Articol de Iulian Cuibar - Publicat joi, 17 august 2017 17:08
Timp de 3 zile, peste 40 de copii din România, Bulgaria și Republica Moldova s-au aflat la Tărlungeni, unde au participat la o tabără tehnică individuală condusă de Mihai Cojocaru, antrenor român stabilit în Belgia, care i-a avut alături pe olandezul Joep Haan și pe Ovidiu Stângă, fost internațional român, în prezent antrenor secund la echipa feminină a lui PSV Eindhoven.
„Am pus în practică în aceste zile o metodă cunoscută, metoda Coerver. Am rămas surprins să văd la ce nivel sunt copiii pe care i-am avut aici. Am mai avut astfel de tabere la Târgu Mureș, Botoșani, București, Ploiești, am colaborat și cu Academia Hagi. Este vorba de o metodă specială, bine structurată, pe 3 etape și 4 puncte de bază, în funcție de adversar. Se crează anumite fragmente de joc pe care le repetăm continuu și apoi le trecem în forme de finalizare. Talentul e prea puțin, totul e muncă, repetare.
Este nevoie de anumite capacități pe care le ai de la natură, dar fără exercițiu acestea nu reprezintă mare lucru. Din păcate, mulți antrenori de copii din România neglijează aceste aspecte, consideră că le știu pe toate. Cred totuși că în fiecare zi ai ceva de învățat și toată viața de perfecționezi”, a explicat Mihai Cojocaru, antrenor de tehnică individuală.
Unul dintre copiii participanți a fost ales, pe baza punctajului obținut în cele trei zile ale taberei, să participe la o tabără similară care va fi găzduită de academia celor de la PSV Eindhoven.
Acesta a fost ucenic al lui Wiel Courver, cunoscut antrenor olandez al anilor ’60-’70, care a câștigat Cupa UEFA pe banca lui Feyenoord Rotterdam în anul 1974. Coerver a brevetat metoda care-i poartă numele pentru antrenamentele individuale de tehnică, dezvoltând un nou concept la acea vreme, prin care practic dădea șanse și copiilor mai puțin talentați să progreseze la acest capitol.
Ovidiu Stângă și Mihai Cojocaru fac parte din stafful echipei feminine a lui PSV Eindhoven, ca antrenor secund, respectiv antrenor de tehnică.
Cei doi antrenează patru componente ale naționalei Olandei, care a câștigat în urmă cu două săptămâni Campionatul European. Fostul internațional român a apreciat că talentul copiilor din România este peste cel al olandezilor, care însă își exploatează mult mai bine calitățile.
„E a doua ediție de la Brașov. Am îmbinat vacanța cu acest campus. Mai mult de jumătate dintre copii au fost și anul trecut, astfel că ne-a fost mai ușor. Au progresat, numai că antrenamentul tehnic e doar o parte a fotbalului. Trebuie să existe dezvoltare tactică, fizică, mentală. Ca talent suntem cu un pas în fața Olandei, acolo unde eu lucrez.
Doar că nu îl exploatăm la maxim. În ceea ce lucrăm aici, copilul câștigă prin faptul că face același număr de atingeri și cu piciorul stâng și cu cel drept. Aceste lucruri trebuie făcute la timpul lor. Ce poți face la 8 ani, la 9 ani nu o vei mai putea. Dacă sari etapele, pleci cu un mare minus”, a spus și fostul internațional Ovidiu Stângă.
Glume în serie pe net cu David Popovici și CTP: o avalanșă de imagini generate cu AI-ul