Articol de Oana Duşmănescu - Publicat joi, 22 februarie 2018 12:23
La sfârșit de carieră, suedezul Andre Myhrer a cucerit aurul olimpic la slalom. Myhrer, care a cucerit Cupa Mondială la slalom în 2012, mai gustase și din succesul olimpic în urmă cu opt ani, la Vancouver, când obținuse bronzul în aceeași probă.
În vârstă de 35 de ani și cu gânduri de retragere, încheiase pe un spectaculos loc 2 prima manșă a concursului de azi, în urma norvegianului Henrik Kristoffersen și înaintea francezului Victor Muffat-Jeandet.
În runda a doua a slalomului olimpic pe de la PyeongChang, elvețianul Ramon Zenhaeusern a făcut o scamatorie a vitezei și a îndemânării și, de pe poziția a noua pe care se clasese în prima parte a întrecerii, a trecut în frunte, punând presiune pe adversarii care-i urmau între porți.
Myhrer a reușit să-l învingă însă pe elvețian, conform totalului celor două manșe și nu mai avea de așteptat decât evoluția liderului Kristoffersen. Care însă nu a repetat concentrarea din prima manșă și a ratat o poartă, pierzând astfel o medalie aproape sigură. De altfel, și austriacul Marcel Hirscher, principalul favorit al probei, ratase încă din prima rundă a competiției.
Myhrer nu mai știe câți ani avea exact când, în copilărie, s-a apucat de schi. Știe însă că era un puști foarte competitiv și că, probabil, orice sport ar fi încercat, s-ar fi luptat să devină cel mai bun. Acum are rândul lui copii, un fiu și o fiică.
Cu victoria de azi, suedezul și-a luat revanșa după amintirile dureroase de la Jocurile Olimpice de a Soci, de acum patru ani. Înainte de acea competiție, Myhrer suferise o accidentare la genunchi și nu a putut termina a doua manșă a concursului de slalom. Tot restul sezonului 2013-2014 l-a petrecut refăcându-se după acea problemă medicală.
Podium slalom
1. Andre Myhrer (Sue) 1:38,99
2. Ramon Zenhaeusern (Elv) 1:39,33
3. Michael Matt (Aut) 1:39,66
Combinată elvețiană
După ce s-a asigurat că aurul la slalom uriaș vine cu ea acasă, americanca Mikaela Shiffrin a obținut și cea de-a două medalie olimpică la PyeongChang, argintul la combinată. Pe podium, tânăra eroină a Americii a fost depășită de elvețianca Michelle Gisin, care devine astfel campioană olimpică la 24 de ani.
Gisin este la prima medalie olimpică din cariera sa, în care a mai cucerit un argint, to la combinata alpină din cadrul CM de anul trecut, de la St. Moritz. Bronzul i-a revenit tot unei elvețience, Wendy Holdener, care la JO din Coreea de Sud a mai cucerit un argint, la slalom.
Cum să te strecori la Olimpiadă
Elizabeth Swaney a parcurs o traiectorie mirobolantă ca să ajungă la JO. Mai ales că nu a părut să fie bună la sportul său, adică schi freestyle halfpipe.
După nume și pașaport, Elizabeth, care a visat să-și reprezinte țara la Olimpiadă de la 7 ani, e americancă. Dar conform regulamentelor, SUA nu au putut trimite la JO decât pe primele patru clasate în ierarhia mondială, Swaney nefiind nici măcar în apropierea acestora.
Așa că Elizabeth, acum în vârstă de 55 de ani, a luat cetățenia bunicilor ei, ajungând astfel să concureze pentru Ungaria. Înainte de asta concurase în întrecerile de skeleton pentru Venezuela. Pentru ca un sportiv să poată participa la JO trebuie să îndeplinească alte câteva condiții – să fi ocupat un loc mai bun de 30 într-o etapă de Cupă Mondială și să fi obținut minimum de puncte FIS.
Nu a punctat la JO
Cum Swaney bifase ambele cerințe, pentru că la nivel mondial nu sunt multe fete care practică această disciplină, faptul că nu avea o evoluție demnă de comparația cu celelalte concurente nu a oprit-o să vină la PyeongChang. Dar s-a văzut de la o poștă că nu deține calitățile necesare pentru acest sport riscant, care cere abilități deosebite.
În concursul olimpic de halfpipe ea nu a punctat, pentru că nu a dus la bun sfârșit niciuna dintre cererile cursei. Totuși, la sfârșit, s-a declarat dezamăgită că nu s-a calificat în finală!
"Vreau să-i inspir și pe alți oameni din Ungaria și din lumea întreagă să facă schi freestyle," a declarat ea publicației Denver Post. "Poate că eu sunt puntea spre cei care vor să practice această disciplină și vreau să le demonstrez că poți ajunge sus în acest sport în mai multe moduri".