GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  STADION

GALERIE FOTO Stadion model acum 30 de ani, acum o ruină! Un nou DEZASTRU în infrastructura sportivă din România

FOTO: Raed Krishan +20   FOTO
FOTO: Raed Krishan

Articol de , - Publicat vineri, 02 septembrie 2016 10:35

Arena rivaliza acum 30 de ani cu cel mai mare stadion al țării și era un model pentru altele ce urmau să împodobească Epoca de Aur. Acum au rămas doar iarba arsă, ruinele semipărăsite, becurile de la tabelă și, mai ales, versurile de pe ziduri.

Ultima generație de aur a lui Dinamo București. Steaua '84. Mircea Lucescu pe banca tehnică, și ca antrenor al "câinilor", și al rapidiștilor, campioni la acea dată. Gheorghe Hagi și Mircea Sandu în tribunele arenei.

Acestea au fost vedetele ce-au onorat de-a lungul timpului cu prezența stadionul din Medgidia. Ajuns o ruină cu iz poetic, dacă luăm în calcul versurile de pe zidurile complexului sportiv. Arena a reprezentat un proiect megalomanic al Epocii de Aur ceaușiste.

Dacă se ia în calcul capacitatea stadionului, 32.860 de locuri, și-acum este a treia arenă a României! Toți locuitorii urbei ar încăpea acolo. Planul faraonic al autorităților comuniste a fost ca stadionul din Medgidia, într-o zonă industrială ce prospera la finele anilor '70, începutul anilor "80, să organizeze partide importante din circuitul internațional.

Scaune aduse degeaba

Constanța, orașul-drapel al Litoralului, nu se bucura la acea vreme de o asemenea onoare. "La Medgidia urma să joace prima națională a României, plus să se organizeze alte evenimente în cinstea liderilor comuniști și, mai ales, a lui Nicolae Ceaușescu", a mărturisit un localnic.

Poți număra pe degete meciurile mai acătării ce s-au disputat la Medgidia, câteva întâlniri de Cupă, unde au sosit granzii României, în trei perioade diferite, câteva partide internaționale de juniori și cam atât.

De peste 10 ani stadionul a ieșit din circuitul oficial competițional. Medgidia nu are echipă de fotbal înscrisă la AJF Constanța. Cu toate că s-a încercat resuscitarea arenei: au fost aduse 15.000 de scaune de pe stadionul "Lia Manoliu", acum, sunt deteriorate, nu se știe pe unde, că în tribune nu au ajuns!

Filosofie graffiti

Ultimul detaliu legat de Epoca de Aur: stadionul a fost dorit drept model pentru o construcție similară la Scornicești, în orașul de baștină al lui Nicolae Ceaușescu. "Veniseră tovarășii de la centru, au studiat ce-au studiat, au măsurat ce-au măsurat, după care au zis că mai simplu ar fi să mute tot complexul acolo, la Scornicești. Cum nu se putea, a rămas doar o idee pe care s-au consumat timp și nervi", a mai spus unul dintre localnicii ce-au prins și vremurile de atunci.

Prezentul este trist, iar canicula verii oferă un aer și mai ars arenei. Becurile originale de la tabelă au rămas, sunt ca niște pete alb-gri prin rugina obiectului ce a înfățișat scorul unei partide de fotbal. O privire de sus a suprafeței de joc te duce cu gândul spre un ținut deșertic. Sau aștepți să iasă vreun pistolar de lângă colț pe fondul unei melodii western.

Există și iarbă galbenă la Medgidia. Dacă o pipăi, pare a fi din plastic. Câțiva câini flămânzi se plimbă nestingheriți și plictisiți prin zonă.

Savuroase sunt versurile de pe ziduri, artiștii graffiti fiind mai mult sau mai puțin inspirați. Romantice: "Voi sta la pieptul tău până când nici eu nu voi mai bate în el". Filosofice: "Înconjurat de nori și de furtuni, te bucuri tot mai rar, continuă să mergi, soarele va ieși iar".

