Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat marti, 04 octombrie 2022 09:39 / Actualizat marti, 04 octombrie 2022 10:00
Fotbal La Județ. Ca să joci în liga a cincea nu e de ajuns să apari cu o legitimație, e nevoie să-l convingi pe arbitru ca pe un investigator că ești chiar tu persoana al cărei nume e trecut în document. Faptul că doi primari sunt implicați în meci nu constituie nicio garanție.
Fotbalul jucat doar din plăcere e înlocuit ușor cu un scandal lipsit de un motiv clar. La Pietrari, în județul Vâlcea, jucătorii și oficialitățile sunt niște gazde impecabile înaintea partidei, oamenii își salută politicos oaspeții de la Voicești și-i invită în vestiarul modern și curat.
Un sătean-DJ pune muzică într-o boxă mare instalată la marginea terenului și întreține astfel atmosfera de distracție și de relaxare. „După fiecare meci le dăm băieților o bere, facem un grătar”, povestește primarul Moraru.
O discuție „civilizată”
Înainte de bere și de grătar, antreul e asigurat cu un meci de fotbal care-i aprinde treptat pe toți, până când amicii care se salutaseră cu câteva minute în urmă ajung să se comporte ca niște dușmani. Terenul e bun și gazonul îi încurajează pe jucători să bage "materiale", alunecări din care mai mereu iese careva lovit serios.
Dușmanul tuturor este, chiar și într-un meci lipsit de vreo miză clară, același din toate partidele din lume: arbitrul. "Centralul" nici nu e ferm, el ezită să scoată cartonașe, permite și durități, și proteste.
Antrenorul de Pietrari exagerează protestele la un moment dat. Femeia-asistent îi atrage atenția "centralului", care vine la margine și-i arată cartonașul galben tehnicianului amator. "Ți-am dat «galben», la următoarea te dau afară!", îl avertizează arbitrul. Antrenorul continuă să-l înjure: "Și mi se rupe p##a".
- "Dacă mai înjuri îți dau roșu!".
- "Cred că tu nu faci diferența între o înjurătură și o afirmație!".
- "Oprește-te sau te dau afară!".
- "Tu chiar nu poți să porți o discuție?!".
Eugen Barbu plus Caragiale
Arbitrul oricum îi privise cu neîncredere pe toți încă dinaintea startului. El i-a adunat pe jucători la centrul terenului și, până să fluiere începutul jocului, i-a audiat un pic.
- "Ciobanu!".
- "Eu sunt".
- "Numele părinților!".
- "Ce? De ce?! Gheorghe și Ecaterina".
Antrenorul oaspeților s-a simțit jignit: "Haide, mă, să începem meciul! Ăștia sunt doar niște copii, noi n-am umblat niciodată cu lucruri d-astea!".
"Centralul" îi bănuia că unii dintre ei intenționau să joace pe legitimații false, adică folosind carnetele altora. Și spera să-i prindă în fapt când se bâlbâiau încercând să nimerească numele unor părinți care nu erau ai lor. N-a prins niciun trișor.
Scena a fost amuzantă și paradoxală pentru că printre bănuiți se aflau și polițiști îmbrăcați în tricourile gazdelor de la Pietrari. Pe polițiști îi tratează ca pe jucători obișnuiți și arbitrul, și conducerea comunei. Primarul Moraru se mândrește cu gloria locală Mogoșan.
Edilul arată mândru o fotografie a lui Mogoșan din telefonul său: "A jucat în «B» la Delta Tulcea". Mogoșan are 47 de ani acum și istoricul lui de fotbalist profesionist nu-i mai e suficient nici măcar în liga a cincea, din moment ce Voiceștii ajung să câștige la Pietrari cu 5-1.
Sunt implicat total la echipă. Avem o comunitate cu oameni activi și vrem să ne dezvoltăm mai mult. Avem stadionul comunal cu gazon natural și cu o nocturnă parțială. Acum facem o sală de sport modernă, cu tribune, în vară o inaugurăm.
