GSP SPECIAL  »  IDEILE GAZETEI  »  CEI MAI BUNI

CEI MAI BUNI „Ăsta trebuie să fie obiectivul, clar!” » Ioan Ovidiu Sabău a fost ales “Antrenorul lunii septembrie”! Interviu EXCLUSIV pentru GSP: „Nu poți ca jucător profesionist să intri într-un meci și să nu poți să alergi”

Articol de - Publicat luni, 07 octombrie 2024 13:30

Ioan Ovidiu Sabău a câștigat titlul de „Antrenorul lunii” cu punctaj maxim! Tehnicianul surpriză al Superligii termină septembrie cu Universitatea Cluj pe prima poziție și și-a trecut în cont al doilea trofeu, după cel din octombrie 2023.

Profesionalismul, calmul și devotamentul lui Sabău au transformat-o pe Universitatea într-o adevărată sperietoare. Victoriile cu Dinamo (1-0) și Rapid (2-1) plus egalul cu Universitatea Craiova (1-1) i-au ținut pe „studenți” pe prima poziție. Finalul lunii a venit însă cu înfrângerea cu Poli Iași (0-1).

„Am stat și m-am rugat 40 de minute!” » Darius Olaru, „Jucătorul lunii septembrie”. Interviu EXCLUSIV pentru GSP: „Mă motivează presiunea domnului Becali! Față-n față este o persoană diferită”
CEI MAI BUNI
„Am stat și m-am rugat 40 de minute!” » Darius Olaru, „Jucătorul lunii septembrie”. Interviu EXCLUSIV pentru GSP: „Mă motivează presiunea domnului Becali! Față-n față este o persoană diferită”

Ioan Ovidiu Sabău: „Nu pot să spun că stau și mă mândresc admirând ce am reușit!”

- Domnule Sabău, felicitări! Sunteți„ Antrenorul lunii septembrie”, o lună perfectă pentru dumneavoastră și U Cluj. Cum a fost?
- Perfectă! Ha, ha, ha! Sigur, vreau să le mulțumesc în primul rând jucătorilor pentru că datorită lor, rezultatelor și primului loc suntem aici! Îi mulțumesc staff-ului meu tehnic și celor care m-au votat!

- Clasamentul din acest moment e surprinzător! Ce părere aveți?
- Da, pe de-o parte, pentru că la început nu ne așteptam să avem un astfel de parcurs. Dar după 11 etape putem spune că am muncit ca să fim acolo, sus. Am fost echipă serioasă, disciplinată. Jucătorii și-au pus în valoare calitățile, sportive și umane. N-am decât să fiu mândru de ceea ce am realizat până în momentul de față. Chiar dacă nu putem spune că ne-am îndeplinit obiectivul. Până la îndeplinirea obiectivului încă mai avem mult de muncă. Dar sunt momente frumoase, trebuie să ne bucurăm de ele.

- Și bănuiesc că e mai ușor să pregătiți echipa atunci când victoriile vin.
- E corect, așa este. Pe mine mă responsabilizează, îmi dă încredere în ceea ce fac. Nu pot să spun că stau și mă mândresc admirând ce am reușit! Este totul de scurtă durată, o perioadă scurtă, și trebuie să avem continuitate în rezultate. Acest premiu mă onorează fiindcă este un trofeu important pentru orice antrenor. Cine nu și-ar dori?! Este al doilea trofeu și îmi dă încredere.

„Important e să ai nume! Să ai jucători care au valoare”

- Obiectivul echipei este play-off-ul, nu?
- Play-off-ul, da! S-a și investit, dar nu în transferuri. Nu avem un superbuget, suntem undeva la locul opt, nouă, dar au crescut așteptările. În momentul de față, nimeni nu mai acceptă, după jocul și rezultatele pe care le-am avut, nu mai acceptă și nu vor accepta să nu ne calificăm în play-off.

- Cât de mult vă ajută că aveți în vestiar jucători cu nume? Jucători cu superexperiență pentru Liga 1?
- Odată, în vestiar, le-am spus să țină cont că nu joacă numele. Dar acum, pentru mine joacă numele! Important e să ai nume! Să ai jucători care au valoare și care și-au făcut un nume în Liga 1. Sigur că acel nume trebuie de fiecare dată onorat. Prezența ta e foarte importantă în teren. Să te respecți pe tine, așteptările sunt diferite pentru că s-a și investit. Ai o carieră în spate, o anumită experiență și așteptările sunt mari. În special de la jucătorii cu mare experiență. Ei au înțeles acest lucru și pentru mine e foarte important. Și până în momentul de față am gestionat destul de bine. Și-au câștigat postul de titulari prin tot ceea ce au făcut. Acum să vedem dacă nu vor da randamentul așteptat și nu vor mai juca.

