GSP SPECIAL  »  PARIURI SPORTIVE  »  CAMPIONATE

Deciziile controversate ale fotbalului (1): Ce a însemnat trecerea de la 2 la 3 puncte pentru o victorie

Articol de - Publicat miercuri, 18 martie 2020 14:01

Trecerea de la cele 2 puncte acordate pentru o victorie în meciurile de fotbal la cele 3 puncte din prezent a durat 14 ani, iar rezultatele nu au produs plusul de spectacol ce fusese țintit. 

În 1980, Federația Engleză de Fotbal căuta soluții pentru revigorarea interesului fanilor ce veneau în număr tot mai mic pe stadioane. Era perioada în care huliganismul și violența atinseseră apogeul, prețurile erau mari și meciurile, de multe ori, dezamăgeau din punct de vedere al atractivității. Soluția găsită a fost aceea de a crește numărul de puncte acordate la victorie, de la 2 puncte la 3. Pentru un rezultat de egalitate urma să se acorde tot un punct, la fel ca înainte. 

Marea schimbare se produce la Mondialul din SUA, din 1994

Regula adoptată de englezi în 1980 nu a impresionat celelalte campionate, care, inițial, au rămas fidele vechiului stil de punctaj. Dar, până la urmă, după 14 ani, avea să fie testată de FIFA la Mondialul din Statele Unite, în 1994. Se spune că forul central al fotbalului își făcea griji în privința felului în care americanii vor înțelege rezultatele de egalitate, pentru că în MLS, campionatul din SUA, meciurile nu se încheiau niciodată nedecis, trecându-se la loviturile de departajare în cazul unei remize.  

Rezultate sunt nesatisfăcătoare. Schimbarea se aprobă!

Fanii fotbalului nu au înțeles, de multe ori, rostul schimbărilor efectuate de FIFA sau UEFA. Și, chiar dacă acestea erau în detrimentul fotbalului, iar suporterii protestau, forurile conducătoare le-au adoptat, iar viața a mers mai departe. La fel s-a întâmplat și cu regula punctajului la victorie. Mondialul american nu a produs nicio schimbare la nivelul rezultatelor. Iar jocul ofensiv, presupus a fi de la sine înțeles după modificarea regulamentului, a avut doar foarte mici îmbunătățiri. O cercetare efectuată în campionatele din Spania, Germania și Anglia a arătat că echipele tind, mai degrabă să se apere după ce preiau conducerea. Într-un alt studiu, statisticienii Chris Anderson și David Sally, autorii volumului ”The numbers game”, au concluzionat: ”Cele trei puncte acordate la victorie nu au încurajat jocul ofensiv, ci au făcut fotbalul să fie mai cinic”. 

Alt studiu, aceleași rezultate

Într-un alt studiu, cercetătorii spanioli Garicano și Palacios-Huerta, autori a unor lucrări ce privesc numeroase domenii, inclusiv cele economice, au analizat problema acordării în fotbal a celor trei puncte pentru o victorie. Au observat o creștere cu 28% a numărului de atacanți dar și o creștere cu 10% a numărul de faulturi și cartonașe acordate. Cu toate că au fost folosiți mai mulți atacanți, numărul de goluri nu a crescut. În lucrarea ”Sabotage in Tournaments: Making the Beautiful Game a Bit Less Beautiful”, ei au notat că ”în momentul când o echipă conduce pe tabelă, ea tinde să își conserve avantajul și crește numărul de fundași, marcând mai puține goluri și blocând elanul ofensiv al adversarului”. 

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Superliga
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Șoc în Superliga » Antrenorul a dus echipa pe loc de play-off și și-a dat demisia: „A anunțat în vestiar”
Superliga
Șoc în Superliga » Antrenorul a dus echipa pe loc de play-off și și-a dat demisia: „A anunțat în vestiar”
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (1)
141365743797979
Robin Green  •  19 Martie 2020, 00:05

Stupiditatea concluziei ca atunci cand o echipa conduce pe tabela tinde sa se apere si sa conserve rezultatul....corect, DAR asta se intampla si la 2 puncte acordate pentru victorie....cel putin acum interesul pentru gol/victorie e mai mare considerand ca sunt 3 pucnte la victorie,fata de 1/3 (un punct) la egal....in sistemul actual un meci egal e aproape de infrangere... ...un bun exemplu e Liverpool sezonul trecut, dupa o serie de meciuri egale a pierdut avantajul si apoi si titlul...daca se dadeau numai 2 puncte la victorie Liverpool era campioana.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează
Close