Articol de Andrei Crăiţoiu, Remus Răureanu - Publicat luni, 30 octombrie 2023 11:00
În Greaca, în liga a cincea din Giurgiu, muncitorii devin fotbaliști în weekend. Vestiarul e o încăpere imposibil de folosit, terenul e ceva ce nici măcar nu seamănă cu gazonul.
E greu de tot să fii arbitru în liga a cincea. Nu mai e chiar ca pe vremuri, atunci când povestea Ion Crăciunescu că îl băteau aproape să-l omoare minerii la Anina, dar ai alte suferințe.
Un "central" de duminică a arbitrat și sâmbătă și simte că nu poate să mai respire: "Am avut meci și ieri, n-am văzut un fir de iarbă! Când sare mingea nu văd de praf la zece metri!".
Praful se ridică încontinuu fiindcă nu există iarbă mai deloc, doar o vegetație greu de definit, niște ierburi pitice care mai populează câmpul.
Cu o oră înaintea meciului AS Greaca - Agro Gold Vlad Țepeș, suprafața de joc nici măcar nu e trasată pentru fotbal. Observatorul le zorește pe gazde să tragă liniile. Oamenii se ocupă după ce cumpără niște var de la magazinul din comună. Var, nu VAR! E mai util în Greaca.
Terenul denivelat și chel e un lux în comparație cu starea în care se găsesc așa-zisele vestiare. E o casă părăsită împărțită în trei încăperi minuscule. Construcția ar fi bună pentru un film de groază, ea conține deja câteva șabloane din horroruri clasice.
Bate vântul!
Pereții sunt crăpați atât de rău încât din afară poți vedea în vestiar. Pe jos e un beton mâncat de intemperii, podeaua arată mai mult ca un câmp părăsit decât ca una dintr-un vestiar real.
De silă, arbitrii își pun niște pungi din plastic pe jos înainte să se schimbe pentru joc. Oaspeții refuză experimentul și aleg să se echipeze în mașinile proprii.
Cocioaba pare să fi fost importată din "The Blair Witch Project", un film de groază apărut în 1999. Filmul e terifiant deși nu conține vreo scenă în care să apară sânge, vampiri, monștri. Nici vestiarele din Greaca nu conțin astfel de personaje, și totuși sunt terifiante.
Mai există și bunătate într-un asemenea decor. Observatorul îi roagă pe jucători să-l ajute un pic pe arbitru:
"E la început, trebuie să-l ajutați, să-i dați încredere! Treaba voastră, dar ăștia bătrâni vor dispărea și n-o să mai aibă cine să vă mai arbitreze! Ce rost are să faceți scandal? Oricum azi jucați din plăcere, voi munciți de luni până sâmbătă!".
Și curge sânge
Fotbaliștii se dezmeticesc, oricum, cu greutate. "Am venit la meci direct de la muncă, sunt cu mașina de pâine", zice unul.
Altuia îi e mai greu să intre în atmosfera de meci: "La șase am ajuns acasă! Bine, pe la șapte, ora veche, șase e ora asta nouă. Am băut numai vodcă și shoturi, acum cică să alerg!".
Gazdele din Greaca nu au teren și nu au vestiare, dar au mingi ca în Champions League. "Am luat trei bucăți. Mai multe de unde?".
Mingea nici nu pare să fie un obiectiv al jucătorilor, ei se comportă pe teren ca la o luptă în cușcă. Mai ales oaspeții sunt foarte răi, ei lovesc încontinuu, intră numai la rupere. Arbitrul încearcă să aplaneze: "Vă dau «galbene»! Trebuie să vă potoliți!".
Nu doar că nu se potolesc, începe să curgă sânge! Singurul junior al gazdelor încasează un cot în nas și nu mai poate continua partida fiindcă îi țâșnește sângele. Asistenta din sat intervine ca să oprească hemoragia.
Antrenorul e disperat! Nu e îngrijorat de sănătatea jucătorului, el își face calcule regulamentare: "Parcă știau că azi am un singur junior, altu' de unde dracu' să bag? Nici să joace cu sângele șiroind nu se poate. Asta e, jucăm în zece!".
Calculele lui țin cont de fotbalul real. Pe câmpul acesta nu sunt valabile socotelile, aici înscrie Greaca în zece, tocmai după ce juniorul însângerat ieșise de pe teren cu forța. Praful care sare din fiecare acțiune anulează și diferența de valoare, și diferența numerică.
"Alerg mai bine cu tijă în picior"
Vedeta galeriei din Greaca e nea Vasile. Numele complet: Vasile Piteșteanu. El e mândru cu cariera pe care a avut-o în fotbal și în sport, în general.
Am jucat fotbal la nivelul ăsta până m-am accidentat. Am o tijă din metal în picior, are șapte centimetri. N-am scos-o de patruzeci de ani, am vrut eu s-o las acolo. Păi, dacă eram eu întreg, la șapteșcinci de ani ai mei, alergam de rupeam pământu', nu ca ăștia din ziua de azi! Eu am alergat în curse de trei kilometri în Timișoara și nu mă bătea nimeni! Ăștia de acum nici nu știu s-alerge!
- Vasile Piteșteanu, suporterul din Greaca
"Așa e când joci cu toți tâmpiții!"
Greaca avea să câștige cu 6-1 după ce avusese 4-0 la pauză, chiar dacă juniorul ieșise la un moment dat cu nasul spart și echipa a continuat să joace în zece oameni.
Enervați de eșec, oaspeții au început să se înjure, să se acuze între ei: "Sari la cap sau ieși afară, că stai ca momâia pe teren!", "Băi bețivule, nu vezi că puți a băutură? Îmi dai tu mie indicații?", "Așa e când joci cu toți tâmpiții în echipă!".
Gazdele ajung să se creadă mai bune decât sunt datorită scorului. În pauză îi sună telefonul unui spectator și vecinii răspund ei în glumă: "Da, domnul Anghel Iordănescu?". "Băi, sigur nu era nea Mihai Stoichiță?", zice altul din public.
L-au "mușcat" pe Castor
Jocul a curs extrem de dur, cu coate în gât cu lovituri în față, cu dueluri de MMA, nu de fotbal.
Spectatorii-gazde au recurs și la amenințări: "Băi țărane, vezi că la noi se merge pe stradă cu drujba pornită și cu sabia cu două tăișuri!". Cel mai faultat jucător de la Greaca e poreclit "Castorul".
Pe "Castor" au încercat să-l protejeze spectatorii, care i-au atenționat pe oaspeți: "Să vedeți voi când apăreți la televizor alergați cu pietre prin tot satul! Păi, voi credeți că suntem sacii voștri de bătaie?".
Oamenii s-au mai liniștit după meci, când au mers la "suveniruri": struguri și bidoane cu vin. În Greaca, producerea vinului e activitatea principală.
FOTBAL LA JUDEȚ (episodul 32) » L-au „mușcat” pe Castor și-au început amenințările: „Băi țărane, vezi că la noi se merge pe stradă cu drujba pornită!”
Citește și alte reportaje din seria „Fotbal la județ”
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”