Articol de Justin Gafiuc - Publicat miercuri, 19 decembrie 2018 09:00
Csaba Santha, 42 de ani, e a zecea victimă din ”panoplia” lui Florin Bercean.
- Nu este însă un fost sportiv de la lotul olimpic de judo, ci relatează cum antrenorul l-a bătut și l-a umilit când era elev la o școală din Cluj, la sfârșitul anilor '80: "Individul ăsta are în spate o istorie a violenței de peste trei decenii”.
Mărturiile despre violențele lui Florin Bercean, coordonatorul centrului olimpic de judo de la Cluj, alunecă pe o pistă surprinzătoare. Dar care oferă o dimensiune temporală neașteptată pentru profilul antrenorului acuzat că a construit în inima Ardealului un regim de teroare la lotul național.
Csaba Santha are 42 de ani, e om de afaceri în orașul de pe Someș, iar numele Florin Bercean are o rezonanță specială în amintirile sale. Spune că l-au mișcat poveștile fetelor care au suferit din pricina tehnicianului și a decis să reacționeze cu propria experiență în mijlocul căreia se află același personaj controversat.
"Sper să nu scape și de această dată!"
"Vreau să vă spun cine este Florin Bercean. La școala generală unde am învățat în Cluj, m-a bătut când eram copil și nu aveam tangențe directe cu el. La vremea respectivă, nu aveai cui să reclami așa ceva. Nu am fost singurul abuzat. Sper să nu mai scape de această dată!".
Sunt selecțiuni din mesajul pe care Santha l-a expediat recent pe mail-ul [email protected], pus la dispoziție de Gazetă pentru ca oamenii să semnaleze cazuri de agresiuni petrecute în sportul juvenil românesc.
O serie de convorbiri telefonice și o întâlnire față în față cu Csaba Santha scot la iveală o istorie la fel de șocantă precum cele de la lotul olimpic de judo. Bărbatul vorbește sigur pe sine, iar detaliile conturează profilul tânărului Florin Bercean din anii anteriori Revoluției. Să-l ascultăm pe afaceristul de azi despre felul în care pretinde că l-a cunoscut pe Bercean la sfârșitul anilor '80!
"Mi-a aplicat o corecție din cauza unei învățătoare"
"Eram elev la Școala Generală numărul 20 din Cluj, actualul Liceu Sportiv. Nu știu exact statutul oficial de atunci al lui Bercean în acea instituție, dar cert e că era o prezență constantă acolo. Folosea frecvent sala de sport pentru antrenamente de judo cu copiii", începe Santha relatarea evenimentelor desfășurate în urmă cu circa trei decenii.
Și continuă: "Eu eram mai prăpădit, ceea ce în Ardeal se traduce prin năzdrăvan, neastâmpărat. Îmi plăcea mult o învățătoare tânără, Antonia, și, cu tupeu, mergeam uneori la clasa ei și deschideam un pic ușa doar ca s-o văd. Presupun că de la aceste episoade nevinovate s-a abătut furia lui Bercean asupra mea. Probabil că avea o relație de prietenie cu respectiva, i-o fi zis de mine, iar el s-a apucat să-mi aplice o corecție".
"Mă izbea de parchet ca pe un sac de cartofi"
Scenele sunt parcă desprinse dintr-un thriller:
"M-am trezit, dintr-odată, cules de Bercean de pe holul școlii. M-a apucat de guler și, în timp ce folosea un limbaj colorat, m-a tras cu forța în sala de sport aflată la parterul clădirii, unde am rămas doar noi doi. «De ce ești rău?». Ceva de genul ăsta mi-a zis și de aceea am dedus că avea legătură cu învățătoarea drăguță. Eram îmbrăcat în uniformă școlară, m-a luat pe sus și a început să-mi facă o serie de trânte din judo, direct pe parchetul gol. Evident că nu stăpâneam niciun fel de tehnici de amortizare a căderii, așa că am resimțit acele procedee ca pe o bătaie în toată regula. Zburam ca un sac de cartofi. Se zguduiau toate organele în mine. Poate doar adrenalina a mai estompat din durere când mă izbeam de sol. Am fost foarte speriat".
