Articol de Maria Andrieş - Publicat joi, 09 februarie 2012 00:00 / Actualizat miercuri, 08 februarie 2012 20:05
Arta cere sacrificii! Actorii din "Centurion" au înfruntat iarna scoţiană numai în vopsea de război şi sandale
De la "Gladiator" încoace, filmele cu "togă şi sandale" au devenit specialitatea britanicilor. În " Centurion", povestea unei legiuni dispărute misterios pe teritoriul Scoţiei de astăzi, apar mai multe săbii decît sandale. "Iar soldaţii romani nu merg încoace şi-ncolo declamînd diverse lucruri, cum am putea crede. Beau, înjură şi vorbesc cam ca soldaţii din zilele noastre", anunţa site-ul "Film4.com".
Scoţienii, nişte mayaşi!
Regizorul Neil Marshall, profesionist al scenariilor apocaliptice, spune că nu şi-a propus să reconstituie exact episodul dispariţiei Legiunii a IX-a Hispana Triumphalis la graniţa de nord a Imperiului: "Filmul explorează legenda, nu adevărul istoric. E un thriller de acţiune". Atît de crud şi naturalist, încît a fost comparat cu "Apocalypto" al lui Mel Gibson.
"Centurion" începe acolo unde se opreşte istoria. După unele izvoare, cei peste 3.000 de soldaţi romani au fost măcelăriţi pînă la unul de războinicii picţi, care populau Scoţia în anul 117 după Hristos. Alţi istorici susţin că Legiunea a IX-a a pierit în Germania, într-o bătălie prezentată în "Gladiatorul".
Un "ticălos" şi o femeie fatală
Distribuţia din "Centurion" "cuprinde atît de multe talente", exclama revista "Empire", "încît e păcat că n-au primit mai multe dialoguri". În rolul principal, îl veţi vedea pe germano-irlandezul Michael Fassbender ("300. Eroii de la Termopile", "Ticăloşii fără glorie", "X-men", "O metodă periculoasă"). Pentru cel mai recent rol, al unui dependent de sex, a fost nominalizat la Globul de Aur şi a primit titlul de cel mai bun actor britanic în 2011.
Prezenţa feminină în "Centurion" nu este mai puţin impresionantă. Fosta femeie fatală din "Bond. Partea lui de consolare", Olga Kurilenko apare în rol de luptătoare sălbatică. A învăţat să călărească şi să mînuiască spada special pentru "Centurion". Fotomodelul ucrainean n-a trebuit să înveţe şi replicile în gaelică (ar fi fost ciudat ca strămoşii scoţienilor să vorbească engleza!), pentru că personajul ei n-are limbă.
Cu sandale în snowmobil
"Centurion" are acelaşi producător ca "Vagabondul milionar" şi a dispus de un buget de 12 milioane de dolari. După doi ani de pregătiri, filmările au început în februarie 2009, în zona muntoasă a Scoţiei. La locul faptelor, adică. Şapte săptămîni s-au plimbat "romanii" şi "picţii" prin ger, cu snowmobile împrumutate de la armata norvegiană.
Unii actori au suferit degerături, alţii s-au lăsat de fumat din cauza frigului. "Romanii" purtau, la sandale, armuri din fibre de sticlă, nu neapărat călduroase. Iar "picţii", deşi conform istoricilor, nu se complicau cu garderoba şi umblau goi, au primit totuşi nişte costume.
Secrete din bucătăria filmului Partea de efecte speciale a fost dirijată de un designer de proteze, care şi-a dat frîu liber talentului şi a meşterit zeci de picioare şi mîini tăiate, ochi scoşi, gîturi fără cap, capete fără gît şi securi înfipte în diverse părţi ale corpului.
"Gheizere de sînge!", descria "The Guardian" atmosfera din "Centurion" şi nu era departe de adevăr: 200 de litri de sînge fals au curs pe platouri. De unde şi indignarea unor critici de film britanici, care s-au plîns că filmul îi pune într-o lumină proastă pe străbunii scoţienilor. Şi că romanii seamănă cam mult cu asupritorii englezi. Mai ales că legiunea din "Centurion" avea un bucătar indian. "Gazeta Sporturilor" vă invită azi să vă căliţi în aspra iarnă scoţiană, de acum două mii de ani, alături de soldaţii din "Centurion". Vorba regizorului, exploraţi legenda!
"Intens, energic de la un capăt la altul. E ca o suită de scene de vînătoare!"
"The Guardian"
200 de litri de sînge fals au curs la filmări
6,8 milioane de dolari încasări a avut "Centurion"