De manele: "Ești binele ce-mi face rău și totuși simt că mor de dorul tău". Din puțul gândirii: "Fă bani, nu-ți face prieteni". De ziua îndrăgostiților: "Mi-ai intrat în suflet și nu mai are cine să te scoată". Sau imperativ inutil: "Vrem echipă". z

39.780 de locuitoriare localitatea Medgidia, conform recensământului din 2011, ar încăpea toți oamenii în incinta stadionului

12 hectaree suprafața complexului unde este construită arena

"Stadionul Central din localitate, un stadion cum nu există multe în țară, a găzduit meciul internațional amical dintre reprezentantivele de juniori. Un meci frumos, disputat cu dârzenie, care a plăcut celor 15.000 de spectatori"
Modesto Ferrarini, în cronica meciului România-Franța Under 16 din 1979

3 lucruri despre Stadionul "Iftimie Ilisei"

  • Inaugurat pe 22 octombrie 1978, a găzduit primul meci de fotbal în 1980.
  • Are o capacitate de 32.860 de locuri, ce l-a situat pe locul 2 în România.
  • Acum, în incinta complexului, există un restaurant și un hotel de 3 stele cu 54 de camere. La inaugurare, deținea un teren mare de fotbal, 3 terenuri de antrenament, un teren de atletism (zgură), un teren de handbal, un patinoar, un bazin olimpic, două bazine cu apă, o sală de lupte, o sală de sport

Meciuri importante jucate la Medgidia

An Competiția Meciul
1979 amical România - Franța, 2-1 (Under 16)
1981 16-imi Cupă Cimentul Medgidia - Dinamo, 1-4
1983 prel. Cupa Europei România - Cehoslovacia, 1-0 (Under 16)
1983 16-imi Cupă Cimentul Medgidia - Steaua, 0-4
1988 amical România - Albania, 3-0 (Under 21)
1989 16-imi Cupă Progresul Medgidia - Dinamo, 1-2
1999 16-imi Cupă Cimentul Medgidia - Rapid 0-1
2002 amical România - Ucraina 4-0 (Under 21)
2002 amical România - Grecia 1-1 (Under 21)

Cele mai mari 5 stadioane din România
Stadion Localitate Nr. locuri
Arena Națională București 55.634
"Dan Păltinișanu" Timișoara 32.972
"Iftimie Ilisei" Medgidia 32.860
Cluj Arena Cluj-Napoca 30.201
Ghencea București 28.365

Cine a fost Iftimie Ilisei

Ilisei a fost primarul urbei, iar Medgidia a progresat sub conducerea lui, între 1969 - 1980. Tot el a ridicat complexul sportiv. Voia să facă și nocturnă, ceva extraordinar pentru acele vremuri! Familia lui avea să declare pentru fotbalulromantic.wordpress.com:

"Nu doar instalația de nocturnă era în planul lui, ci și un pasaj subteran pe care să vină jucătorii și să iasă pe teren direct pe la mijlocul suprafeței de joc". În 2004, Iftimie Ilisei a fost declarat postmortem Cetățean de Onoare al orașului și tot de atunci a împrumutat numele lui arenei. 

Primăria abandonează arena

Localnicii spun că stadionul nu mai prezintă niciun interes pentru oficialitățile locale. Nu există niciun viitor pentru complexul sportiv, unde mai funcționează doar o sală folosită ca restaurant și un hotel. În rest, patinoarul, bazinul, restul, abandon total.

Starea e deplorabilă, totul este sub cheie, n-ai cum să ajungi la ele. "Cine știe ce animale sălbatice or sălășlui în interior", spun constănțenii. Primăria plătea anul trecut 7.000 de lei lunar pentru întreținere, informa Digi24 într-un reportaj.