- Dacă aveți vestiarul alături de dumneavoastră e perfect...
- Da, da. Orice antrenor își dorește asta. Dar lăsând gluma la o parte, rezultatele aduc o stabilitate, un entuziasm, relațiile dintre noi sunt OK. Așa ar trebui să fie și când nu vor funcționa la așteptările noastre. Pentru că doar atunci, în acele momente, se vede cu adevărat caracterul unui om.

„Odihna este cel mai import lucru! Mai ales să nu pierzi nopți”

- Ați fost la Rapid la o echipă mare, cu fani minunați, acum sunteți la U Cluj, o altă echipă importantă, cu suporteri pătimași. Rămâne dezamăgirea eliminării din Cupa României?
- Da, da... Așa este. Anul acesta ne doream să jucăm finala și s-o câștigăm. Avem un lot numeric valoros. Ne-au surprins... Am jucat pe un teren sintetic. Nu ne-am adaptat și am pierdut. Poate ne va ajuta mai mult... Pentru mine a fost un eșec și mi-a părut foarte rău că n-am mers mai departe. Poate ne ajută să ne concentrăm și să ne focusăm pe calificarea în play-off.

- Arătați impecabil la vârsta dumneavoastră! Aveți vreun secret?
- Mișcare multă, alimentație sănătoasă, o viață echilibrată, odihnă.

- Cât de importantă e odihna?
- Cred că e cel mai important lucru! În afara de alimentație și vitaminizare. Astea le spun tot timpul sportivilor. Cel mai important lucru: prin somn, odihnă te recuperezi cel mai bine. După vin, sigur, refacerea sportivă, vitaminizarea, dar odihna este cea mai importantă. Mai ales să nu pierzi nopți! Excese și așa mai departe.

„Ăsta trebuie să fie obiectivul, clar!” » Ioan Ovidiu Sabău a fost ales “Antrenorul lunii septembrie”! Interviu EXCLUSIV pentru GSP: „Nu poți ca jucător profesionist să intri într-un meci și să nu poți să alergi”
Ioan Ovidiu Sabău. Foto: Cristi Preda (GSP)

„Ăsta trebuie să fie obiectivul, clar! Nu trebuie să ne ascundem”

- Cum vă faceți planul la echipă? Meci cu meci sau pe termen lung?
- Acum... E la modă să luăm meci cu meci. Eu nu, eu mă gândesc la obiectiv. Nu să vedem ce se întâmplă la fiecare meci. Obiectivul este clar, calificarea în play-off. Asta ne-am propus, nu întâmplător conducerea a investit în noi. Fanii noștri vin într-un număr tot mai mare la stadion și sunt alături de noi, îi respectă pe jucători. Ăsta trebuie să fie obiectivul, clar! Nu trebuie să ne ascundem. Anul trecut ar fi fost o surpriză dacă ne-am fi calificat... Și-am fost acolo, la limită.

- Ați avut...
- Și în cupele europene și în play-off... N-a fost să fie. A depins de noi și n-am reușit. Acum vreau să văd acel orgoliu dacă trebuie să-l ai când ratezi niște obiective. Jucătorii care au venit și-au jucat mai puțin la echipele lor de club, dar cu un caracter frumos și dorință de a se revanșa față de ei. Sper și îmi doresc foarte mult pentru ei. Pentru că merită mult mai mult, dar e foarte important ca fiecare să înțeleagă. Și nu numai eu să transmit motivația! Ei să înțeleagă că având niște obiective, câștigând trofee... cu ele rămâi.

- Pe finalul anului trecut ați spus că sunteți dispus să plecați dacă e spre binele echipei și să lăsați pe altcineva...
- Da, da. E normal. E echipa mea de suflet.

- Nu sunteți fericit acum, că ați rămas?
- Sunt foarte mulțumit! Îmi place să lucrez la echipa unde m-am format.

„Ar fi cea mai mare realizare să duc U Cluj în play-off”

- Deci nu era neapărat vina antrenorului...
- Noi ne dorim, încercăm să facem lucrurile foarte, foarte bine, dar nu întotdeauna reușim. Nu întotdeauna se potrivesc metodele, felul nostru de a fi cu jucătorii pe care îi avem la dispoziție. Dar întotdeauna trebuie să fii dedicat sută la sută, trup și suflet! Să faci cu pasiune această meserie. Cum și jucătorii trebuie s-o facă cu multă pasiune și responsabilitate.

