Articol de Andrei Crăiţoiu, Remus Răureanu - Publicat luni, 09 octombrie 2023 10:00 / Actualizat marti, 10 octombrie 2023 12:34
Soția câștigătorului-fantomă de la Loto 6/49 arbitrează în ligile mici din Giurgiu. Alexandra are 22 de ani și a jucat handbal până când a suferit o accidentare foarte gravă.
- Gazeta a pregătit o serie de reportaje speciale pentru a prezenta pitorescul fotbalului de la județ
- Vrei ca echipa din comuna ta să devină cunoscută? Scrie-ne la [email protected] despre personajele și întâmplările amuzante din ligile inferioare!
Stelian Ogică face ce face și atrage atenția, deși el nu a devenit celebru ca fotbalist profesionist, așa cum șiar fi dorit.
Notorietatea i-a fost asigurată de un caz petrecut la începutul anilor 2000, atunci când Ogică a susținut că era câștigătorul marelui premiu de la Loto 6 din 49.
Pentru că pretenția lui se baza pe un fals, în locul milionului de dolari pe care spera să îl capete a avut parte de un dosar penal. Iubita lui Ogică, mai tânără
Iubita lui Ogică, mai tânără cu 33 de ani decât el, arbitrează în liga a cincea din Giurgiu. Înainte să povestim despre meciul pe care îl conduce Alexandra, e nevoie să precizăm că Ogică nu e străin de fotbal.
Fiica lui e soția ex-dinamovistului Adrian Ropotan, antrenor acum la Dunărea Călărași.
Stelian a crezut că putea fi și el un jucător profesionist. Pe la mijlocul anilor '90, Ogică a mers la un antrenament de la FC Național.
Era o probă pentru el: dacă ar fi impresionat, ar fi rămas în lotul formației din Cotroceni, una dintre cele mai bune din campionat în vremea aceea.
„Fă-l varză pe Luțu, că-ți dau altul pe urmă!”
Antrenor era Liță Dumitru. Fostul mijlocaș din naționala mexicană a anului 1970 l-a primit pe Stelian în teste. Ca să nu-l respingă direct, a ales să se distreze pe seama lui.
În Parcul cu Platani juca în vremea aceea Ionuț Luțu, șoferul-aghiotant de astăzi al lui Becali.
Înainte să conducă mașini și să plimbe preoți prin București și smochine pe traseul către Muntele Athos, Luțu a fost un fotbalist formidabil, un Messi al campionatului românesc în urmă cu treizeci de ani.
El a povestit într-un interviu din Gazetă cum a decurs singurul antrenament în care l-a înfruntat pe Ogică:
A venit într-o zi ăla cu biletu' de la Loto, Ogică. Făceam exerciții de finalizare, unu la unu. Nea Liță l-a pus cu mine la exercițiul ăsta. Când m-a văzut, Ogică a spus «Bre, nu vrei să mă oprești!». «De ce, mă?». «Păi, p-ăsta mic mi-l dai? Îți bați joc de mine!». Nea Liță i-a zis «Fă-l varză p-ăsta și pe urmă ți-l dau pe altul mai bun!». Săracu', ce i-am făcut! Mă făceam că dădeam, el, pe jos. Îl așteptam să se ridice, îl mai driblam un pic, el, «sanie». L-am dat cu fundul prin noroi, era murdar tot când a ieșit de pe teren. Era atât de supărat că nici n-a mai întrebat dacă să mai vină și a doua zi!
- Ionuț Luțu
Bomboane agricole de mare calitate
După treizeci de ani, legăturile pe care le are Ogică în fotbal sunt diferite de ceea ce spera el să se întâmple. Nu a devenit un jucător profesionist.
Fiica lui e soția lui Adrian Ropotan, fostul mijlocaș de la Dinamo, iar iubita lui e arbitru în ligile mici din județul Giurgiu.
Alexandra are 22 de ani și a jucat handbal până când s-a accidentat grav, a suferit o ruptură a ligamentelor din genunchi cu afectarea meniscului.
A avut o operație, apoi a mers în cârje timp de șase luni. Jucase la LPS Iași și la Danubius Călărași. Accidentarea i-a subțiat calitățile de handbalistă, așa că ea a hotărât să se concentreze la arbitrajul din fotbal.
Nici în arbitraj nu e ușor de avansat. Alexandra conduce o partidă în satul Pietrele, meciul Viitorul Băneasa - Unirea Frățești, în liga a cincea din Giurgiu.
A fost înscrisă în "Programul național de talente din arbitraj" și l-a avut observator pe Florin Chivulete la câteva meciuri. Iubitul ei, Ogică, e la meci.
Nu sunt milioane de euro aici, nu există bilete câștigătoare în liga a cincea. Marfa importantă o reprezintă semințele vândute la kilogram.
"Bomboane agricole de mare calitate, date cu sare și băgate la microunde", le laudă sătenii. Publicitatea e un pic exagerată, oamenii ar spune orice ca să spargă lumea niște semințe: "Astea-s atracția comunei, vine lumea de la București pentru ele, jur că nu vă mint! Vreți să gustați?".
„Toldo” ia șase
Gazdele au câștigat meciul cu 6-0, ceea ce subliniază ironia poreclei pe care o are portarul de la Frățești. Coechipierii îl strigă "Toldo", după numele faimosului goalkeeper italian de la Fiorentina și de la Inter.
Spectatorii sunt încântați și fiindcă înving ai lor, și fiindcă văd goluri, faze decisive:
"Aici vezi trei goluri într-o repriză. În prima ligă, sâmbătă a fost doar un gol în trei meciuri! Păi, să vină, bă tată, la noi în sat să ia jucători și să îi învățăm meserie!".
„Doar nu-i trag un șut în fund!”
Există reguli pentru licențiere și în liga a cincea. Una dintre ele prevede că terenul trebuie să fie împrejmuit, motiv pentru care există un gard dincolo de care trebuie să stea spectatorii.
Lumea e enervată de situație, fiindcă nici nu există tribune: "A înnebunit lumea, domne! Cică să nu pățească ceva careva! Ce să pățească? Doar nu mă duc să-i dau un șut în fund vreunui adversar! Ce, suntem în Vestul Sălbatic aici?!".
Arbitrul de centru, Mario Coman, e și el scrupulos: "Eu arbitrez, voi jucați! Și acum, tricourile în pantaloni, accesoriile jos!". "Centralul" Coman e și el pe lista de talente a lui Vassaras.
Alexandra, iubita lui Ogică, a fost asistent, după care a devenit "central". Ea a plecat imediat la un alt joc, Vânătorii Mici cu Maxima Hobaia. Nu există bilete câștigătoare în arbitraj, aici chiar e de muncă!
„Nu facem jocuri, da' fără primar nu se poate!”
Jucătorii gazdelor se ocupă și de teren, ei curăță câmpul acoperit cu pene de găini, cu coji de nucă.
"Avem ajutor de la primărie, da' noi nu vrem să facem politică. Bine, cam așa e peste tot, fără primar n-ai cum să te descurci!", zic oamenii.
Primarul apare și el la teren și pornește un discurs ca într-o campanie electorală: "Vreau să vă spun că pe lângă terenul acesta avem documente aflate pe masa Guvernului și pregătim în Băneasa o bază sportivă".
Antrenorul oaspeților îl vede pe primar pe teren și devine îngrijorat: "Gata? Ai venit cu presiunea?". Edilul e la curent cu tradițiile din fotbal: "Ce vrei? Tu nu știi, mă, că acasă bat gazdele?".