Articol de Andrei Crăiţoiu, Remus Răureanu, Vlad Nedelea - Publicat marti, 11 octombrie 2022 11:00
La Luica, în „județeana" din Călărași, meciurile au loc în miros de bălegar și cu manele la maximum pe coloana sonoră. Șeful clubului e un mecanic auto autointitulat „Ferguson", pe care adversarii de la Ulmu îl suspectează că a primit „o valiză" ca să nu-i lase pe ei să promoveze sezonul trecut
Unele ligi sunt atât de mici încât fotbalul jucat acolo chiar nu are legături cu sportul serios. În județul Călărași există Avântul Luica, liderul din al cincilea eșalon, o formație fotbalistic-manelistică ce se distrează în fiecare weekend pe un teren care aduce cu unul pentru fotbal.
Așa-zisul stadion e un câmp pe care pasc vaci, cai, oi, capre. Animalele sătenilor funcționează ca niște mașini de tuns iarba.
Suprafața e oricum denivelată, e în valuri, așa că nu prea ar conta cât de mare ar fi iarba. Un miros iute de bălegar le întâmpină pe Avântul Luica și pe Phoenix Ulmu, echipele care urmează să joace pe câmpul peste care cineva a trasat linii ca pentru un teren de fotbal, doar că le-a trasat rudimentar, mai degrabă poți să bănuiești că pentru fotbal e desenul acela tremurat dat cu var.
Cazul „Valiza" de la sat
La Luica, șeful clubului e "Arabu'", Marius Staicu pe numele lui real. "Arabu'" se ocupă de echipă de 28 de ani. "Sunt ca Sir Alex Ferguson, diferența e că la noi e sărăcie mare de tot", se plânge el.
E delegatul echipei, chiar și patron, e antrenor, uneori mai și joacă atunci când nu adună suficienți oameni. Cât de mare e sărăcia despre care vorbește?
"Nici n-avem unde să ne schimbăm pentru meciuri. Am tot rugat primăria să ne facă niște vestiare, degeaba... Ne ajută să plătim baremu' la arbitri, în rest, eu mă ocup de tot. Azi am cumpărat apă pentru băieți. Păi, de un' să aibă ei bani de apă, dacă fotbalul e numai din plăcere?".
Staicu "Arabu'" e mecanic auto "și mai am și un magazin de piese", afaceri din care câștigă banii pe care îi consumă pentru Avântul, formația pe care o patronează de 28 de ani. Becali are doar 19 ani la FCSB.
Când ajung oaspeții de la Ulmu, antrenorul lor își amintește că voia promovarea în sezonul trecut, dar el și ai lui s-au împotmolit tocmai la Luica: "«Arabule», ați făcut 2-2 cu noi când trebuia să promovăm. Mi-au zis băieții că ai luat patruzeci de milioane ca să ne încurci".
Staicu râde și-și etalează lanțul gros din aur și brățara la fel de mare: "Am jucat corect, să mor io! Au venit unii la mine cu bani, dar nu m-a interesat. Ce treabă aveam eu cu ei? N-am luat niciun ban. Cine zice că am luat eu bani să vină în fața mea să mă acuze dacă are tupeu!".
"Faci ravagii cum făcea cu stângu' Hagi"
Terenul pentru fotbal e în cea mai săracă zonă din localitatea cu două mii de oameni, în jur sunt numai case pricăjite. Ghid e tot "Arabu'": "Pe aici sunt toți «de etnie», dar sunt oameni muncitori, au animale, au cai, căruțe și muncesc cu ziua pe unde apucă".
Câmpul ordinar pe care oamenii îl consideră stadion nu are nici măcar niște porți ca lumea. Ruginite, iar plasele nu sunt prinse peste tot, mingea poate să intre în poartă și să iasă de acolo fără să fie clar dacă a fost gol sau nu. Arbitrii-asistenți glumesc: "Pornim jocul așa și dacă sare mingea prin găurile alea zicem că s-a rupt plasa acum. Aia e!".
