Articol de Costin Ștucan - Publicat joi, 19 octombrie 2017 16:02
Singura publicație din România care a avut acces la Dosarul Bochum (cel mai mare caz de trucare de meciuri finalizat de procurorii germani), Gazeta dezvăluie astăzi detaliile despre tentativa mafiei pariurilor de a aranja o partidă a lui Dinamo.
"Când am pierdut, am pierdut serios!”.
În această declarație scurtă, dată pe un ton amuzat în fața judecătorilor, aranjorul croat de meciuri Marijo Cvrtak nu poate cuprinde toate detaliile cazurilor în care el și complicii săi au eșuat în tentativele lor de a truca meciuri.
De cele mai multe ori, eforturile lor au dat roade și le-au adus câștiguri de milioane de euro din pariuri plasate pe piața asiatică și pe cea europeană. Pentru faptele lor, “capii” Ante Sapina și Marijo Cvrtak au fost condamnați la câte 5 ani și jumătate de închisoare. Modul lor de operare a fost descris zilele trecute de Gazeta Sporturilor. Au existat, însă, cazuri - demne de scenariu de film - în care lucrurile au luat o întorsătură comică neașteptată.
Marijo Cvrtak și Lionel Messi, la Mondialul din 2006. Aranjorul de meciuri l-a vânat timp de o lună pe argentinian pentru această poză. Sursă: Facebook
Droguri în mâncarea jucătorilor
Unul dintre ele este încercarea de a aranja meciul Slavija Sarajevo - FK Kosice din turul 3 preliminar din Europa League, jucat pe 30 iulie 2009. Înainte de partidă, Ante Sapina - croatul condamnat și în dosarul Hoyzer din 2005 - l-a contactat pe doctorul clubului bosniac Slavija, ordonându-i să-i plătească 3.000 de euro unui bucătar angajat în hotelul în care erau cazați slovacii de la Kosice. “Chef”-ul avea misiunea de a pune droguri în mâncarea adversarilor Slavijei, pentru că Sapina voia să parieze pe victoria echipei din Bosnia.
300 de pagini
are dosarul trimis de procurorii din Bochum autorităților din Bosnia. Sunt documentate 7 meciuri cu echipe din Bosnia și apar numele a 7 suspecți bosnieci
Din interceptările telefonice și din interogatorii, procurorii sunt convinși că bucătarul a acceptat mita, dar nu au putut proba că mâncarea a fost alterată. În discuții, Sapina, Cvrtak și complicii săi erau extrem de amuzați de noua metodă folosită. La finalul meciului, starea lor de spirit s-a schimbat total. FK Kosice a câștigat cu 2-0, iar - din informațiile procurorilor - Sapina a pierdut 10.000 de euro plasați la un bookmaker croat. Anchetatorii germani nu au găsit pariuri făcute pe piața asiatică (unde nu există limite de pariere și nici un control precum în Europa), dar rechizitoriul arată că Sapina și ceilalți plasau frecvent sume mari la case din Filipine prin intermediul unei firme de brokeraj din Londra, cu acționari chinezi.
“Știi ceva? Te duci la Kulina (n.red. - președintele lui Slavija Sarajevo) și-i spui că trebuie să dea 7 goluri în meciul următor și o să primească 7.500. Pentru asta, primește 1.500 și gata. Dacă vor, bine, dacă nu…”, i-a transmis “capul” Cvrtak complicelui Zivko Budimir la finalul meciului necâștigător.
Budimir era director sportiv la clubul bosniac NK Travnik și fusese folosit de aranjorii croați pentru relațiile sale excelente cu Dragan Kulina, directorul de la Slavija Sarajevo.
Slavija - Dinamo, banii cărați cu mașina din Germania
Aceleași personaje, plus mai mulți turci din lumea interlopă a Germaniei, se regăsesc într-un alt caz de aranjament ratat, de data aceasta cu o echipă românească implicată.
Cu 5 luni înainte de tentativa de drogare a jucătorilor de la Kosice, croații Sapina și Cvrtak au pus la cale trucarea meciului amical dintre aceeași echipă bosniacă Slavija Sarajevo și Dinamo București. Partida s-a jucat pe 17 februarie 2009, în timpul cantonamentului de iarnă făcut de cele două echipe în Antalya, Turcia.
