GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  DEZVĂLUIRI

EXLUSIV Schimbări suspecte în piața „păcănelelor”: un Ordin dat peste noapte a pus industria pe jar » Cine câștigă de pe urma deciziei

Un Ordin dat peste noapte a pus pe jar industria păcănelelor
Un Ordin dat peste noapte a pus pe jar industria păcănelelor

Articol de - Publicat marti, 13 aprilie 2021 09:29 / Actualizat marti, 13 aprilie 2021 14:22

Un Ordin dat peste noapte la final de mandat de fostul președinte ONJN, Cătălin Voinea-Mic, a schimbat suspect regulile jocului în piața „păcănelelor”. 

  • Compania spaniolă BMM Testlabs a devenit brusc dominantă pe segmentul acreditărilor metrologice pentru aparate slot-machine, fiind racordată la o țeavă cu bani prin prisma faptului că, în următoarele 12 luni, 50.000 de dispozitive vor trebui să treacă prin noi certificări tehnice

Industria jocurilor de noroc are o prezență masivă în sport în ultimii ani, prin nișa pariurilor sportive. Companiile de betting mai au însă și alte surse de venituri, de exemplu cazinourile sau jocurile de tip slot-machine (popular, “păcănele”).

În România, pe o piață a „păcănelelor” care cuprinde aproximativ 65.000 de aparate slot-machine, finalul anului trecut a băgat în vrie întreaga industrie printr-un simplu Ordin dat peste noapte de fostul director al Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN), Cătălin Voinea-Mic. 

Înaintea poveștii vulcanice, să înțelegem actorii și mecanismele din domeniu. În primul rând, sunt deținătorii aparatelor, organizatorii, în jur de 200 de entități active. Spre a funcționa, ei sunt obligați să obțină licență de la ONJN. 

Pentru asta, anual sau la o defecțiune intermediară, trebuie să dobândească pentru fiecare aparat un aviz metrologic de conformitate de la companiile de specialitate, 8 pe tabelul recent al Oficiului, ele însele acreditate tot de ONJN. Așadar, un triunghi cu Oficiul în vârf și cu proprietarii și firmele de certificare a „păcănelelor” la bază. Plus furnizorii, care au interesul să vândă cât mai mult și mai des!

Noi reguli după 20 de ani 

Și acum, balul! Ajuns în fruntea instituției pe filiera PMP, Voinea-Mic a dispărut din peisaj după ce partidul lui Băsescu a ratat parlamentarele din decembrie, netrecând pragul electoral. Din 29 martie, noul șef ONJN e Tiberiu Alin Teodor, dar predecesorul său i-a lăsat pe mână un cartof fierbinte. Pentru a descrie agitația teribilă din domeniu, trebuie plecat chiar de la un istoric mai vechi. 

Schimbări suspecte în piața „păcănelelor”: un Ordin dat peste noapte a pus industria pe jar » Cine câștigă de pe urma deciziei
Cătălin Voinea-Mic

În 2019, sub conducerea lui Sebastian Ionescu, Oficiul a emis un set de reglementări tehnice pentru aparatele slot-machine și s-a definit un nou mod de a controla conformitatea acestora. Un demers similar mai fusese făcut în 2000, așa că justificarea s-a legat de necesitatea de a ține pasul cu tehnica și programele de software, care au evoluat în ritm alert.

Faza 1: firmă în România și avizare RENAR 

Proiectul a trecut și prin filtrul Comisiei Europene, iar documentul a stat în dezbatere pentru eventuale observații până în ianuarie 2020. De la articolul 4 au plecat valurile, iar esența era că, pentru a valida tehnic aparatele și a fi licențiat, un organism de evaluare metrologică trebuia să îndeplinească cumulativ două cerințe:

  • Entitatea care se licențiază în România ca organism de evaluare trebuia să deschidă o firmă pe teritoriul țării pentru a avea personalitate juridică. Astfel, o companie dintr-o altă țară nu putea opera în domeniu în România cu o sucursală. 
  • Toate societățile care avizau metrologic aparatele slot-machine trebuiau să treacă prin acreditarea RENAR, organismul național în materie. RENAR nu are însă nici până în momentul de față o schemă de acreditare, cu criterii clare de eligibilitate, așa că circuitul se gripa din start.

