Articol de GSP - Publicat luni, 01 iunie 2015 00:00
Ediţia 2015 şi-a desemnat cîştigătorii după o gală cu fotbal, concerte, vedete, majorete şi fotografii la minut.
Trofeele strălucesc vesel în soarele dimineţii, la masa observatorilor de joc. Ai zice că le fac din ochi finaliştilor, care s-au aliniat pe terenul instalat în Parcul Tineretului, "Uite cît de aproape sînteţi! Hai, îndrăzniţi!". Peste 6.000 de elevi, din 500 de licee din ţară, au intrat în competiţia de anul acesta. În cursa pentru marele premiu, constînd într-o tabără internaţională la Madrid, au rămas doar două echipe de fete şi două de băieţi. Primele intră în joc fetele.
După turul de forţă din grupe, fetele de la Odorhei îşi găsesc greu ritmul. Cu toate îndemnurile de pe margine, trei meciuri pe zi se simt în adidaşi. Sau o fi "obiceiul nostru de a ne face viaţa grea", vorba antrenorului Laszlo Bela. Pasele curg greu, adversarele de la LPS Cluj le suflă mingea din zbor şi nu ratează nici o ocazie. Înscriu de zece ori, confirmîndu-şi statutul de specialiste în scoruri de handbal, cucerit în faza grupelor.
Revenire de orgoliu
Echipa de la "Banyai Janos" se mobilizează abia pe final de repriză şi înscrie golul de onoare. După pauză, jocul s-a echilibrat, deşi clujencele nu s-au culcat pe lauri. Trupa de la Odorhei şi-a amintit că a mai disputat trei finale şi a cîştigat două. Deşi epuizate, veteranele se străduiesc să-şi respecte blazonul şi marchează încă patru goluri. 15-5 scorul finalei feminine, LPS e noua cîştigătoare a Cupei Coca-Cola. Înainte ca învinsele să apuce să se întristeze, pe teren apar boxele şi trupa lui Connect-R. Se aude muzică, învinsele şi învingătoarele uită de scor, îşi trag sufletul după oboseală şi se regrupează în tribune pentru concert.
Căldură mare, scor strîns
După repriza de muzică şi dans, care a produs valuri în tribune, a urmat finala băieţilor. S-a jucat în plin soare şi echipa din Petrila s-a resimţit, ca nordicii la Mondialurile tropicale. "Acum, la meciurile din finală, cel mai tare adversar al nostru a fost căldura Noi venim dintr-o zonă muntoasă, porţi bluza de trening şi în serile de vară. Nu sîntem obişnuiţi cu arşiţa", a explicat Aurel Moldoveanu, antrenorul hunedorenilor. În ciuda dezavantajului, puştii din Petrila au mers umăr la umăr cu adversarii din Chiajna, pînă în ultimele minute. La pauză, scorul era 2-2, apoi a devenit 3-3. Cînd totul de pe teren părea să anunţe prelungiri, Petrila a riscat în ofensivă, iar rivalii au profitat, ieşind fulgerător pe contraatac şi marcînd de trei ori în ultimele trei minute de joc.
Petrila nu crede în noroc!
"Ne-au luat de ţărani, au rîs de noi...". Unul dintre portarii echipei din Petrila, Dragoş Ştefănoaica, răsuceşte capacul sticlei de apă. Nu e hotărît dacă-l supără mai mult căldura sau ironiile adversarilor de ieri. "Noi măcar avem case frumoase, roşii, nu blocuri cenuşii. Oricum, nu contează cît de mare e oraşul. Petrila are vreo 20.000 de locuitori, cît Chiajna, care-a dat cealaltă finalistă", spune profesorul Moldoveanu.
"Nu ne-aşteptam să ajungem în finală, dar, la cît am muncit...", oftează decarul Adrian Boldizsar. "Hai, poţi să zici că am avut noroc, dar, dacă aveam numai noroc, cîştigam un meci, două, nu jucam finala", adaugă Dragoş, portarul. "Anul trecut ne-am oprit la regionale, în Cupa Coca-Cola", intrervine antrenorul lor. "Nu-i chiar o surpriză pentru mine succesul de anul ăsta. Lucrez cu ei din clasa I. Sînt copii talentaţi. Nu întîmplător am avut un portar premiat la o competiţie de juniori în Spania. Nu întîmplător am ocupat locul patru pe ţară la un turneu şcolar. Mă bucur că-şi încheie junioratul cu o finală Coca-Cola". Şi cu o poză de grup alături de Connect-R.
