Articol de Viorel Tudorache - Publicat joi, 19 octombrie 2023 17:34 / Actualizat joi, 19 octombrie 2023 19:27
Alin Simota, fostul patron al Jiului, a povestit că „minerii” au promovat în Divizia A, în 2005, după un meci aranjat în ultima etapă, cu Unirea Dej ♦ „Ne-am luat toate măsurile, începând cu arbitrajul. Ion Crăciunescu era lângă mine. După ce am marcat, s-a ridicat și m-a felicitat pentru promovare”, a dezvăluit Simota ♦ Alexandru Deaconu, centralul acelui joc: „Îl rog să detalieze și să comunice public ce măsuri și-a luat, inclusiv în privința arbitrajului, și cu cine a discutat” ♦ Ion Crăciunescu, șeful CCA din 2005: „Nu-l cunosc pe Simota”
Alin Simota (56 de ani), fostul patron al Jiului Petroșani, a dezvăluit că „minerii” au promovat în Divizia A, în 2005, după un meci aranjat în ultima etapă, cu Unirea Dej, 0-0 la pauză, 3-0 la final.
Simota a povestit, în podcastul „Liber la Vorbe”, că și-a luat toate măsurile, începând cu arbitrajul, pentru a nu rata din nou promovarea, după ce sezonul precedent pierduse la potou duelul cu CFR Cluj.
Înaintea ultimei runde, Jiul era la egalitate cu Gaz Metan Mediaș, ambele cu câte 62 de puncte. Formația din Petroșani avea nevoie de victorie la Dej, pentru a nu depinde de rezultatul meciului Gaz Metan - CS Deva, încheiat cu scorul de 2-1. Jiul a promovat la golaveraj.
Partida invocată de Simota, Unirea Dej - Jiul, disputată pe 11 iunie 2005, a avut parte de o atenție specială din partea conducerii Comisiei Centrale a Arbitrilor.
Președintele CCA, Ion Crăciunescu, l-a delegat la centru pe Alexandru Deaconu, care avea 33 de ani, iar peste câteva luni avea să intre pe lista FIFA.
Brigada din care au mai făcut parte asistenții Flavius Damaschin și Claudiu Tripa a fost supervizată de regretatul Dan Lăzărescu, vicepreședinte CCA la acea vreme. Peste toți, Ion Crăciunescu, prezent în tribune.
Alin Simota, refuzat de Mediaș, în 2004: „Sumele promise de CFR erau mult mai mari”
Controversatul om de afaceri a precizat că și-a luat măsuri cu Dejul, după ce Jiul ratase la mustață promovarea în 2004, în detrimentul celor de la CFR Cluj, după un 0-0 cu Gaz Metan Mediaș, în ultima etapă. Simota a dezvăluit că a încercat să „rezolve„ partida cu Gaz Metan, dar că influența lui Arpad Pászkány a fost mai mare.
„Eu niciodată nu am sunat, colaboratori de-ai mei, da. Noi nu am dat acel meci, am încercat să iau toate măsurile. Am oferit prime jucătorilor noștri. Recunosc, prin intermediari - lucrurile sunt prescrise oricum - am încercat să luăm legătura cu cei de la Mediaș. Am primit un refuz total. Din partea cealaltă, sumele promise de CFR erau mult mai mari”, a explicat Alin Simota, la „Liber la Vorbe”.
Alin Simota: „S-a făcut pușculița, s-a discutat cu cine trebuie"
După un an, Jiul a ajuns din nou să joace cu promovarea pe masă în ultima etapă, de data asta la Dej, echipă scăpată de grijile retrogradării. Contracandidata „minerilor” era Gaz Metan, echipă la care Ioan Ovidiu Sabău activa ca antrenor-jucător.
„Cu Unirea Dej nu trebuia să mai facem greșelile făcute cu Gaz Metan. Am fost acolo și ne-am luat toate măsurile. Îți spun acum, e prescrisă. S-a făcut pușculița, s-a discutat cu cine trebuie. Aveam echipă, dar nu puteam risca. Ne-am luat toate măsurile, începând cu arbitrajul.
La pauză era 0-0, a trebuit să schimbăm abordarea. Ce discutaserăm nu se întâmplase. Jucătorii de la Dej habar nu aveau de poveste.