Faza 2: companie și acreditare oriunde în UE

La sfârșitul anului trecut, actorii din industrie așteptau ca lucrurile să se limpezească, dar, peste noapte, un Ordin semnat de președintele ONJN Voinea-Mic a schimbat regulile cu 180 de grade. Paragraful 5.1. din documentul publicat în Monitorul Oficial în preajma Crăciunului 2020 aducea alte criterii. „Un organism de evaluare a conformității trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele cerințe:

  • Este persoană juridică înființată în temeiul legislației naționale sau constituită legal într-un stat membru al Uniunii Europene sau în state semnatare ale Acordului privind Spațiul Economic European sau din Confederația Elvețiană.
  • Este acreditat în conformitate cu Regulamentul CE 765/2008 și pe baza standardelor armonizate publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene”.

Prin urmare, RENAR a fost scos, momentan, din joc, până își va coagula o schemă de acreditare, iar companiile care se ocupă de avizarea metrologică a aparatelor sunt obligate să-și procure acreditare în domeniu peste hotare, în UE.

„Dedicație pentru BMM Testlabs”

„Mișcarea a fost făcută fără consultare în piață, cu dedicație către BMM TestLabs, care are sediul principal în Spania. Pe formularea inițială a ONJN, BMM era în afara cadrului legal. Ar fi trebuit să-și înființeze firmă în România, să aștepte schema RENAR și licența ONJN, ceea ce însemna timp lung de pauză și costuri crescute. 

Modificarea operată de Voinea-Mic a întors abordarea diametral opus și a măturat într-o frază toată concurența lui BMM, care devine tartor pe un segment unde se învârt milioane de euro”, spun surse GSP.

Asta se întâmplă pentru că, la ora la care s-a emis Ordinul cu bucluc, BMM deținea deja acreditarea pe metrologie pentru slot-machine obținută la ENAC, similara RENAR din Spania. Adică se califica din secunda unu pe noua regulă de la București. Concurența, și așa redusă și accesibilă unui grup restrâns de specialiști, era blocată pe termen nedeterminat, fiind trimisă să-și facă temele în străinătate, cu perspectiva a luni de zile de ieșire din piață și riscul iminent de a pierde o grămadă de clienți.

Vârtej de 400 de milioane € 

„Bomboana” a venit din același Ordin 404 semnat în mare secretomanie de Voinea-Mic.

Articolul 23 din condițiile tehnice impuse sună așa: „În vederea autorizării mijloacelor de joc tip slot-machines, organismele de evaluare a conformității licențiate de ONJN vor emite certificate de verificare tehnică inițiale, periodice sau după reparații bazate pe procedurile existente anterior datei emiterii ordinului pentru o perioadă de timp de maximum 12 luni de la emiterea schemei de acreditare de către organismul național de acreditare”. 

Adică într-un interval de un an de zile, reper înjumătățit de la 24 de luni, cum apărea în varianta notificată inițial către Comisia Europeană, organizatorii de slot-machine vor fi nevoiți să schimbe sau să modifice circa 80% din parcul de aparate funcționale în momentul de față. Potrivit estimărilor specialiștilor, asta înseamnă un boom preconizat de minimum 400 de milioane de euro în numai 12 luni!

3 milioane € pe tavă într-un an 

Grosul se va duce, evident, către producători, gen Novomatic sau EGT, care-și freacă mâinile, căci li s-a servit pe tavă un meniu financiar pantagruelic, echivalent unui „tun” neașteptat. E festinul la care însă și BMM își va tăia o felie generoasă. 

S-a așezat la masa bogaților după ce s-a calificat din pix, cu conotații de posibil monopol, pe zona de certificare metrologică, grație unei formule livrate netransparent de fostul șef ONJN, Voinea-Mic, așa cum acuză concurența ibericilor, rămasă momentan cu ochii în soare. Miza BMM e un potențial câștig de circa 2,5-3 milioane de euro în numai 12 luni, când ar urma să le treacă prin curte zeci de mii de „păcănele” noi sau modificate, pe care organizatorii vor trebui să și le valideze conform proaspetelor standarde tehnice impuse de ONJN. 

Prețul unei verificări anuale se învârte pe la 40-50 de euro pe aparat, plus servicii conexe, de tipul certificării unor reparații sau upgrade-uri de soft.

