Articol de Remus Dinu - Publicat duminica, 04 aprilie 2021 11:43 / Actualizat duminica, 04 aprilie 2021 15:44
Ion Țiriac (81 de ani) laudă investițiile pe care Nasser Al-Khelaifi, șeicul lui PSG, și Tamim bin Hamad al-Thani, emirul Qatarului, le-au făcut în ultimii ani în sport.
Bun prieten cu Nasser Al-Khelaifi, multimiliardarul care o finanțează pe PSG, Ion Țiriac e impresionat de investițiile realizate în ultimul timp în Qatar, țară unde sportul a fost numit prioritate națională. De alfel, Campionatul Mondial din 2022 va fi organizat în Qatar, țară care în 2019 a câștigat în premieră Cupa Asiei.
„O națiune precum Qatar și emirul au spus: «Sportul e prima mea prioritate». În 15 ani, de la zero, Qatar a ajuns să câștige Cupa Asiei. Dacă vezi ce au făcut în sport, rămâi cu capul atâta!”, a declarat Ion Țiriac, într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor toamna trecută.
Fost jucător modest de tenis, Nasser Al-Khelaifi (47 de ani) e patronul lui PSG din 2011, însă are și numeroase afaceri gigantice în Qatar. În 2016, prestigioasa publicație L'Equipe l-a numit „cel mai puternic om din fotbalul francez”. În prezent, acesta face parte și din comitetul executiv al UEFA.
Qatar, acuzată că încalcă drepturile omului
Încă din 2 decembrie 2010, când FIFA a trucat alegerile pentru a oferi Qatarului organizarea CM 2022 (14-8 cu SUA în „finala” candidaturilor), sub influența lui Michel Platini și a președintelui francez din acea perioadă, Nicolas Sarkozy, au fost proteste masive în toată lumea. Continuă și astăzi, acuzând încă o dată statul asiatic de nerespectarea drepturilor omului.
Cifrele dezvăluite de The Guardian sperie. Până acum, nu mai puțin de 6.751 de muncitori străini și-au pierdut viața pe șantierele deschise în Qatar pentru construirea stadioanelor și a infrastructurii în perspectiva Mondialului (21 noiembrie - 18 decembrie 2022).
Șapte arene noi și alte patru renovate, plus șosele, aeroporturi, hoteluri la Doha și împrejurimile capitalei, pe care muncesc două milioane de imigranți în condiții înfiorătoare. Au murit 2.711 indieni, 1.641 de nepalezi, 1.018 veniți din Bangladesh, 824 de pakistanezi și 557 din Sri Lanka.