"Se mai alocă bani pentru conservare, dar n-ai ce să faci cu iarba de pe suprafața de joc. Aia se mai tunde doar cât să nu ajungă bălăriile la putere", au mai zis oamenii locului.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Superliga
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României
Handbal
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (33)
mihaic3001
mihaic3001  •  02 Septembrie 2016, 22:04

Au mai fost câteva meciuri importante pe stadionul "Central" din Medgidia : Steaua - F.C.M. Galaţi 1-0 în Cupa României, gol Marcel Răducanu (min. 27), un meci România - Olanda 1-0 echipe de tineret / juniori, nu mai ştiu exact ce ... însă cele mai importante meciuri erau derby-urile locale I.M.U.M. - Cimentul şi invers, care aduceau în tribune în jur de 15000. Fanii lui Cimentul aveau locul la tribuna1, în dreapta şi în stânga tribunei oficiale, iar cei ai I.M.U.M.-ului la tribuna a doua, în faţa tribunei oficiale. Un singur an cele două au evoluat în divizia B, simultan ... IMUM - Cimentul 0-3 şi Cimentul - IMUM 0-3. Sunt multe de spus ... din păcate, ceea ce s-a construit pe vremea comuniştilor (aşa răi cum îi consideră unii sau alţii), n-a putut nici măcar fi întreţinut de "capitaliştii de carton" care ne-au băgat la democraţie şi libertate pe gât încât ne iese pe nări la greu. Şi democraţia şi intrarea asta în U.E., marea butaforie cu care a fost prostită toată Europa de Est. Nu sunt nostalgic, dar hai să ne uităm în jurul nostru să vedem ce dracului ne-a adus bun democraţia şi capitalismul. Nouă ne-a adus o Românie care încă mai este vândută la bucată şi care nu peste mult timp, va fi divizată, DA, DIVIZATĂ, aţi citit bine şi transformată într-o ... micuţă enclavă ... probabil zona de sud a ţării ... Oltenia şi Bucureştiul . Ardealul, Banatul pe de o parte, Moldova şi Muntenia pe de altă parte, urmând să fie împărţite între ruşi şi americani ... p

1106134119414091
Mircea Valentin  •  02 Septembrie 2016, 21:53
Postat de Adrian Gherghina pe 02 Septembrie 2016, 20:59

mafia psd-ista..? ***i ***....base si a lui gloata cat au stat au parjolit tot... au taiat din salarii ca deh clasa muncitoreasca avea salariul maare si ei la guvern saracisera

***... la Brăila a fost la putere numai psd-ul de la revoluție, de asta nu prea comentez pe astfel de site-uri cu toți ciudații

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

bvd_magheru
bvd_magheru  •  02 Septembrie 2016, 21:02
Postat de Rusu Ioan pe 02 Septembrie 2016, 20:37

Toti cei care au trebuit sa intretina acest stadion , sa fie amendati drastic si cu banii sa se reabiliteze aceasta baza sportiva construita din banii romanilor....iar pentru incompetenta in gestionarea acestei baze sa fie trimisi in judecata. Nu putem accepta mizeria acelor oameni care isi bat joc de munca oamenilor si a patrimoniului sportiv al tarii.Se vede rezultatul la JO.....Se putea face fotbal, se putea face atletism, rugby, ...nu a existat nici un fel de dorinta in aceasta directie.Sunt revoltat deoarece si in Bacau este un asemenea stadion tot de 30.000locuri , cu pista de atletism , care este lasat in paragina totala.....sunt profund revoltat pe mafiotii care urmaresc tunuri imobiliare.....

Romania are un deficit de citeva zeci de mii de procurori si judecatori pentru cite dosare ar fi de deschis si de analizat . Statul Roman nu isi poate permite asa ceva pentru ca este cel mai sarantoc stat de la crearea Uniunii Europene pina in viitorul indefinit !! In rest vorba ta . Hei Rup !

Vezi toate comentariile (33)
Comentează