„Inițiativa de a institui un astfel de termen absurd nu are precedent. În 2000, când au fost emise precedentele norme tehnice, s-a permis exploatarea aparatelor mai vechi până la ieșirea din uz. În nicio ramură comercială sau industrie nu se impune o scadență atât de scurtă pentru înlocuirea unor echipamente costisitoare și complexe”, explică o sursă GSP. Prețul unui slot-machine variază între 8.000 și 15.000 de euro, plus TVA!

Firmele mici și mijlocii, spre colaps 

Practic, după restricțiile severe din perioada de pandemie și pierderile semnificative colectate ca urmare a interdicției de a opera din rațiuni sanitare, organizatorilor li se oferă acum perspectiva sumbră de a trebui să facă investiții majore în numai câteva luni, cu riscul de a capota financiar sau de a renunța, pur și simplu, la afacere. 

„Pericolul se răsfrânge cu precădere spre cei mici și mijlocii din piață, cu capital autohton, pentru care ordinul ONJN a căzut ca o ghioagă”, spun aceleași surse. Predicțiile duc spre ideea că business-ul cu slot-machine nu va scădea, dar se va concentra în mâna câtorva jucători mari din afara României, care vor externaliza masiv profiturile.

20%din piața proprietarilor de slot-machine cu licențe active aparține marilor jucători din domeniu, în frunte cu MaxBet, Million sau GameWorld

2016e anul în care BMM Testlabs a obținut licența în România pe vechile formule legale, conform datelor existente pe site-ul ONJN

Nu pot vorbi. Am mulți invitați, e ziua mea. Scrieți ce vreți! La revedere!
 - Cătălin Voinea-Mic, fost președinte ONJN

Am primit recent un mail de la BMM. Tonul e imperativ și autoritar. Profitând de situația creată, au pornit o campanie agresivă de a atrage clienți câtă vreme nu există concurență. Tuturor li se cere să lucreze cu ei, fiindcă partenerii de până acum nu mai respectă criteriile legale să funcționeze, iar noi suntem într-o mare cumpănă.
 - Organizator jocuri slot-machine

BMM Testlabs e jucător „greu” la nivel global 

Compania BMM Testlabs, acuzată acum din industria de profil din România că a obținut suspect cadrul unui monopol pe piața internă, e unul dintre marii jucători în domeniu la nivel planetar. Conform informațiilor de pe pagina de LinkedIn a firmei, oferă „servicii profesionale de conformitate tehnică și de reglementare pentru industria jocurilor de noroc din 1981. 

A creat primul set de standarde de jocuri independente în 1992 și primul set de standarde de jocuri online în 2001”. BMM își are cartierul general în Las Vegas (SUA) și operează în alte 12 locații: Moncton (Canada), Lima (Peru), Buenos Aires (Argentina), Barcelona (Spania), Bologna (Italia), Cracovia (Polonia), București (România), Midrand (Africa de Sud), Melbourne și Sydney (Australia), Macau (SAR, China) și Singapore

Dan Ghiță: ”Au vrut să ne scoată de pe piață”

Schimbări suspecte în piața „păcănelelor”: un Ordin dat peste noapte a pus industria pe jar » Cine câștigă de pe urma deciziei

Directorul BMM România, Dan Ghiță, suspectează că ONJN a căutat inițial să elimine din joc firma pe care o reprezintă, iar modificările din decembrie s-au calibrat, de fapt, pe recomandările Comisiei Europene.

- Domnule Ghiță, cum comentați rumorile legate de faptul că ONJN a emis peste noapte un ordin care v-a creat brusc un avantaj fantastic pe piață? 
- Nefondate! De fapt, noi credem că, probabil, s-a urmărit inițial, pe primul proiect ONJN, să fim scoși din cărți, pentru că eram niște concurenți de top. Uniunea Europeană a respins însă amendamentele care ne făceau neeligibili și, chiar dacă Oficiul nu ținea cont de recomandările UE, criteriile respective ar fi căzut oricum în instanță.

- Vă referiți la condiția inițială că doar o firmă cu sediu-mamă în România și cu acreditare RENAR ar fi putut să mai opereze? -
- Da. Ce sens mai avea atunci libera circulație în Uniunea Europeană? Dacă am o companie în România, pot merge să lucrez oriunde în lume printr-o sucursală. Atunci nu trebuie să funcționeze și invers? În plus, te punea să ceri acreditare la o instituție, RENAR, care nu are o schemă de acreditare!

