Articol de Andrei Crăiţoiu, Remus Răureanu, Vlad Nedelea - Publicat luni, 15 mai 2023 14:00
În fotbalul mare, FCSB și CFR se vaită din cauza Comisiei Centrale și a brigăzilor ei. În subsolul sportului, în liga a cincea călărășeană, există o echipă, Lumina Frumușani, de care râd suporterii proprii, convinși că nici vreun act de corupție nu i-ar ajuta pe favoriții lor
- Gazeta a pregătit o serie de reportaje speciale pentru a prezenta pitorescul fotbalului de la județ
- Vrei ca echipa din comuna ta să devină cunoscută? Scrie-ne la [email protected] despre personajele și întâmplările amuzante din ligile inferioare!
Fanii fotbalului nu sunt încrâncenați peste tot. Când ei se conving că formația pe care o susțin e atât de slabă încât n-ar putea câștiga vreun meci, oamenii devin resemnați și se consolează cu ironia, cu caterinca.
Lumina Frumușani activează în liga a cincea călărășeană și e condusă acasă, după prima repriză, cu 4-0.
„Nu-i rău cu un deget rupt, ai medical!”
Adversarii de la Fortuna Tămădău nu luptă, ei se distrează pe teren, în asemenea hal sunt gazdele! Tămădăului i se accidentează portarul la un moment dat și, cum nu există vreo rezervă pentru postul acesta, între buturi intră un jucător de câmp.
Ar fi putut intra oricare om din public, că din moment ce nu primești șuturi pe spațiul porții nu-ți trebuie vreun talent ca să te descurci. Goalkeeperul titular și-a rupt un deget când a ieșit pe o centrare.
"Rupe-l iar și pune-l la loc!", îl încurajează colegii. Portarului nu-i mai arde de glume, urlă de durere și pleacă direct la București, la Urgențe. Unii oameni din public îl invidiază fiindcă el va putea lipsi de la serviciu din cauza sau datorită degetului rupt: "Gata, medical scrie pe el!".
Arbitrilor corupți li s-a făcut milă de ei
Chiar și așa, cu un singur portar în lot, Fortuna arată ca Bayern Munchen în comparație cu Lumina. Trupa din Frumușani ar fi cu mult mai bună pentru filmat o comedie decât este pentru jucat fotbal.
Antrenorul adună cu greu unsprezece inși, cărora le transmite o singură indicație: "Jucați ce știți!". Sună ca și cum și-ar lua la mișto jucătorii, "jucați ce știți!", când ei nu știu să joace!
Echipa își invită suporterii să râdă de ea: "Bă, nici dacă dăm bani la arbitri voi nu sunteți în stare să câștigați vreun meci! Am mai adunat noi o dată bani pentru arbitri. I-am plătit, la pauză era unu-zero pentru Chirnogi. Până la final ne-au dat ăia opt. Arbitrilor li s-a făcut rușine, milă și ne-au dat oamenii banii înapoi".
Corupția și puterea unui arbitru de a influența un rezultat au și ele limite. Pe echipa aceasta chiar e greu s-o ajuți din fluier! Fotbaliștii săi n-au talent, n-au condiție fizică, unii dintre ei abia stau în picioare. "Am fost ospătar la o nuntă aseară, sunt rupt! La patru dimineața am plecat de la restaurant", povestește unul dintre echipierii din "ciuca bătăilor".
Duș pe teren și încălzire cu ardei iute
Obișnuiți că favoriții lor sunt slabi și pierd, spectatorii râd încontinuu: "Dacă luați bătaie azi, vă rupem și noi cu bătaia, ascultați ce vă spunem! Vă luăm la rând, de la antrenor la doctor!". Nu e nicio amenințare, e doar o glumă, ca și cum ar fi posibil ca Lumina să nu o încaseze încă o dată.
Jucătorii se distrează și ei, dacă doar atât pot face. Când oaspeții se plâng că terenul e prea tare, fotbaliștii din Frumușani racordează un furtun de pompieri la sursa de apă și udă câmpul pe rând.