"M-a obligat să mănânc țigări"
Nu e însă totul: "Aveam o geantă de mască de gaze. M-a pus să o golesc. A văzut un pachet de țigări «Carpați» fără filtru și m-a obligat să mănânc o parte din ele. Cred că am înghițit vreo patru, cinci. De teamă, aș fi făcut, probabil, orice îmi cerea ca să scap! A dorit să mă umilească. După aceste episoade, retrăiam frica de câte ori îl vedeam. Mi-a produs mai degrabă o traumă psihică decât una fizică. Abia după ce am ajuns pe la 20 de ani am început să-l ignor. O perioadă îl întâlneam însă destul de des fiindcă se învârtea într-un cerc de prieteni prin zona în care locuiam și eu. Niște băieți duri! Nu mă simțeam confortabil să-l revăd".
"Mi-e groază să-mi închipui câți copii i-au trecut prin mâini"
Santha punctează că, la scurt timp după agresiunea suferită din partea lui Bercean, s-a apucat de judo cu un plan special: "Aveam în minte să mă răzbun pe saltea. Mă gândeam că, intrând în acest sport, voi avea tangențe cu el, iar când voi prinde puteri, pe la 19-20 de ani, o să-l mănânc! Mi-a trecut însă repede această pornire, fiindcă judoul m-a cucerit, m-a disciplinat și l-am practicat apoi doar de plăcere vreme de 15 ani! M-a ajutat să cresc sănătos și să mă dezvolt frumos. Păcat însă că e un sport populat de indivizi dubioși ca Bercean".
Afaceristul clujean subliniază că, odată cu mărturiile victimelor de la lotul olimpic de judo, a avut o revelație: "Bercean e un tip coleric și văd că nu se poate controla nici după atâta timp. Sunt convins că are deja în spate o istorie a violenței de peste 30 de ani dacă nu s-a schimbat cu nimic între bătăile administrate în anii '80 și cele scoase la iveală acum. Pe vremea mea era recunoscut în școală, printre elevi, ca un ins cu apucături brutale.
Mi-e groază să-mi închipui câți copii i-au trecut prin mâini în aceste trei decenii. Cifra e probabil de ordinul miilor. Sigur a făcut și alte victime în toată perioada asta! Aș fi curios să aflu câți sportivi s-au lăsat exclusiv din cauza lui. Numai dacă iei în considerare o victimă la fiecare 500 de suflete și tot e foarte mult".
"Ai o problemă psihică dacă lovești un copil"
Devine apoi categoric în discurs: "Pentru mine, Bercean e un monstru! Așa se caracterizează oricine e capabil să lovească un copil. Trebuie să ai o problemă psihică să faci asta, mai ales dacă perseverezi. Atunci chiar ești un monstru! Omul ăsta trebuie oprit măcar acum!".
"Discutați atent cu copiii dacă sunt antrenați de Bercean!"
Afaceristul clujean lansează și o sugestie către părinții ai căror odrasle au lucrat sau încă lucrează cu Florin Bercean: "Mama și tata sunt primii aliați ai copilului. Dacă au avut sau au copii intrați pe mâna lui Bercean, ar face bine să încerce să stea atent de vorbă cu ei ca să afle exact ce s-a întâmplat.
Iar dacă sunt oameni maturi care știu că cei mici au pățit lucruri grave și nu le împărtășesc nimănui, ei sunt la fel de culpabili ca și Bercean. Am ajuns în punctul de azi fiindcă nimeni n-a avut curaj să spună lucrurilor pe nume. Dacă apăreau mai demult voci care să denunțe aceste practici abuzive, poate nu mai sufereau în timp atâția copii și adolescenți căzuți în plasa lui Bercean".