„Mai sunt două companii acreditate în Italia”

- De când sunteți acreditați în Spania? 
- Cu mult timp înainte să iasă ordinul acesta în România. Spania are cea mai dură formulă de acreditare, iar dacă obții avizul acolo e maximum ce poți dobândi în acest domeniu la nivel global. E ca un pașaport de bune practici în industrie. 

- Varianta la zi a ONJN pare totuși o formulă care v-a oferit șansa unui monopol pe piață pentru cel puțin 12 luni.
- Nu e monopol, pentru că mai sunt încă două companii concurente care au obținut acreditare în Italia. Și pot lucra pe noile reglementări. Mai e și Biroul Român de Metrologie, care are competențe și e exceptat de la circuitul acesta de acreditare, deși nu e normal ca entitate a statului să te bucuri de alt regim.

- E normal ca organizatorilor să li se impună termenul scurt de 12 luni să modifice sau să înlocuiască zeci de mii de aparate? 
- Nu e chiar așa. Ordinul spune că sunt 12 luni de la momentul la care RENAR își va defini schema de acreditare, care n-are cum ieși mai devreme de un an. Deci sunt minimum doi ani la dispoziție. Ca să nu spun chiar trei, pentru că dacă-ți certifici aparate în penultima lună din anul doi, mergi cu avizarea încă 12 luni. Mi se pare un interval de timp mai mult decât suficient.

Industria jocurilor de noroc: vicii, adicție și falimente vs. responsabilitate și taxe imense 

Industria jocurilor de noroc este una dintre cele mai criticate în România. Contestatarii merg pe ideea că jocurile de noroc, în special „păcănelele”, exploatează viciile oamenilor, îi cantonează în dependență și le golesc conturile, prin algoritmi care garantează întotdeauna profitul organizatorului. Cei implicați se apără cu programe anti-adicție, dar și cu cifre care arată că industria generează aproape 50.000 de locuri de muncă și e unul dintre marii contribuabili la bugetul de stat al României, cu taxe de 600 de milioane de euro plătite anual.

Citește și alte știri de actualitate:

FCSB, campioană peste tot! 9 concluzii după sezonul regulat al Ligii 1: cine pleacă cu prima șansă în play-off

A știut FCSB de ce renunță la Cupă! Planul blocării Stelei poate continua: „Le dăm replica milionarilor din Liga 3”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Imagini tari de pe Arena Națională, cu aproape 3 ore înainte de Dinamo - Rapid! Cum se pregătește marea surpriză a „câinilor”
Superliga
Imagini tari de pe Arena Națională, cu aproape 3 ore înainte de Dinamo - Rapid! Cum se pregătește marea surpriză a „câinilor”
Șoc în Superliga » Antrenorul a dus echipa pe loc de play-off și și-a dat demisia: „A anunțat în vestiar”
Superliga
Șoc în Superliga » Antrenorul a dus echipa pe loc de play-off și și-a dat demisia: „A anunțat în vestiar”
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (18)
pirusis
pirusis  •  14 Aprilie 2021, 13:58

Suspect nu este decat articolul de fata. In momentul asta 90% din "pacanele" sunt manarite de catre patronii astia romanasi de pe meleagurile noastre. Au modificat softul initial sa le scada drastic sansele de castig. Unele dintre aparate sunt conectate la internet si patronul vede live pe aplicatie pe telefon sau calculator ce se intampla, daca se castiga sau daca se pierde. Poate chiar sa intervina de pe aplicatie. Daca s-ar verifica aceste aparate pe bune s-ar inchide toate.

cris4co
cris4co  •  13 Aprilie 2021, 19:35

Hahaha..Tare sfarsitu articolului....suna cam asa....Ai si tu 2 Lei in buzunar? Nu vrei sa dai si tu unu unui angajat la patron si unu la Stat? Pai de ce? Pai ca sa nu moara si ei! Bine si ce primesc in schimb? Pai dormi mai putin,faci sport...deci nu te angrasi,nu bei-nu fumezi...deci esti mai sanatos,nu-ti mai mananca femeia banii,nu mai faci curat in casa,nu muncesti,plus ca dupa asa o viata de....RAZI CU LACRIMI...deci ai o vedere mai buna....!!!!!!!

149843456023071
Drept LaReplica  •  13 Aprilie 2021, 17:44

mai bine le scoate si gata, cat a fost inchis pariorii sau mutat online, si nu au murit, asa ca "fizic" pacanelele sunt pentru cei care iubesc "mirosul" de birt

Vezi toate comentariile (18)
Comentează
Close