Nu dau sfaturi de pe margine, nu mă bag peste antrenor! Avem oameni cu experiență multă. Fotbalul e cu polițiști și ingineri, totul e de recreere.
- Nicolae Moraru, primar Pietrari
La fel ca primarul, localnicii se laudă și ei cu "tripleta de aur" Roșianu-Pripor-Mogoșan, nume pe care oamenii le idolatrizează așa cum erau idolatrizați "Leștie" și "Inimă de porumbel" în romanul Unsprezece al lui Eugen Barbu. Numele președintelui Elvis Apostolescu face și o legătură cu un Caragiale modern.
2.800 de locuitoriare comuna Pietrari. Primarul Vătafu e trist că mulți au plecat în străinătate sau la Sibiu, atrași de salarii bune. "Dacă s-ar întoarce toți cei care sunt acum în străinătate am promova în liga a patra. Unii dintre ei s-au căsătorit, au și strâns niște bani și e posibil să revină aici", se încurajează edilul
I-au luat sigla lui Hagi
Viitorul Pietrari a debutat în liga a șasea în 2021 și a promovat imediat. Pentru că noul club avea nevoie și de o siglă, oamenii nu s-au mai chinuit să deseneze una originală, au copiat-o pe aceea pe care o folosea Hagi la Viitorul Constanța.
Formația din prima ligă a "Regelui" nu mai folosește emblema aceea de când Gică a reușit să preia marca Farul Constanța, pe care a lipit-o peste clubul său pentru a-i atrage pe suporterii fideli ai "rechinilor".
Viața e frumoasă cu bune, și cu rele, suntem la început de drum în liga a cincea. Sper să facem pasul spre liga a patra. Avem băieți inteligenți în echipă, care se dedică total. Vine lumea la meciuri, dar nu cât ne-am dori. Târgul săptămânal se suprapune cu meciurile, iar lumea preferă târgul. Oricum, noi jucăm fotbal din plăcere.
- Elvis Apostolescu, președinte Viitorul Pietrari
Primarul „Halagian”
Pe oaspeții de la Voicești i-a condus în deplasarea de la Pietrari primarul Florin Vătafu. El a stat pe bancă în timpul meciului, iar înainte de start a inspectat terenul alături de jucători. Unuia i-a aprins țigara pe gazon, într-o scenă asemănătoare imaginii faimoase cu Florin Halagian aprinzându-i țigara lui Nicolae Dobrin pe bancă, la un meci al Argeșului.
Ca mai toate în astfel de localități mici, și fotbalul depinde de primari. Reporterul l-a întrebat pe fotbalistul-polițist Neghină "cum e viața în Pietrari?". "În primul rând, aș vrea să-i mulțumesc domnului primar pentru condițiile pe care ni le asigură aici", a început răspunsul.
Avem condiții excepționale aici! Teren, echipamente, vestiare. Avem o echipă omogenă, bazată pe respect și pe disciplină. Mulți ne invidiază. Eu sunt fiu al satului și am revenit în comună cu alți colegi de la opt echipe diferite.
Cu promovarea noastră din liga a șasea i-am făcut fericiți pe oamenii din comună. Când nu sunt la meci sunt polițist, e o tradiție din familie. Fotbalul e plăcere și e pentru mișcare.
- Daniel Neghină, polițist la Rutieră
La liga a cincea avem cele mai bune condiții din Vâlcea. Eu sunt decar, am o responsabilitate în plus, dar mi-o asum și încerc să-mi ajut echipa cum pot. În România nu prea mai avem decari, suferim. Fotbalul e o pasiune încă de mic copil, genetică de la tata.
În afară de meseria de polițist la o secție rurală la Măldăreşti, fotbalul e cea mai mare pasiune. Când sunt pe teren uit de toate problemele și mă dedic total. Mă uit la clipuri cu Ronaldinho, dar n-ajung eu la nivelul ăla...
- Constantin Pripor, decarul din Pietrari