Cronica și echipa lui Dinamo, în Gazeta Sporturilor din 18 februarie 2009
Potrivit procurorilor, “sponsorii” meciului - oamenii care finanțau aranjamentul - au fost doi cetățeni turci din lumea interlopă prezentă în bazinul Ruhr (zona minieră din vestul Germaniei în care se află orașele Dortmund, Gelsenkirchen, Dusseldorf sau Koln). Unul dintre ei, Deniz Celik, deține saloane de nudiști și saune erotice, este implicat în cămătărie și în pariuri ilegale.
Celik și alți doi cetățeni turci s-au întâlnit în localul Cafe Europa din Herten, un orășel de lângă Gelsenkirchen, pentru a pune la cale detaliile aranjamentului din Turcia. Din interogatorii, procurorii au aflat că Deniz Celik pregătise 200.000 de euro pentru a-i paria - nu se știe exact pe ce evenimente din meci urmau a fi plasați - și alte 30.000 de euro pentru a-l corupe pe Dragan Kulina, președintele adversarei lui Dinamo.
„Scopul nostru în această competiţie a fost să reprezentăm ţara noastră şi federaţia din Bosnia-Herţegovina cu demnitate”
Dragan Kulina, 13 iulie 2007, înainte de Oțelul Galați - Slavija Sarajevo, din Cupa Intertoto
Banii pentru Kulina au fost trimiși la Nurnberg, de unde croatul Marijo Cvrtak i-a preluat și i-a transportat cu mașina, via Austria, la Sarajevo. În dimineața meciului jucat în Antalya, Cvrtak era împreună cu Dragan Kulina și urma să transmită în Germania semnalul că președintele bosniac e de acord cu trucarea amicalului.
Dragan Kulina, omul de fotbal din Bosnia căruia mafia pariurilor îi pregătise un bonus de 30.000 de euro pentru a truca meciul cu Dinamo
Eroarea de scriere: Sofia în loc de Sarajevo
Cu câteva ore înainte de amical, însă, cei implicați au descoperit cu uimire că, în oferta caselor de pariuri, meciul Slavija Sarajevo - Dinamo București figurează drept “Slavija Sofia - Dinamo Bucharest”. Echipa bosniacă era înlocuită de una din Bulgaria! Dezorientați, “sponsorii” au decis să aștepte. Casele de pariuri au corectat eroarea, dar imediat au scos meciului din ofertă!
Telefonul de confirmare al lui Cvrtak nu a mai venit.
“A trebuit să aranjez meciul. I-am prezentat președintelui Kulina de la Sarajevo o ofertă pe care a refuzat-o. Meciul nu a fost în ofertă. Nu s-a făcut niciun aranjament. Dacă ar fi fost nevoie, aș fi făcut mai multe pentru a aranja jocul”, le-a declarat Cvrtak procurorilor în timpul interogatoriului.
Partida s-a jucat în după-amiaza zilei de marți, 17 februarie 2009, și s-a terminat la egalitate, 1-1. Slavija Sarajevo a deschis scorul în minutul 19, iar Dinamo a egalat în minutul 35, după ce Dragoș Grigore a reluat cu capul în urma unui corner executat de Zicu. Rezultatul de egalitate, al doilea la rând după o serie de 6 victorii consecutive înregistrate în amicale, a fost pus de antrenorul Mircea Rednic pe seama oboselii și a dorului de casă al jucătorilor.
Portarul Slavijei iese târziu și Dragoș Grigore stabilește scorul final în amicalul vizat de mafia pariurilor. Sursă: GSP
Ca fapt divers, pe finalul meciului cu Slavija, pe teren a intrat și fundașul central Alexandru Dragomir. În martie 2017, fostul jucător devenit între timp președintele clubului din Liga 2, Academica Clinceni, a fost suspendat de FRF pe o perioadă de 3 luni pentru tentativa de aranjare a unui meci. Dragomir fusese numit conducătorul Academicii în urma preluării echipei de către firma chineză Anping, folosită de mafia asiatică a pariurilor pentru a “investi” în cluburi europene. Legătura a fost dezvăluită de Gazetă în luna mai a acestui an și preluată de publicații importante din lume.