Se plictisesc să stropească terenul și ajung să se ude unii pe alții. "Băi, șampon aveți?". Arbitrii ies din vestiar și le opresc petrecerea cu apă. "Centralul" e mulțumit când vede reporteri: "Bine c-ați venit și aici! Ne-ați intoxicat cu FCSB și cu CFR, ne-am săturat! Ăsta e fotbalul adevărat!".
Apariția arbitrilor înseamnă o presiune imensă pentru antrenorul Luminii, care abia-și încropește o echipă. Îi sună pe câțiva absenți, ei nu răspund. Unii aveau să sosească pe parcursul meciului și să intre pe teren în repriza a doua. Nu există indicații tactice, iar mișcările dinaintea partidei sunt în bătaie de joc, niște glume: "Hai, portare, să te-ncălzesc, că eu mi-am dat cu cremă d-aia cu ardei iute, sunt top!".
„Tușiere, haide, mă, te rugăm cu euro și c-o găină!”
"Centralul" și observatorul sunt scrupuloși, ei observă că lipsesc oamenii de ordine și refuză să pornească partida în absența "securității": "Tre' să semneze procesul-verbal ca să putem începe!".
"Securitatea" apare până la urmă, însă ea numai încredere nu inspiră. Sunt doi inși. Unuia îi e frică de responsabilitatea pe care a primit-o: "Am cheile de la vestiare aici, la gât, să nu le încurc, dracu'! Una, două, trei, patru!". Al doilea "om de ordine" e beat criță: "Ce caut eu aici? Cine m-a adus? De ce sunt la teren? Hai Lumina!".
Desfășurarea meciului îi face pe spectatori să uite c-au mai strâns ei bani de le-au provocat milă arbitrilor:
Tușiere, hai, că am adunat toți ceva! Îți dăm niște d-astea de-o sută de euro? Lasă-ne și nouă două goluri! Îți dăm și dublu și mai punem și o găină, băgăm și un acordeon! Hai, ce zici?
Legenda locală e antrenorul-frizer
La meci asistă și nea Nicu. E o potrivire amuzantă cu numele lui Dumitru Nicolae Nicușor, tehnicianul care a creat istoria cea mai frumoasă a lui Dinamo, cu titluri interne câștigate și cu semifinala cu Liverpool, în Cupa Campionilor Europeni, în 1984.
Nea Nicu de la Frumușani a condus echipa în trecut, dar el e frizer de meserie. Suporterii îl imploră să revină pe bancă, el îi refuză. Lumea i-a înflorit o faimă de agent secret: "Tunde la frizeriile «Igiena» din București și la o unitate militară secretă. Și mai e și frizerul prim-ministrului Ciucă".
Nea Nicu se laudă mai ales cu forma fizică grozavă: "Lumea-mi zice «Piticu'», asta e porecla mea. Am 71 de ani, dar mă simt ca la patruzeci. Dacă mă pregătesc o săptămână, nimeni din echipa asta nu mă ia la suta de metri! Pe cuvânt de onoare!".
Au șutat până când a picat arbitrul
Oaspeții au dominat atât de clar meciul, au avut atât de multe acțiuni și șuturi încât unul dintre ele l-a nimerit în figură pe arbitrul de centru.
Oficialul a fost KO, a avut nevoie de o pauză ca să-și revină. După ce a ieșit el din șoc, mingea șutată de un jucător a pocnit-o drept în frunte pe femeia angajată ca asistent medical!
A luat-o amețeala și i-au trebuit și ei câteva minute ca să-și revină. Arbitrii, observatorul, echipele au avut măcar un motiv să se simtă confortabil la Frumușani: vestiarele, patru containere pe care le-a cumpărat Consiliul Local, au condiții foarte bune, nespecifice pentru liga a cincea.
FOTBAL LA JUDEȚ (episodul 23) » Mită pentru arbitri și un KO neașteptat! "Li s-a făcut milă, ne-au dat banii înapoi”
Citește și alte reportaje din seria „Fotbal la județ”
Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee
Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!