"A lucrat ca bodyguard după Revoluție, făcea pe durul"
Csaba Santha susține că Florin Bercean a activat ca agent de pază în anii '90: "A lucrat la «Pânda», o firmă condusă de un fost milițian. Era prima companie de pază înființată în Cluj după Revoluție. Avea alură de bătăuș, limbajul corpului și cel verbal erau pe măsură, îi plăcea să facă pe durul.
M-am și mirat că a ajuns antrenorul lotului olimpic de judo, fiindcă în perioada '94-'96 oamenii de sport din Cluj îl considerau mediocru ca sportiv și antrenor. Dar probabil că s-a împrietenit cu cine trebuie și a fost ajutat să avanseze".
Comisia de Etică începe azi treaba
"Dosarul Bercean" intră de azi pe rolul Comisiei de Etică a COSR, unde a fost trimis spre rezolvare de Comitetul Executiv olimpic. "Instanța" e condusă de Cristinel Romanescu, membru CEx și președintele federației de tenis de masă, iar printre membri se regăsesc Andreea Răducan, Doina Ignat, Anișoara Cușmir și Cristian Jura, arbitru în cadrul TAS.
"Am citit o parte dintre declarațiile fetelor de la lotul olimpic. Dacă a făcut toate acele grozăvii, normal ar fi să plătească pentru faptele sale. Cu mare drag aș depune mărturie și într-un proces referitor la experiența mea personală cu acest individ.
Tata fugise în America în anii '80, mama lucra în trei schimburi, se ocupa de serviciu, mâncare și se asigura dimineața că mai respir. Cu restul trebuia să mă descurc singur. Cui să mă fi plâns că m-a bătut Bercean sau altcineva?
Dacă Bercean a obținut succese pe merit în judoul feminin, foarte bine! Nu știu însă, de exemplu, cât de mult a contat el în triumful Alinei Dumitru, o sportivă imensă, care probabil ar fi ajuns în același punct și cu alt antrenor" Csaba Santha
ACUZAȚIILE DE LA PRIMELE 9 VICTIME
CĂTĂLINA ROB DITAN
- bătută cu palmele peste cap și lovită de un dulap de fier de către antrenorul Florin Bercean pentru că depășise greuta tea pe categorie;
- deget de la picior fracturat de an tre noa rea Gianina Andreica și asistenţă me dicală refuzată timp de două săptămâni;
- perioade de recuperare anulate și obligarea de a intra accidentată în concursuri;
- haine aruncate în noroi și sub duș de antrenoarea Ana Maria Mititelu ca pedeapsă pentru dezordine în cameră;
- regim de teroare, umilire, spălare pe creier și dezumanizare practicat și încurajat la lot
SPORTIVĂ SUB ANONIMAT 1
- bătută violent de antre norul Florin Bercean. “A călcat-o în picioare, a lovit-o până a făcut pe ea!”, relatează o colegă. Motiv: a ratat un concurs extern fiindcă nu s-a încadrat în greutatea categoriei;
- umilită de antrenor cu referire la faptul că ea și mama ar fi contribuit la decesul tatălui
SPORTIVĂ SUB ANONIMAT 2
- lovită violent în cap cu vârful cauciucat al unei frânghii folosite la antrenament. Autor: Florin Bercean. Motiv: n-a executat corect un exerciţiu la pregătire;
- agresată de o senioară la antrenament, cu metode ne permise: “Mi-a umflat un ochi, mi-a julit toată faţa”;
- obligată să se pregătească purtând o orteză pe braţ, din cauza unei fracturi.