- Dar...
- Să te respecți pe tine ca om, pe cei care investesc în tine. Să nu fii superficial! Nu poți ca jucător profesionist să intri într-un meci și să nu poți să alergi, să nu poți să te bați pentru minge. Nu există! Nu trebuie să accepți așa ceva. Că ești mai în formă sau ai mai puține realizări se acceptă. Dar motivația trebuie să o ai întotdeauna.

- Dacă ați fi plecat de la echipă și apoi vedeați U Cluj pe prima poziție, sigur erați dezamăgit!
- Nu, ar fi fost o mândrie! Pentru că este echipa mea de suflet și știu câtă pasiune pun acei oameni care vin la stadion. Pentru ei sunt de două ori mai motivat să-i fac fericiți, pentru că merită. Merită o echipă ca U Cluj în play-off. Ar fi pentru mine cea mai mare realizare să o duc în play-off și să-i fac mândri pe suporteri.

La categoria „Antrenorul lunii", Gazeta a nominalizat 3 tehnicieni: Ioan Ovidiu Sabău (U Cluj), Mehmet Topal (Petrolul) și Elias Charalambous (FCSB).

Pe lista preliminară au mai fost: Emil Săndoi (Poli Iași), Dorinel Munteanu (Oțelul), Mircea Lucescu (echipa națională), Cosmin Olăroiu (Al Sharjah), Florin Maxim (Corvinul Hunedoara) și Robert Ilyes (Csikszereda).

Cum se votează pentru „Jucătorul lunii” și „Antrenorul lunii”

Algoritmul folosit pentru stabilirea câștigătorilor este unul foarte simplu. Redacția GSP face nominalizările, bazându-se pe statistici și cifre clare de performanță, apoi votează 3 categorii: cititorii GSP.ro, jurnaliștii din redacție și câte cinci specialiști (foști fotbaliști sau antrenori importanți), care se schimbă de la o lună la alta. Primul clasat în fiecare top primește câte 5 puncte, cel de pe locul 2, 4 puncte etc. Votul redacției GSP contează dublu.

CLASAMENT FINAL Antrenorul lunii septembrie 2024

1. Ioan Ovidiu Sabău

20p

2. Elias Charalambous

11p

3. Mehmet Topal

10p

CLASAMENT DETALIAT

Votul cititorilor

1. Ioan Ovidiu Sabău

5p

2. Elias Charalambous

4p

3. Mehmet Topal

3p

Votul jurnaliștilor GSP

1. Ioan Ovidiu Sabău

10p

2-3. Elias Charalambous

7p

Mehmet Topal

7p

Votul specialiștilor

1. Ioan Ovidiu Sabău

5p

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gata, e 2-2 în războiul România - Kosovo! Îi „pulverizează” pe suedezi: „Au apărut «apărătorii dreptății». Ciudat, fără precedent”
Nationala
Gata, e 2-2 în războiul România - Kosovo! Îi „pulverizează” pe suedezi: „Au apărut «apărătorii dreptății». Ciudat, fără precedent”
Start amânat cu o oră în Liga 2, la Reșița! Ultrașii au pus și ei mâna pe lopeți. Detalii și imagini de la stadion
Liga 2
Start amânat cu o oră în Liga 2, la Reșița! Ultrașii au pus și ei mâna pe lopeți. Detalii și imagini de la stadion
„Călătorie în viitor” » 3 detalii care l-au uluit în Coreea de Sud pe fostul golgeter al României: „Știi cum iau ei bacșișul? M-a frapat, chiar exagerează”
Special
„Călătorie în viitor” » 3 detalii care l-au uluit în Coreea de Sud pe fostul golgeter al României: „Știi cum iau ei bacșișul? M-a frapat, chiar exagerează”

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (1)
vivi.napoca1_
vivi.napoca1_  •  08 Octombrie 2024, 08:41

Totuși cam cit au alergat " dinozaurii " Nistor ,Chipciu ,Bic ,etc. de fapt și restul în meciurile cu Iași și prima repriza cu Slobozia !? Dacă la fiecare etapa jucătorii așteaptă sa fie motivați de antrenor atunci în curând se vor lupta la play out ! Este doar un mic semnal ,un punct de vedere ,Dar fără dăruire se ajunge repede la Topogan !

Vezi toate comentariile (1)
Comentează