GSP SPECIAL  »  MEDIA  »  ROMÂNIA LA OSCAR

The Independent: „«Colectiv» ne arată cel mai bun jurnalism și merită un Oscar, poate chiar două”

James Moore, de la The Independent, a scris după ce Academia Americană de Film a nominalizat documentarul românesc la două categorii: „Filmul ne amintește de ce contează jurnalismul”.
James Moore, de la The Independent, a scris după ce Academia Americană de Film a nominalizat documentarul românesc la două categorii: „Filmul ne amintește de ce contează jurnalismul”.

Articol de - Publicat joi, 18 martie 2021 22:54 / Actualizat joi, 18 martie 2021 22:58

James Moore, de la The Independent, a scris după ce Academia Americană de Film a nominalizat documentarul românesc la două categorii: „Filmul ne amintește de ce contează jurnalismul”.

Premiera istorică de care se bucură România în acest an a fost comentată imediat de cele mai mari publicații ale lumii. Britanicii de la "The Independent" nu au evitat subiectul după dubla nominalizare, de luni.

"Nominalizările pentru «Colectiv» depășesc, ca miză, lumea filmului. «Colectiv» scoate în evidență activitatea jurnaliștilor ziarului românesc Gazeta Sporturilor. Ziarul și-a asumat o misiune pe care alții nu au vrut-o, expunând un scandal care a dus la proteste în masă și la prăbușirea unei coaliții de guvernare", notează jurnalistul James Moore.

Acesta completează: "Tipul de muncă realizat de reporterii de la Gazeta Sporturilor - tragerea la răspundere a celor bogați și puternici - este amenințat în întreaga lume occidentală prin înșelăciunea politicienilor și, în special, prin incitarea adepților lor".

Moore face o paralelă cu ieșirea din scenă a fostului președinte american, Donald Trump: "SUA tocmai s-a eliberat de un președinte care s-a referit la cei care încearcă să-l facă să dea socoteală drept «dușmani ai poporului». 

Trump a caracterizat în mod regulat abordarea critică drept «știri false». La mitingurile sale, reporterii au fost abuzați și agresați, verbal și, uneori, fizic. «Colectiv» prezintă incidențe ale tacticii trumpiene de la unii dintre politicieni și prietenii lor, în mod meritat făcuți să se simtă inconfortabil prin munca jurnaliștilor Gazetei. De asemenea, «Colectiv» arată de ce, într-o epocă în care democrația este atacată din interior, acest tip de jurnalism este atât de important. 

Fără el, cine ar fi vorbit pentru victime și familiile lor? Durerea lor ar fi fost eliminată, în timp ce alte familii ar fi fost lăsate în aceeași situație. Filmul arată cu un deget acuzator către adevărații «dușmani ai oamenilor»".

Concluzia din "The Independent"? "Finalul filmului nu este unul fericit. Oamenii nu recunosc întotdeauna cine sunt dușmanii lor. Dar un Oscar - sau chiar două - ar fi un fel diferit de final fericit. Măcar aceste reflectoare reînnoite ale nominalizărilor ar trebui să-i facă pe ticăloșii acestei acțiuni să se foiască incomod, încă o dată"

"Documentarele cinematografice trebuie să depună eforturi pentru a găsi un public, darămite să se gândească la premii. Dar filmul lui Alexander Nanau merită reușita pe ambele fronturi"
James Moore, jurnalist "The Independent"

"De această data, este posibil să rămânem cu o statuetă adevărată! Nanau a reușit să intre în lumea bună a filmelor și cred că la una dintre categorii «Colectiv» va lua un Oscar. Mi se pare excepțională și echipa, gândindu-ne că vine de la un ziar sportiv"
Irina Margareta Nistor, critic de film

CITEȘTE ȘI

Curg mesajele după dubla nominalizare Oscar a documentarului „Colectiv”: „Una dintre cele mai semnificative lucrări de jurnalism”

Bookmakerii s-au pronunțat » Ce șanse are „Colectiv” să triumfe la Gala Oscar, unde a primit două nominalizări

„Lampard” Popescu, primul plecat de la FCSB? » Până să vină oferta lui Becali, a bătut deja palma cu alt club din Superligă: „Suntem încântați, e un campion”

L-a disperat pe Hagi: „Ne despărțim, nu se mai poate! La câți bani îi dăm, trebuia să fie star”


Comentarii (5)
rikiriki365
rikiriki365  •  19 Martie 2021, 07:45

O munca extraordinara, un film bun, dar am căzut în capcana și am dat jos poate cel mai bun premier pe care l a avut România după 90. Da, știu ca mi voi lua mult hate, dar uitați va pe cifre și la masurile luate de Ponta. Sa fim serioși, nu s a schimbat nimic după căderea lui Ponta, care a deranjat foarte multi potentati. Cu respect, un votant USR.

139226857413709
Maximilian Alforno  •  19 Martie 2021, 07:23

Lol

cseacseavlez
cseacseavlez  •  19 Martie 2021, 07:08

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează