Articol de Marius Mărgărit - Publicat miercuri, 18 februarie 2015 00:00 / Actualizat marti, 17 februarie 2015 23:57
Procurorii au admis oficial că prin eliberarea Certificatului de atestare a proprietăţii semnat de Crin Antonescu în '99 "s-a săvîrşit un abuz în serviciu", însă faptele s-au prescris. Cazul ar fi putut fi însă rezolvat de PNA la sesizarea de acum 9 ani.
Lovitură de teatru în celebrul caz al celor 7 hectare din Parcul Herăstrău, "rătăcite" în proprietatea firmei Domino '94 Impex SRL, în spatele căreia se află marii "rechini" imobiliari Bartolomeu Finiş, Adrian Petrache, Alexandru Bittner.
DNA a constatat că prin eliberarea Certificatului de atestare a dreptului de proprietate pe cele 7 hectare, dat de către MTS, semnat de ministrul Crin Antonescu în decembrie 1999, "a fost săvîrşit un abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, la data de 22 decembrie 1999".
Concluzia îi aparţine procurorului DNA Liliana Vintilă, care a dat curs sesizării celor de la Clubul Nautic Sportul Studenţesc, care ocupă o parte din cele 7 hectare. Liviu Doară, administrator şi antrenor la Clubul Nautic, dar şi avocata Dana Mîndruţă, se luptă în instanţe de 15 ani pentru salvarea celor 7 hectare din Parcul Herăstrău.
Finalul raportului DNA are şi o parte favorabilă pentru Antonescu: faptele de care ar fi putut fi acuzat pentru semnarea acelui Certificat s-au prescris din 2009, deci nu mai poate fi urmărit penal pentru acestea.
Sesizarea din 2006 uitată prin sertare
Cei de la Clubul Nautic Sportul Studenţesc nu sînt mulţumiţi cu răspunsul de la DNA. "Ne-au răspuns acum fiindcă am depus un nou memoriu în decembrie 2014 şi de această dată am avut ca aliat Primăria Generală, pe primarul Sorin Oprescu. Dar noi am făcut acelaşi demers şi în 2006, cînd era vechiul PNA. Atunci s-a ocupat de caz un comisar, Stancu Laurenţiu. Ştiu că ne-a şi chemat la audieri, la camera 7, dar după un timp nu s-a mai întîmplat nimic. Am înţeles că acum a ieşit la pensie. Vom cere DNA să ne explice de ce nu s-a instrumentat de atunci cazul, cînd faptele nu erau încă prescrise. Să ni se spună şi nouă cine a decis ca ancheta începută atunci să se oprească şi pe ce motiv", a precizat avocatul Dana Mîndruţă.
Alt termen pe 17 martie
Ajuns iar la Curtea de Apel Bucureşti, cazul prin care Clubul Nautic Sportul Studenţesc, sprijinit din 2009 şi de Primăria Capitalei, încearcă să recupereze cele 7 hectare din spaţiul public aflat în Parcul Herăstrău a primit un nou termen de jucare pentru 17 martie. Ieri a fost prezent în sală şi primarul Sorin Oprescu. N-a apucat să spună prea multe, fiind invitat şi la următorul termen. "Eu cred în dreptatea pe care poate să o facă justiţia", a spus Oprescu.
1,8 hectare din cele 7 hectare aflate în litigiu ocupă Clubul Nautic Sportul Studenţesc
1,4 milioane de dolari a fost preţul cu care SC BTT, împroprietărită abuziv de Crin Antonescu, a vîndut cele 7 hectare din parcul Herăstrău celor la SC Domino '94 Impex SRL în 2003
"Sînt aici pentru a apăra spaţiul public, spaţiul verde, Parcul Herăstrău. Prin anii aceia, unii puneau ochii pe ceva şi profitau. Acele 7 hectare sînt ale Primăriei de pe vremea lui Carol. Nu ştiu de ce a semnat Crin Antonescu acel certificat!" (Sorin Oprescu, primar general Bucureşti)