Articol de GSP - Publicat marti, 14 ianuarie 2020 12:14
Cristina Țopescu, fosta jurnalistă care a murit la 59 de ani, a traversat clipe cumplite în tinerețe, din cauza regimului comunist.
Cristina a experimentat zile terifiante în închisorile comuniste. Aceasta a fost privată de libertate 3 luni și 5 zile, deoarece a încercat să-și viziteze mama, suspectată de cancer, în Germania, și a încercat să traverseze ilegal frontiera.
„Ca într-un film prost, în care eroii pozitivi sunt prinși de cei negativi, în ultima clipă și niciodată mai devreme. Aventura noastră s-a oprit brusc, am auzit câteva focuri de armă trase în aer, am fost puși pe burtă, cu câini lupi și puști deasupra noastră, am fost admonestați în «dulșele grai moldovinesc, „pi burtă, că trag!». Mai târziu, am înțeles că Dumnezeu n-a vrut să-mi îngăduie libertatea aceea, pentru a nu o rata apoi pe cea de a mă vedea liberă în propria țară și de a trăi momentele magice ale Revoluției” - cum a încercat Cristina Țopescu să treacă granița
Fosta jurnalistă la Prima TV sau Antena 3 a trăit clipe cumplite în penitenciarul din Turnu Severin, unul special pentru femei. Aceasta a fost supusă înfometării și condițiilor groaznice dintr-o închisoare comunistă, informează aceeași sursă citată.
Mircea Lucescu, salvarea Cristinei Țopescu
Salvarea Cristinei a venit după implicarea lui Mircea Lucescu, care era foarte apropiat de tatăl ei, fostul comentator sportiv Cristian Țopescu.
Celebrul antrenor a convins autoritățile s-o mute pe Cristina Țopescu într-o celulă separată, iar Cristina nu a mai avut parte de același tratament umilitor până la ieșirea din penitenciar, care s-a petrecut în data de 19 decembrie 1989.
„De la trei ani, cât intenționau să-mi dea cei care iubeau familia Țopescu, datorită unor oameni ca Mircea Lucescu, George Carp și Viorel Pascu, probabil și grație situației din România acelor zile, am primit trei luni, adică jumătate din șase luni, minimum de pedeapsă pentru infracțiunea de tentativă de trecere a frontierei”, a explicat Cristina Țopescu, citată de evenimentulistoric.ro.