La pauză s-a schimbat treaba, în sensul că au aflat de poveste. Am reglat treburile și s-a terminat bine. Ion Crăciunescu era observator, era lângă mine. După ce a început repriza a doua și am marcat, s-a ridicat și m-a felicitat pentru promovare”, a povestit Simota.
Șacose cu 90.000 de euro în vestiarul Unirii Dej
A doua zi după meci, Gazeta Sporturilor a dezvăluit un episod din culise, care vine să confirme dezvăluirea lui Simota. Două sacoșe pline cu bani ar fi ajuns în vestiarul celor de la Unirea Dej. Una de la Jiul și alta de la Gaz Metan.
Antrenorul dejenilor, Ioan Tătăran, le-ar fi spus jucătorilor: „Băieți, uitați cum stă treaba. Într-o pungă am 30.000 de euro de la Jiul, dacă pierdeți astăzi sunt ai voștri. În cealaltă am 60.000 de euro de la Gaz Metan, pe care putem să-i luăm dacă scoatem un egal sau chiar batem Jiul. De voi depinde, ce alegeți”.
GSP: „După pauză, jocul dejenilor s-a stins precum lumânarea în fața unui taifun”
Unirea Dej a tras tare în prima repriză, iar la cabine s-a intrat cu 0-0. Dincolo, la Gaz Metan - CS Deva era 1-1.
„După pauză, jocul dejenilor s-a stins precum lumânarea în fața unui taifun. Jiul a atacat în valuri, în timp ce solida defensivă a Unirii din prima repriză a căpătat subit forma unui șvaițer”, a scris corespondentul ziarului, Radu Bichiș. Jiul a câștigat cu 3-0, goluri Movilă (58, 84) și Drida (69), și a promovat după 7 ani în primul eșalon. Brigada de arbitri condusă de Alexandru Deaconu a fost notată cu 7, adică bine.
Ioan Tătăran, ex-antrenor Unirea Dej: „Am avut primă de la Mediaș”
Contactat de GSP, Ioan Tătăran (61 de ani) a negat că a fost implicat în blatul cu Jiul, dar mai ales că a intrat în vestiar cu două șacoșe cu bani, 30.000 de euro de la echipa din Petroșani și cu 60.000 de euro de la contracandidata Gaz Metan:
„Nici vorbă. N-am văzut atâția bani niciodată. Știu că Gaz Metan ne-a promis o primă suplimentară dacă batem. Ne-a spus conducerea. De la Jiul nu știu nimic. N-am luat nicio primă, dacă am pierdut”.
La 18 de ani de la acel meci, Tătăran are unele dubii: „Am bănuit ceva, s-ar putea să fi fost, dar nu pot să acuz, n-am dovezi. Se poate să se fi vorbit cu conducerea, cu mine nu s-a vorbit. Eu nu acceptam așa ceva niciodată.
Dacă s-a făcut or fi știut doar câțiva jucători, eventual. Ajunge să joace doi-trei mai slab. Am întrebat și mi s-a spus că nu a fost nimic. Jiul avea echipă bună. Dacă faci o chestie din asta, o faci de la început, nu stai să-ți tremure fundul pe final. Eu știu cum se fac astfel de lucruri din perioada în care jucam la Bistrița și trebuia să stăm drepți cu Steaua, cu Dinamo”.
Ion Crăciunescu: „Nu-l cunosc pe Simota”
Ion Crăciunescu și-a amintit că a fost la meciul Unirea Dej - Jiul și confirmă căderea gazdelor după pauză.
„Nu știu de șacosele cu bani, dar, așa este, parcă gazdele n-au mai fost pe teren în repriza a doua”, a declarat fostul șef al CCA, pentru GSP.
În schimb, Crăciunescu susține că nu-l știe pe Alin Simota, cunoscut în lumea fotbalului și ca finul lui Adrian Porumboiu.
„Nu-mi amintesc cine e Simota. Numele îmi pare cunoscut, dar ca persoană nu-l știu. Se poate să-l fi felicitat pentru promovare, dar ce treabă am avut eu cu povestea lor? N-am avut nicio treabă. Vă dau cuvântul meu de onoare că nu-mi amintesc absolut nimic. Am fost la meci incognito. Nu le spuneam arbitrilor când mă duceam să-i văd. Deaconu avea foarte multă forță atunci”.
