarcopenia - pierderea ușoară de masă musculară -, trebuie să învingi rezistența anabolică, trebuie să trezești fibra latentă, trebuie să lucrezi cu greutăți, iar eu o fac cu greutăți foarte mari, ca să simt. Dacă vreau să fac un sprint, mă urc pe bandă și fac sprint-sprint-sprint. Așa mă mențin. Sper să mă țină Dumnezeu în continuare, să pot să fac lucrurile acestea. Eu am avut norocul să joc în Italia la 21 de ani și m-a educat mult pentru viață. Am trecut de la ciorbele noastre și ce mâncam noi la altă alimentație, am avut șansa să mă cultiv pe partea asta și mi-a plăcut. Plus că și la jucători țin foarte mult la aspectul ăsta.
- Detaliați.
- Deja, de la două kilograme, două kilograme și jumătate, nici pe la antrenamente nu prea mai au ce căuta. Și am salvat câteva cariere pe la Rapid, la jucătorii pe care i-am avut la Liga 3 și Liga 2, obligându-i și cântărindu-i în fiecare zi, cu o educație despre alimentație și nutriție. Au reușit să se definească, să li se cunoască și abdomenul la un moment dat, iar unii au mai jucat mult timp. Pentru că [înainte] aveau pur și simplu burtică, aveau strat de grăsime. Și încă mai sunt probleme de genul acesta, chiar și la lotul de tineret, unde am cei mai buni jucători din România. Sunt unii care încă mai suferă la aspectul ăsta și nu e normal! Consider că nu e normal. E o educație care ar trebui să înceapă undeva pe la 10-11 ani și s-o mențină pe toate planurile.
Sunt câteva probleme la jucători legate de nutriție, la controlul greutății, dar sunt lucruri care vin din urmă. Sunt chichiție din acestea... La noi, dacă trebuie să dormi la 23:00, ai noștri adorm la 00:00 - 00:30. Spui că nu contează, dar se adună. Unii se trezesc dimineață la 07:30, ai noștri ar prefera să doarmă până la 09:00. Iarăși se mai adună ceva.
- Daniel Pancu, selecționer România U21