Cercei de Ronaldo
Boldiszar, salvatorul din meciul cu Liceul Sfîntul Pantelimon, sclipeşte încă şi mai mult în ziua marii finale. Poartă cercei albaştri, cu pietre. "N-are voie cu ei pe teren sau la ore, dar mi-a spus că face ca Ronaldo, îi poartă doar la vestiar şi la încălzire", se amuză antrenorul Moldoveanu. "Ştiţi care e atuul nostru? Ne respectăm adversarul, la fiecare meci. Nu luăm pe nimeni de sus. Învăţăm şi din înfrîngeri. Trebuie să ştii să pierzi". Elevii lui au ieşit de pe teren cu capul sus, cu privirea spre următorul trofeu.
Căpitanul din inima Ardealului
Finalistele au fost încurajate din tribune de învinsele lor, din grupe. Fetele de la Colegiul Naţional Avram Iancu din Câmpeni formau cea mai compactă galerie, strînse ca puiii în jurul antrenorului Nicolae Achimet. Cu o zi înainte, au izbutit un egal uimitor în meciul cu Odorhei. "Nimeni nu se aştepta de la noi", spune Valentina Pătruşel, căpitanul echipei din Câmpeni.
Zîmbeşte cînd vorbeşte despre meciuri, cînd jonglează cu mingea. În rest, are un aer serios, de om mare. "Ce-o să-mi amintesc după această finală? Clipele trăite alături de colegele de echipă. Pentru noi, antrenamentele sînt doar un alt fel de a ieşi în oraş, cu fetele. De aceea am şi venit la fotbal", povesteşte Valentina. Ţine mingea pe picior, la poză, de parcă ar fi lipită de gleznă.
"Ne-am apucat de fotbal mai mult în glumă"
Nu e dezamăgită că n-au prins finala. "E greu să concurăm cu echipele de la liceele cu program sportiv. Sîntem la un liceu teoretic, la noi se învaţă şi cam atît. Nu avem aşa condiţie fizică precum fetele de la LPS-uri, nu ne antrenăm în fiecare zi. De aceea, sîntem foarte mulţumiţi că am ajuns pînă aici, la Bucureşti. Noi am început fotbalul aşa, mai mult în glumă, nu ne-am gîndit că o să ajungem pînă aici". Valentina ar vrea să ajungă, într-o bună zi, profesor de sport. "Sau antrenor. Nu vreau neapărat să fiu fotbalistă profesionistă". Se alătură colegelor, care freamătă aşteptîndu-l pe Connect-R. "Ştiţi, la noi, în Câmpeni, nu avem decît sporturile. Aşa ne distrăm. Eu fac şi volei, alte fete fac tenis de masă. Cinematograful din oraş e în renovare, pînă îl deschid din nou, cred că o să termin deja liceul". Rîde ca şi cum şi-ar aminti de o comedie americană.
Parcul Tineretului, Bucureşti
Duminică, 31 mai
Finala fete
Colegiul Tehnic "Banyai Janos", Odorheiu Secuiesc - LPS Cluj 5-15 (1-10)
Colegiul Tehnic "Banyai Janos": Kajtar Linda Maria - Kiss Edith, Krall Timea, Balazs Csilla, Ambrus Beata Melania, Szabo Adel, Bartalis Barbara
Antrenori: Deneş Jeno, Laszlo Bela
LPS Cluj: Roxana Bogdan - Denisa Nagyosi, Maria Damian, Laura Desmerean, Mihaela Ciolacu, Cristina Carp
Antrenor: Teodor Papuc
Finala băieţi
Liceul Tehnologic "Doamna Chiajna", Chiajna - Liceul Tehnic "Constantin Brâncuşi", Petrila, Hunedoara 6-3 (2-2)
Liceul Tehnologic "Doamna Chiajna": Marin Voicu - Ştefan Rotar, Radu Dragne, Emanoil Tofan, Nicuşor Marin, Mădălin Ciupitu, Florin Dura, Cristian Raiciu
Antrenor: Mircea Jecu
Liceul Tehnic "Constantin Brâncuşi": Bogdan Anechitei, Dragoş Ştefănoaica - Viorel Andone, Silviu Ilie Ungureanu, Alexandru Sorin Diaconu, Bogdan Keszeg, Călin Sorin Păduraru, Andrei Raul Cozac, Denis Adelin Miron, Andrei Flavius Boldizsar
Antrenor: Aurel Moldoveanu