Articol de Andrei Crăiţoiu, Remus Răureanu - Publicat marti, 25 octombrie 2022 11:00 / Actualizat marti, 25 octombrie 2022 12:25
La Bolovani, în Dâmbovița, satul e agitat de un meci cu Olimpia Picior de Munte. Atât de mare e agitația încât o localnică, vecină cu terenul de fotbal, apelează Urgențe ca să-i potolească pe guralivi
O femeie apare la marginea terenului și-i filmează cu telefonul pe jucătorii care-și fac mișcările de încălzire. Pe "verde" nu sunt vedete pe care nu te poți abține să le filmezi de fericire că ai ajuns prin preajma lor, iar femeia nici nu e pasionată de fotbal.
Dimpotrivă, ea e deranjată de gălăgia ivită brusc lângă curtea ei și-i înregistrează pe "scandalagii" ca să-i pârască polițiștilor! N-a mai avut răbdare cu fotbalul lor, a sunat deja la 112 și i-a reclamat. Poliția nu va apărea, meciul va fi dus până la capăt în zarva care a deranjat-o pe vecină.
Luceafărul Bolovani și Olimpia Picior de Munte se întâlnesc într-un joc din liga a 5-a dâmbovițeană. Terenul din Bolovani, un sat din comuna Cornățelu, e construit între case, de aceea fiecare partidă e deranjantă pentru oamenii din curțile învecinate cu pseudoarena lipsită de tribune. Niște vestiare rudimentare există, doar că puțini le folosesc, cei mai mulți dintre jucători se schimbă în mașini sau pe băncile din lemn de pe margine.
"Tigaie" fără vârstă
Arbitrul pe care l-a delegat Asociația Județeană de Fotbal se comportă ca Alexandru Tudor de pe vremea în care "Brad Pitt" era un arbitru de o rigiditate exagerată, încă nu ajunsese călugărul personal de la curtea lui Gigi Becali.
"Centralul" Laurențiu Mantu ia la puricat legitimațiile jucătorilor, apoi îi împinge pe spectatori un pic mai departe de teren. La verificarea carnetelor, oaspeților li se pare suspectă o fotografie: "Ăsta n-are cum să fie «Tigaie»! Voi nu vedeți că are 11 ani în poza asta?". "Tigaie" se enervează: "Păi, și unde vrei să-mi fac legitimația nouă, mă? La cârciuma lu' nea Ion? Lasă-mă, dracu', în pace, că ne știm de zece ani!".
Bolovanii depind fotbalistic de un tip care apare la teren îmbrăcat cu un trening al lui Dinamo. Florin Spânu e antrenor, președinte, delegat. Arată cu mândrie că a pregătit două rânduri de echipamente:
Astea albe-s pentru încălzire, cele colorate sunt pentru joc. Asta e viața mea de peste treizeci de ani, de la treisprezece ani fiecare duminică a însemnat fotbal pentru mine. Dacă dispare fotbalul, eu mor, că altceva de făcut n-am! Am fost jucător aici, am și tușat terenul. Iubesc fotbalul mult de tot și așa vreau să-mi trăiesc restul vieții, ocupându-mă de echipă
Jerry, în luptă cu un ciobănesc
Povestea despre pasiunea antrenorului-bun-la-toate e împletită cu unele istorisiri cum numai în subsolul fotbalului pot exista. Sătenii povestesc că era obișnuit ca arbitrii să aibă probleme la Bolovani: "Unui tușier i-au dat cu steagul în cap că nu semnalizase un ofsaid. Altuia, la un alt meci, i-au tras pantalonii de pe el și a râs toată comuna când l-a văzut în chiloți".
Fără să mai programeze careva o glumă, tot apare o situație amuzantă. Mingea iese în afara terenului și merge s-o recupereze "Jerry", steward și copil de mingi. "Jerry" sare în curtea în care aterizase balonul și acolo dă peste un câine ciobănesc. Scena de desene animate conține, în Bolovani, un curajos în rolul lui Jerry, el nu fuge, nu se ascunde de agresor, îl înjură. "Pleacă, fir-ai al dracului să fii!".
"De bază e varza"
După meciul pe care Bolovanii îl câștigă cu 2-1, fotbaliștii merg să bea câte o bere. De a doua zi s-au întors la muncile lor. Majoritatea lucrează în agricultură. "Punem salată, roșii, cartofi, varză", povestesc oamenii. Ei se laudă cu produsul cu specific local:
"Aici varza-i la putere, suntem la 20 de minute de Lungulețu, o localitate celebră pentru varză. E patria verzei!". Și pe dreapta, și pe stânga drumului e varză peste tot. Costă un leu și cincizeci de bani un kilogram. Multe mașini o cumpără en gros din târg și apoi o vând în piețele din București cu un preț dublu.
"Nu suntem fani, doar avem o pauză"
Spectatorii nu sunt toți pasionați de fotbal, mulți au venit la meci doar ca să mai vadă și altceva decât varză: "Așa mai luăm o pauză de la muncile câmpului. Avem varză pentru toată Capitala, să vină și președintele Iohannis să cumpere! Pentru noi, fotbalul e doar de relaxare, că de mâine ne întoarcem la cules".
Chiar și așa, nepasionați de fotbal, oamenii se bucură pentru victoria consătenilor și-i grăbesc pe oaspeți să plece mai repede: "V-am bătut, bă săracilor, că prea ați venit voi cu tupeu pe la noi! Hai, ușcheala acasă!".
"Ai grijă că e minge d-aia bună!"
Gazdele au avut mai multe mingi pentru meci, dar numai una a fost dintre cele omologate pentru partidele din prima ligă. Antrenorul Spânu l-a atenționat pe copilul de mingi înainte de meci: "Ai grijă că asta e minge d-aia bună, de prima ligă!".
Stewardul "Jerry" s-a comportat uneori și ca un suporter, i-a mai înjurat pe adversarii din Picior de Munte. L-a și recunoscut pe un "ex", un fotbalist de la Olimpia care jucase și la Bolovani: "Ăsta e Vrabie, e de aici, de la noi din sat. Din 1986 vin la meciurile echipei. La început aveam doar o baracă mică și uite că am ajuns să avem și vestiare!".
"E fractură!"
Cu câteva minute înaintea pauzei, un jucător a răcnit de durere ca jupuit. Colegii s-au apropiat de el și au strigat: "E fractură!". Asistentul medical l-a stropit cu apă rece pe fotbalistul amator și a venit cu un verdict mai blând: "E doar o entorsă, cu multă gheață se retrage".
Jucătorul accidentat a plâns de durere și după ce a aflat că nu avea piciorul fracturat: "Cum dracu' mai conduc eu mașina acum? Oricum, urma să am concediu două săptămâni, asta e... Să sar la cap, asta mi-a trebuit mie!".
La Luceafărul, un portar de meserie polițist a preluat porecla "Burebista" a lui Costel Câmpeanu, goalkeeperul faimos al Gloriei Bistrița din perioada "Cooperativei". Câmpeanu a fost doar portarul Bistriței în prima ligă și a apărat până la 40 de ani, un motiv pentru adversari și pentru coechipieri să-l poreclească "Burebista" pentru cât de vechi era.