Preocuparea lor este exagerată, oricum nu e nimeni atât de atent încât să protesteze la niște faze controversate. E trecut de prânz și lumea de pe margine e deja anesteziată cu bere și cu coniac.
Dintr-o curte răsună o manea din două boxe postate afară. "Da' ești belea, belea / Ești criminală, viața mea / Oriunde faci ravagii / Cum făcea cu stângu' Hagi!". Melodia "Păpușa Barbie" curge repetitiv, ca un imn pe care oamenii îl știu pe de rost.
Meciul a fost programat la 11:00, apoi la 16:00 și tot a început cu 20 de minute mai târziu decât era programat. Rezultatul a fost iar 2-2, ca atunci când oaspeții îl acuzaseră pe "Arabu'" că ar fi luat o valiză cu 4.000 de lei de la rivalii Ulmului. Dacă a luat banii sau nu n-ar putea lămuri nici măcar Agatha Christie, că și pe ea ar deruta-o atmosfera din Luica.
"Începem mai târziu, suntem obosiți"
Meciul a pornit cu întârziere fiindcă brigada de arbitri mai fusese la o partidă din aceeași serie, la Budești. Arbitrii au bătut 12 kilometri până la Luica și când au ajuns au cerut un timp ca să-și revină: "Suntem obosiți, stăm și noi puțin ca să ne odihnim".
Echipele au acceptat ușor să joace mai târziu, nu a protestat nimeni. Înaintea meciului, Luica era lider, iar Ulmu era pe locul al doilea. Egalul a păstrat situația din clasament. Gazdelor le-a plăcut emblema de la FC Copenhaga și au copiat-o. Oaspeții au modificat-o un pic pe aceea a Oțelului Galați. Siderurgia nu e faimoasă în Ulmu, dar oamenilor le-a plăcut desenul.
"S-a lăsat el Dumitrache, dar eu!"
Spectatorii sunt pasionați de fotbal cu istorii proprii ca jucători. "Am jucat fotbal până la 35 de ani. După ce m-am căsătorit, gata! S-au lăsat ei Dumitrache și Balaci, dar eu! Mai mergeau «motoarele», dar tot mai încet", spune una dintre gloriile locale.
Alt spectator își are fiul în poarta celor de la Luica: "Am venit la meci cât am putut de repede, că lucrez la biserică și a fost slujbă. Viața e bună și în Luica, dacă știi să ți-o faci bună. Uite, ăla din poartă e fi-miu! Dacă ăla ia vreun gol, eu îmi tai gâtul cu cuțitul acum! Nu vezi ce băiat am? Cine crezi că l-a făcut portar? E puternic rău!".
Cu toate laudele, goalkeeperul avea să încaseze două goluri, iar tatăl de nervi arunca cu pălăria de vânător din cap. "Să moara mama, ce prost ești". Pentru oamenii din Luica, FCSB tot mai e Steaua. "Le dăm ăstora de la Ulmu cinci, câte a luat Steaua!", zice un localnic. Cinci, câte primise FCSB la Silkeborg. El își ia apoi o marjă de eroare: "Dacă nu cinci, măcar de la trei în sus. Sau șapte-zero!".
"E suspendat, i-a dat un pumn în gură"
Ulmu nu l-a avut la Luica pe căpitanul echipei. El a lipsit din cauza unei suspendări. "I-a dat unuia un pumn în gură în meciul trecut", explică cineva râzând cu o sticlă de bere rece-n mână. Căpitanul-suspendat a făcut, totuși, deplasarea, el a apărut la teren cu două pungi cu sticle cu bere și cu o sticlă cu vin.
A salutat relaxat: "Hai, Doamne-ajută! Și sănătate la toată lumea!". Oaspeții au avut doar 12 jucători, deci au avut o singură rezervă. În timpul încălzirii, antrenorul a râs de rezerva unică: "Mișule, când te bag, în minutul 50, să-ți iei cu tine și tubul cu oxigen!". Fotbaliștii de weekend lucrează în timpul săptămânii pe șantiere sau sunt curieri