Articol de Maria Andrieş - Publicat joi, 16 februarie 2012 00:00 / Actualizat miercuri, 15 februarie 2012 19:49
Seria de filme istorice se încheie în forţă, cu Nicholas Cage salvînd lumea de la blesteme
În anii 1340, "Moartea Neagră", o epidemie de ciumă bubonică, a răpus o treime din populaţia planetei. 27 de milioane de morţi şi nici o explicaţie. Sfîrşitul lumii? Pedeapsă divină? Blestem? După obiceiul medieval, vrăjitoarele sînt în fruntea listei vinovaţilor.
Preoţii din cetatea Marburg (Mariborul sloven de azi) acuză o fată, Anna, că a adus molima. O închid într-o cuşcă şi decid să o trimită la o mănăstire, unde să fie judecată. Responsabili cu transportul acuzatei sînt doi cavaleri teutoni, un călugăr, un negustor şi un băiat de altar. Aşa începe "Anotimpul vrăjitoarei".
Filmări în pădurea vieneză
Scenariul a apărut pe piaţă în 2000, casele de producţie s-au bătut pe el. Pînă la urmă, l-a cîştigat la licitaţie producătorul lui "Batman", Charles Roven, şi i-a fost încredinţat regizorului Dominic Sena ("Nume de cod: Swordfish", "Dispari în 60 de secunde").
Pentru rolul principal, realizatorii l-au aşteptat cîţiva ani pe Nicholas Cage, prins cu alte proiecte. Aproape la fel de complicată s-a dovedut găsirea locurilor de filmare. "Am cheltuit sute de mii de dolari căutînd un castel medieval de secolul XIV. Am căutat în Germania, în Polonia, în Cehia. Pînă la urmă, ne-am oprit la un castel de lîngă Viena", a spus producătorul.
Diavolul cu aripi digitale
Cu un buget de 40 de milioane de dolari, filmările la "Anotimpul vrăjitoarei" s-au desfăşurat, în 2009, în Alpii austrieci şi în Ungaria. Pe lîngă peisajele stranii - prăpăstii, ruine celtice, păduri seculare şi bîntuite, suspansul e asigurat şi de apariţiile demonice, cu piele de mumie, copite de ţap şi gheare de vultur.
Efectele speciale, "vrăjile" din taste, au fost realizate de acelaşi studio care s-a ocupat de "Jurassic Park" (Oscar pentru efecte speciale), "Matrix" şi saga cu vampiri "Amurg". Marea provocare, în "Anotimpul vrăjitoarei", au reprezentat-o aripile diavolului, care "trebuiau să se mişte firesc", au explicat specialiştii.
Cage, în rolul pe care-l visa de mic
Nu lipsesc ritualurile de exorcizare, cu levitaţii, capete care se răsucesc şi apă sfinţită care pîrjoleşte tegumentele. Nicholas Cage s-a declarat foarte încîntat să îmbrace armura de cruciat, ca să salveze lumea de la ciumă. "Chiar am filmat în pădure, chiar ne-am urcat pe cai. De mic, de cînd mi-a construit tata un castel de lemn, visez să joc rolul unui cavaler", a povestit actorul, într-un interviu.
O apariţie fermecătoare
Special pentru rol, Cage a luat lecţii de spadă de la un coregraf de lupte şi a învăţat să călărească antrenîndu-se 7 ore pe zi, în Anglia, cu o specialistă în cascadorii şi dresaj de cai.
În rolul fragilei, dar temutei vrăjitoare o veţi descoperi pe fermecătoarea Claire Foy, ultima senzaţie feminină din filmul britanic. "Ne-am distrat grozav la filmări. Făceam glume tot timpul!", a povestit ea. E drept, cu toată atmosfera întunecată, filmul are şi umor. Atît cît să te surprindă mai tare cînd demonii bat din aripi deasupra cetăţii. Gazeta Sporturilor vă invită să intraţi în "Anotimpul vrăjitoarei" şi să vă aventuraţi în vremurile cînd magia era reală.
90 de milioane de dolari încasări a avut "Anotimpul vrăjitoarei"
"La astfel de filme, care explorează paranormalul şi supranaturalul, mă uit şi eu"
Nicholas Cage