La câteva luni după eșecul provocat de amicalul Slavija - Dinamo, aranjorii din Germania au trucat sau au încercat să mai trucheze partide jucate de echipa din Sarajevo. La una dintre ele, împotriva danezilor de la Aalborg, Sapina și Cvrtak au decis să meargă cu bani direct la jucătorii clubului bosniac, sărind peste președintele Kulina. “Cere prea mulți bani”, a fost explicația dată în discuțiile telefonice interceptate de procurori.
12 luni
de suspendare a primit Dragan Kulina, președintele lui Slavija Sarajevo, în 2009, pentru lovirea unui arbitru
Ulterior, antrenorul secund Aleksandar Bozovici a fost suspendat de UEFA pentru că a intrat în contact cu Ante Sapina, care i-a promis câteva mii de euro. Președintele Kulina nu a fost niciodată anchetat.
Din contră, în 2011, el a fost numit de FIFA într-un Comitet de normalizare, desemnat să reglementeze probleme de statut care duseseră la suspendarea internațională a Federației de fotbal din Bosnia.
Dinamo - Galatasaray, pe biletele aranjorilor
În vara acelui an 2009, Dinamo a pierdut titlul de campioană în fața Unirii Urziceni. “Dinamo nu a vrut titlul. Mi s-a furat”, a acuzat peste ani Mircea Rednic, sugerând faptul că acționarii clubului, în frunte cu Cristi Borcea, au cedat titlul echipei lui Dan Petrescu, în urma unor presiuni politice. Nu e singurul meci suspect jucat de Dinamo în perioada Borcea. Partidele europene cu Benfica, Lazio, Hajduk Split sau Galatasaray au fost bănuite de aranjamente pentru pariuri.
Poză cu doctorul lui Dinamo și un individ neidentificat, la amicalul lui Dinamo cu croații de la Osijek, disputat cu două zile înainte de meciul cu Slavija. Bărbatul are în mână trei telefoane. Sursă: GSP
Unul dintre aceste meciuri, Dinamo - Galatasaray 0-3, disputat pe noiembrie 2009 în Europa League, apare în dosarul Bochum pe lista pariurilor plasate de rețeaua croată din Germania!
În cele 15.000 de pagini ale dosarului nu există, însă, nicio dovadă și nicio referire la vreo persoană din clubul Dinamo.
Cristi Borcea, cu telefonul în mână, lângă Mircea Rednic, în timpul cantonamentului din Antalya, din 2009. Sursă: GSP
Numele altui român, apărut în dosar
În schimb, în filele dosarului rezervate de procurori meciului Slavija - Dinamo, apare numele unui jucător român, Valentin Cristian Muscalu. Potrivit informațiilor anchetatorilor germani, înainte de amicalul cu Dinamo, grupul croat a realizat un transfer la Slavija care să-i ajute în trucarea de jocuri.
Cei trei fotbaliști transferați de Slavija în acea iarnă sunt nominalizați de procurori:
- Sașa Zimonjic (sârb adus de la clubul suedez Mjallby)
- Vladimir Markovic (bosniac adus de la Borac Banja Luka)
- Valentin Cristian Muscalu (român adus de la Saint Trond)
Muscalu venea din liga a doua belgiană, acolo unde Cvrtak și partenerii săi turci finanțau oficial clubul Namur, cu scopul ascuns de a aranja meciuri.
Muscalu (dreapta), în probe la clubul croat Istra 1961. Sursă: regionalexpress.hr
Retras la 28 de ani după ce nu a primit la timp cartea verde pentru a juca la Rapid, în Liga 4, Muscalu este un globetrotter care a evoluat la alte două cluburi menționate de UEFA în rapoartele sale despre mafia pariurilor. “Mă surprinde să aud că apar acolo. Nu mi s-a propus niciodată să fac ceva”, a spus Muscalu, contactat de Gazetă.
În episodul următor, puteți citi povestea lui Muscalu și legăturile sale și ale impresarului său sârb cu dosare de trucare de meciuri deschise de UEFA și de procurori din mai multe țări europene.
CITEȘTE ȘI DESPRE MECIUL DE LIGA 1 INCLUS ÎN DOSARUL BOCHUM