SPORTIVĂ SUB ANONIMAT 3
- bătută sălbatic pe spinare cu o coardă de cauciuc de antrenoarea Gianina Andreica, în aceeași “ședinţă” cu Roxana Pavel: “M-a izbit cu ură pe toată partea din spate, inclusiv pe fund și pe picioare”;
- lovită violent cu palma peste ureche de Florin Bercean: “N-am mai auzit o zi întreagă”;
- voia să se sinucidă din cauza coșmarului trăit la lot: “I-am spus mamei că ori mă ia acasă, ori mă arunc în faţa unei mașini”;
- efecte emoţionale pregnante: “Încă mai plâng, mi-e teamă de orice și de oricine, am probleme de comunicare”
ROXANA PAVEL
- bătută sălbatic pe spinare cu o coardă de cauciuc de către antrenoarea Gianina Andreica. “Arătam pe spate ca o zebră!”, spune fata din Bistriţa;
- ameninţată și înjurată în timp ce era lovită de Andreica, cerându-i-se inclusiv să nu plângă și să nu-și anunţe părinţii;
- ignorarea unei fracturi la degetul mic al mâinii drepte și refuzul unei asistenţe medicale de urgenţă. “Am făcut o radiografie pe ascuns într-o permisie, am rămas cu degetul dislocat”, susţine fosta judoka;
- umilită, înjurată și înjosită în repetate rânduri de antrenori.
SPORTIVĂ SUB ANONIMAT 4
- umilită și înjosită de antrenoarea Gianina Andreica: “Eram virgină la 19 ani, dar îmi striga în sală «În ce gaură mai ești tu virgină?». M-a numit panaramă în faţa mamei când am plecat de la lot”;
- a asistat la o bătaie aplicată de Florin Bercean la patru sportive, care luaseră o substanţă interzisă, furosemid, înaintea unui concurs intern: “Le-a lovit pe spinare cu o centură”;
- denunţă agresiunile suportate la antrenamente din partea senioarelor, în special Corina Căprioriu și Monica Ungureanu: “Dacă nu stăteai fix cum cereau ele, era măcel! Mi-am luat bătaie în toată regula. Staff-ul nu zice nimic”;
- “La Cluj am trăit un coșmar de doi ani, o presiune psihică non-stop”
RAREȘ ROTARU
- tatăl sportivului, George, a relatat cum Florin Bercean a sărit la gâtul fiului
său, fiind nemulţumit de implicarea într-un antrenament; - l-a izgonit de la lot cu înjurături și jigniri, deși a avut un an 2018 prodigios,
cu 11 medalii interne și externe: “Îl f... eu pe mu...tu’ ăsta!” - Rotaru senior relata că “Bercean a pocnit și câţiva puști de la lotul de băieţi”
ALINA CROITORU
- înjurată, jignită și împinsă violent peste o scară aflată în sala de antrenament fiindcă își manifestase nemulţumirea referitor la calitatea partenerilor de pregătire;
- “Bercean s-a ocupat să mă suspende doi ani pentru indisciplină, nici azi nu știu cauzele invocate de federaţie”
- “a vrut să mă distrugă și ca om, intervenise la Dinamo să mă blocheze și pe linie profesională”
- fostă campionă mondială și europeană de cadete/junioare, argint la CE cu senioarele, a renunţat la judo la 23 de ani din cauza violenţelor lui Bercean
ALEXANDRA MĂTĂSARU
- l-a înfruntat pe Bercean la episodul agresiunii faţă de Alina Croitoru: “Prietene, ești călău? Bătăuș? Ce faci? S-a întors piept în piept cu mine, ţinea pumnii strânși să mă lovească, dar n-a îndrăznit. I-am aruncat chimonoul în faţă și am plecat”;
- “pe fetele de la categoriile mari încerca să ne supună mental și să ne extermine fizic, dacă nu-i convenea ceva”;
- “agresiunile erau zilnice, avea o plăcere sadică să acuze, să înjure, să te considere o curvă sau o grasă. Adora să lovească cu palmele lui grele peste capul sportivelor mai mici”;
- “conducea mașina în spatele meu și nu mă slăbea din alergare până nu cădeam lată și-mi sărea sângele pe nas din cauza suprasolicitării”
CITEȘTE TOATE MĂRTURIILE FETELOR AGRESATE LA LOTUL DE JUDO:
- Cunoști cazuri de abuz în sportul românesc juvenil? Scrie-ne povestea ta într-un mesaj pe www.NuAbuz.ro. Noi o vom verifica si o vom publica, pastrand confidentialitatea surselor
Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee
Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!