Articol de GSP - Publicat joi, 26 iunie 2014 00:00 / Actualizat joi, 26 iunie 2014 16:06
Două ONG-uri de calibru, cu preocupări constante în zona păstrării libertăţii de exprimare, au luat azi poziţie vizavi de acordul semnat recent între Liga Profesionistă de Fotbal şi Asociaţia Presei Sportive (APS).
ActiveWatch şi Centrul pentru Jurnalism Independent au sesizat CNA şi CNCD, reclamînd pactul ciudat dintre LPF şi APS. Conform acestuia, doar ziariştii care plătesc o cotizaţie la APS vor avea acces la meciurile de Liga 1, iar celor care "aduc atingere imaginii LPF, cluburilor sau jucătorilor" li se poate interzice accesul pe stadioane!
Anomaliile acestui pact au fost dezvăluite de Gazeta Sporturilor, la începutul acestei săptămîni, printr-un editorial semnat de jurnalistul Cătălin Ţepelin, sub titlul "Direcţia Taxe şi Cenzură, filiala Dadi & Gino" (citeşte-l AICI)
Ca urmare a sesizărilor făcute de ONG-uri, acordul APS-LPF va fi analizat de Consiliul Naţional pentru Combatere Discriminării şi de Consiliul Naţional al Audiovizualului.
Iată, mai jos, comunicatul integral remis azi de ActiveWatch şi de CJI:
LPF şi APSR instaurează cenzura în presa sportivă
ActiveWatch şi Centrul pentru Jurnalism Independent au sesizat astăzi, 26.06.2014, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării şi Consiliul Naţional al Audiovizualului în legătură cu Acordul încheiat între Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) şi Asociaţia Presei Sportive din România (APSR) privind acreditarea reprezentanţilor mass- media la jocurile din Campionatul Naţional ”Liga I” şi Cupa Ligii, sezonul 2014/2015.
Acordul respectiv defineşte regulile acreditării jurnaliştilor la partidele din Liga1 la fotbal, aceste acreditări urmând a fi eliberate numai de APSR şi exclusiv jurnaliştilor membri ai APSR. Măsura este excesivă, discriminatorie şi anti-concurenţială, prin faptul că acordă unei singure entităţi (o asociaţie profesională a jurnaliştilor sportivi) dreptul de a elibera acreditări, acordându-i acesteia un privilegiu nejustiticat, atât în raport cu alte organizaţii profesionale, cât şi în raport cu jurnaliştii salariaţi/colaboratori ai unor entităţi media sau jurnaliştii independenţi (freelance). Practic, se condiţionează accesul la exercitarea profesiei de apartenenţa la o anumită organizaţie. Apartenenţa la o asociaţie profesională este un drept, nu o obligaţie.
De asemenea, Acordul defineşte condiţiile de retragere a acreditării. Acestea le impun jurnaliştilor să nu prejudicieze imaginea LPF, a cluburilor membre, jucătorilor şi oficialilor acestora.
Această prevedere din contract limitează abuziv dreptul constitutional la liberă exprimare în chestiuni ce pot fi de interes public şi constituie un precedent extrem de periculos pentru libertatea presei. De asemenea, este împiedicat liberul acces al publicului la informaţii şi opinii, precum şi libera formare a opiniilor. Rolul presei este de a veghea la bunul mers al societăţii, cu precădere de a expune abuzurile, ilegalităţile şi corupţia structurilor de putere, publice sau private. În cazul de faţă structurile de putere sunt reprezentate de o entitate privată (LPF). Este foarte grav că o asociaţie profesională de media cedează presiunilor venite din partea unor structuri de putere şi limitează tocmai acele drepturi pentru care ar trebui să militeze.
Facem un apel către presa de sport şi către întreaga comunitate jurnalistică să respingă acest Acord care subminează independenţa editorială, exercitarea profesiei şi dreptul la liberă exprimare.
Mircea Toma, Preşedinte ActiveWatch
Ioana Avădani, Director Executiv Centrul pentru Jurnalism Independent