Filiera lui Neluțu Sabău
Din informațiile adunate de GSP și puse cap la cap, Ion Crăciunescu ar fi vrut, de fapt, să se asigure că duelul de la distanță pentru promovare dintre Jiul și Gaz Metan nu va fi influențat de arbitraj.
În lumea fotbalului se spune că la vremea respectivă Ovidiu Sabău, antrenor-jucător la Gaz Metan, încerca să asigure echipei sale arbitraje corecte pe filierea fostului său impresar, Ioan Becali, amic cu Ion Crăciunescu.
„Pe atunci, Neluțu Sabău s-a mai plâns de anumite probleme de arbitraj. În general, echipelor implicate la promovare sau retrogradare le dădeam arbitri mai de top”, a precizat Crăciunescu.
De două lucruri mi-a fost urât în fotbal. De blaturi și de tribune goale. Eu am jucat fotbal și îmi dădeam seama imediat când un meci era blat. Erau blaturile atât de ordinare încât se vedea când jucătorii se dădeau la o parte, când nu era nicio răutate între ei
- Ion Crăciunescu, fost președinte CCA
Neluțu Sabău, în 2005: „Promovarea s-a cumpărat”
Ovidiu Sabău, antrenor-jucător la Gaz Metan, a făcut acuzații dure la adresa Jiului după ce medieșenii au ratat promovarea în detrimentul Jiului.
„Promovarea s-a cumpărat. Și dacă Jiul pierdea și noi câștigam, se făcea ceva și tot ei promovau. Doar 2-3 echipe au jucat corect și le felicit!
Din păcate, valorile morale nu sunt respectate în fotbalul românesc. Contează mai puțin ce spun unii, din moment ce cei răspunzători închid ochii și urechile. Interesele personale ne-au adus aici, iar cei care conduc fotbalul sunt vinovați”.
Vă pot spune că îmi amintesc acel meci. La jocul respectiv a fost în tribună președintele CCA de la vremea respectivă, domnul Ion Crăciunescu, și observator a fost, dacă nu mă înșel, domnul Dan Lăzărescu. Nu îmi amintesc ca la finalul partidei respective să fi existat comentarii, reclamații, acuzații la adresa arbitrajului.
Îl rog pe domnul Simota să detalieze și să comunice public ce măsuri și-a luat, inclusiv în privința arbitrajului, și cu cine a discutat. Eu nu am avut niciun dialog cu domnia sa în toată cariera mea de arbitru
- Alexandru Deaconu, membru CCA
Alin Simota, personaj controversat
În martie 2020, omul de afaceri Alin Simota era condamnat la 3 ani și 3 luni de închisoare într-un dosar legat de o finanțare din fonduri europene acordată pentru modernizarea ambulatoriului Spitalului Județean de Urgență Deva.
Simota a mai efectuat șase luni de închisoare în 2017, condamnat într-un dosar de conflict de interese și instigare la abuz în serviciu.
Caseta meciului
Unirea Dej - Jiul 0-3
Divizia B, etapa a 30-a, 11 iunie 2005
Marcatori: Movilă 58, 84, Drida 69
Unirea: Bădan - Colar, Tuță (79 Bud II), Pașca, Kelemen - Ad. Goga, Mif, Vereș (60 Ad. Bud), Tîrnovan - Gh. Bar, V. Pop (67 Gego). Antrenor: Ioan Tătăran
Jiul: Hotoboc - Bădoiu, C. Irina, C. Luca, Panaitescu - Drida (75 Dumitra), Mihart, Pâcleșan, R. Fritea - Dulcea (56 D. Movilă), G. Apetrei (80 D. Militaru). Antrenor: Marian Tudorache
Arbitru: Alexandru Deaconu (Bucureşti) - 7. Asistenți: Flaviu Damaschin (Timişoara) - 7, Claudiu Tripa (Arad) - 7.
Observator: Dan Lăzărescu (Bucureşti)
Spectatori: 500
Citește și alte articole:
Transfer pe axa FCSB - MLS? » Informații de ultim moment obținute de GSP.ro