Articol de Costin Ștucan - Publicat luni, 12 iunie 2017 23:19
Înalta Curte din Singapore a dispus instituirea sechestrului asigurator pe proprietățile și conturile lui Rajendar Prasad Rai (43 de ani), acuzat de procurori că a trucat mai multe partide amicale în Antalya, Turcia.
Arestat în septembrie 2015 și trimis în judecată două săptămâni mai târziu, Rajendar Prasad Rai a aranjat trei meciuri în perioada de cantonamente din ianuarie-februarie 2013, susțin procurorii. Potrivit rechizitoriului, singaporezul și compatriotul său Shree Manish Kalra Jeetender Kumar Kalra au plătit 62.000 de euro unei brigăzi macedonene pentru a influența rezultatele partidelor:
- Charleroi - Venlo 0-1 (20.000 de euro plătiți arbitrilor)
- Steaua - Sturm Graz 3-3 (27.000 de euro plătiți arbitrilor)
- Steaua - Dinamo Moscova 1-2 (15.000 de euro plătiți arbitrilor)
Laurențiu Reghecampf, pe margine, alături de Mihai Stoica și Bogdan Mara, la meciul cu Dinamo Moscova, antrenată atunci de Dan Petrescu
În afara meciurilor de mai sus, macedonenii Marjan Stojanchevski, Igor Tsvetkovski și Alexander Angelov au mai arbitrat alte două amicale ale Stelei din iarna lui 2013, cu Mlada (0-1) și Jablonec (1-1), însă acestea nu sunt incluse în dosarul instrumentat în Singapore.
Eliberat pe cauțiune în 2015, după ce a plătit 300.000 de dolari singaporezi (215.000 de dolari americani), Rajendar Prasad Rai are acum instaurat sechestru pe patru proprietăți, iar trei conturi la United Overseas Bank sunt blocate.
The Strait Times scrie că decizia a fost luată vineri, 9 iunie, de magistrați după ce un raport al Corrupt Practices Investigation Bureau (agenția guvernamentală singaporeză echivalentă FBI) a arătat că singaporezul a adunat în doar 6 ani o avere nejustificată!
Rajendar Prasad Rai nu a putut explica suma de 3,8 milioane de dolari (2,7 milioane de dolari americani).
Potrivit magistratului Lai Siu Chin, procurorii au “dovezi indirecte că “averea inexplicabilă” realizată între ianuarie 2009 și septembrie 2015 “provine din activitatea sa infracțională”.
Fost administrator la o firmă de mase plastice, Rai a lucrat o perioadă de doar 7 luni, până în septembrie 2009, în timp ce soția sa, de profesie însoțitoare de bord, renunțase la job încă din 2002!
Raportul de 17 pagini făcut de procurori arată, printre altele, că singaporezul a încasat 965.000 de dolari americani din pariuri plasate la Singapore Pools și că a primit o pretinsă moștenire de 700.000 de dolari americani de la tatăl său.
În 2013 și 2015, Rai a plătit taxe pe venit în valoare de 15.000 de dolari americani.
Avocații apărării au atacat raportul și au negat faptul că banii ar proveni din trafic de droguri sau din altă activitate criminală, susținând că bărbatul acuzat că a trucat și două meciuri ale Stelei ar fi “un parior cu foarte mare succes”.
După ascultarea argumentelor, magistratul Lai a constatat că “lăsând deoparte disputa dintre părți privind modul în care a fost calculată averea acuzatului, Curtea nu poate trece cu vederea faptul că o persoană cu posibilități modeste precum Rai și a cărui soție nu a fost angajată posedă o avere cu mult în exces față de posibilitățile și sursele sale de venit cunoscute”.
Efect în România: "finul" lui Reghecampf, audiat la DNA
Cazul aflat pe rol în Singapore are, însă, efecte și în România.
În luna februarie a acestui an, în urma formării unei comisii rogatorii cu Singapore, procurorii Direcției Naționale Anticorupție l-au audiat pe Cristi Voicu, organizatorul cantonamentelor Stelei în mandatele lui Laurențiu Reghecampf, inclusiv în februarie 2013.
După venirea lui Reghecampf la Steaua, echipa a început să meargă în cantonamente organizate de Cristi Voicu și controversatul său partener, Ilengiz Gurel. Sursă: Facebook
Voicu - a cărui fată a fost botezată de familia Reghecampf - și partenerul său de afaceri, turco-olandezul Ilengiz Gurel, organizează și cantonamentele Stelei din această vară, în Olanda și Slovacia, prin firma olandeză Corendon.
În 2012, Gurel a fost implicat într-un alt caz controversat, după ce presa germană a descoperit că arbitrii bulgari de la amicalul AZ Alkmaar - Werder Bremen (disputat tot în Antalya și organizat de Gurel) au folosit identități false.
În realitate, ei erau deja suspendați pe viață de Federația bulgară pentru implicarea în trucare de meciuri la un turneu în America de Sud.
Ilengiz Gurel, stânga, și Ruud Gullit, în Antalya. Agentul de meciuri turco-olandez duce Steaua în Slovacia și Olanda în această vară. Sursă: Facebook
Organizatorul acelui turneu sud-american fusese un alt cetățean singaporez, Wilson Raj Perumal, arestat ulterior în Finlanda pentru trucare de meciuri. Stabilit acum în Ungaria, la Debrecen, Perumal a declarat pentru Gazetă în această primăvară că “jucătorii români nu au integritate. Cu ei e ușor să aranjezi!”.
Citiți în episodul următor noi amănunte despre legăturile dintre Voicu, Gurel, arbitrii macedoneni și singaporezii acuzați că au trucat două meciuri ale Stelei. Plus: declarații care se bat cap în cap!