Articol de GSP - Publicat joi, 23 iunie 2022 12:43 / Actualizat joi, 23 iunie 2022 14:30
Gazeta Sporturilor prezintă răspunsul la una dintre cele mai arzătoare întrebări din baschet: cât se câștigă în campionatul românesc? Cel mai bine plătit baschetbalist român, Tudor Șomăcescu, evoluează dincolo de granițele țării, în SUA.
- Noul serial GSP „Cât costă să faci sport” a pornit la drum cu fotbalul, cel mai practicat sport din țară, și a continuat cu înotul.
- Adunăm informații și povești din dialogurile sincere cu părinți, copii, antrenori, oameni din sistem pentru a aduce în prim-plan nu doar costurile financiare, ci și investițiile de timp, energie și emoție.
- Ce provocări apar la început de carieră, de ce probleme se lovesc copiii, cum se descurcă părinții, cine și cât plătește, care e rata de succes?
Cât se câștigă în baschetul românesc?
Se poate trăi bine din baschet în România, spun specialiștii. În Liga Națională masculină, formată din 18 echipe, majoritatea finanțate din bani publici, salariile lunare ale jucătorilor români de la echipe din prima jumătate a clasamentului variază între 4.000 și 7.000 euro.
Cluburile de mijloc dau salarii de 2.000-3.000 de euro, iar cele mici oferă 1.000 de euro. Jucătorii străini sunt mult mai bine plătiți: peste 10.000 de euro/lună cei mai buni de la echipele de top!
În Liga 1, eșalonul secund, salariile nu depășesc 1.000 de euro.
În Liga Națională feminină (13 echipe), jucătoarele române de la primele șase formații câștigă și 3.000 de euro/lună. Media salarială este 1.250 de euro. Baschetbalistele străine au contracte între 700 și 4.000 de euro.
Cel mai bine plătit baschetbalist român are 16 ani
Tudor Șomăcescu, 17 ani pe 15 iunie, considerat unul dintre cei mai promițători tineri jucători din Europa, este cel mai bine plătit baschetbalist român. El câștigă 160.000 de dolari pe an în Statele Unite, unde a semnat în iulie 2021 cu Overtime Elite, una dintre cele mai noi ligi destinate tinerilor jucători ce visează să ajungă în NBA.
Tudor va fi eligibil în 2024 pentru draftul ligii nord-americane. Overtime este deja o megaafacere susținută financiar de multimiliardari precum Jeff Bezos, unul dintre cei mai bogați oameni ai lumii, dar și de staruri NBA precum Kevin Durant, Carmello Anthony sau Trae Young, scrie site-ul United Hoops.
Proiectul le asigură baschetbaliștilor de liceu pregătire pentru cariera sportivă, dar și școlară. Astfel, celor care nu reușesc să facă pasul spre NBA sau spre campionate puternice din Europa, Overtime se angajează să le achite studiile universitare în SUA.
Doi ani la U-BT Cluj-Napoca înainte de pasul în State
Tudor Șomăcescu a început să practice baschetul la Târgu Jiu, s-a transferat la U-BT Cluj-Napoca, unde a petrecut doi ani înainte de a traversa Oceanul. Aici a jucat în primul an la liceul Sierra Canyon, de unde a fost înrolat de Overtime.
„Am avut 27 de sportivi plecați cu burse în Statele Unite, și numai trei s-au întors să joace, Vlad Moldoveanu, Gabriela Mărginean și Cătălin Baciu. Restul s-au lăsat. Desigur, academicul e foarte important. Măcar să-și aducă părinții copii la baschet, să obțină bursă în State!”, a explicat președinta FRB, Carmen Tocală.
Ghiță Mureșan, 51 de ani, este singurul român care a jucat vreodată în NBA (1993-2000).