GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

A treia rundă de confruntări de la Superbet Chess Classic România 2024 s-a încheiat cu cinci remize

Articol de GSP - Publicat sambata, 29 iunie 2024 11:22 / Actualizat sambata, 29 iunie 2024 11:32

București, 29 iunie 2024 În a treia zi din calendarul competiției internaționale de șah, publicul a urmărit o rundă echilibrată și palpitantă. Toți Marii Maeștri care participă la Superbet Chess Classic România 2024 au obținut remize.

Deschiderea celei de-a treia zile competiționale a avut loc vineri, 28 iunie, la ora 15.00, printr-o primă mutare simbolică, făcută de faimosul kickboxer și ambasador Superbet Benjamin (Benny)  Adegbuyi, dând astfel startul celei de-a treia runde a Superbet Chess Classic România 2024. "Am jucat puțin șah, nu sunt un expert. Este un joc al minții, al strategiilor și m-ar ajuta foarte mult să îl practic atunci când sunt în cantonament", a explicat Benny Adegbuyi relația lui cu acest sport, precizând și că, în timpul liber, preferă să joace șah în loc de table.

A treia rundă de confruntări de la Superbet Chess Classic România 2024    s-a încheiat cu cinci remize

Cronica rundei a III-a

Giri, Anish – Nepomniachtchi, Ian ½ - ½

A treia rundă de confruntări de la Superbet Chess Classic România 2024    s-a încheiat cu cinci remize

Runda numărul 3 a Superbet Chess Classic a fost una fără rezultate decise, însă nu a fost lipsită de partide interesante și intens disputate. Deschidem rezumatul rundei cu întâlnirea dintre Anish Giri și Ian Nepomniachtchi. Partida a debutat cu Deschiderea Catalană, unde jucătorii au trecut rapid la simplificări, dând de înțeles că ambii ar fi mulțumiți cu un rezultat de egalitate. Jocul s-a derulat fără ca balanța evaluării să se încline semnificativ în favoarea vreunuia dintre cei doi așa că, la mutarea 41, partida s-a încheiat cu o remiză.

Vachier-Lagrave, Maxime – Firouzja, Alireza ½ - ½

A treia rundă de confruntări de la Superbet Chess Classic România 2024    s-a încheiat cu cinci remize

Derby-ul francezilor a fost aproape să aducă singurul rezultat decis al rundei. Arătând o pregătire teoretică foarte bună în „Berlineză”, Alireza a reușit să obțină o poziție plăcută, însă care a fost rapid stricată printr-o succesiune de mutări eronate, de care Maxime a profitat cu precizie. A urmat un șir de mutări prin care albul își impunea autoritatea pozițională datorită pieselor sale foarte active și părea că negrul se află într-o situație fără speranță. Cu toate acestea, decizia luată de către Maxime la mutarea 36 s-a dovedit a nu fi suficient de bună pentru a-și păstra avantajul decisiv. Partida s-a continuat pentru încă 20 de mutări, însă Alireza s-a apărat cu brio împotriva presiunii lui Maxime, rezultatul final fiind remiză.

Abdusattorov, Nodirbek – Caruana, Fabiano ½ - ½

A treia rundă de confruntări de la Superbet Chess Classic România 2024    s-a încheiat cu cinci remize

În această partidă, Nodirbek a ales să joace Sistemul Londonez, la care Fabiano a răspuns cu o abordare modernă la mutarea a patra. Deși acest sistem este cunoscut pentru pozițiile sale solide, uzbekul arată din nou faptul că jocul său se bazează pe mult dinamism și face rocada mare, pregătindu-se astfel de complicațiile care vor urma. Jucătorul american a reacționat bine la invitația albului de a intra într-un joc cu dezechilibre, chiar obținând un mic avantaj material, însă în final albul a reușit să blocheze poziția și să forțeze repetarea de mutări.

Gukesh, Dommaraju – Praggnanandhaa, Rameshbabu ½ - ½

A treia rundă de confruntări de la Superbet Chess Classic România 2024    s-a încheiat cu cinci remize

Derby-ul indienilor a fost extrem de disputat și s-a încheiat abia atunci când au mai rămas doar cei doi regi pe tablă. Partida a început într-un mod pașnic, tot cu deschiderea Catalană, iar pozițiile s-au simplificat destul de ușor. Când totul părea că merge spre o remiză clară, Pragg reușește să câștige un pion și începe să pună presiune pe adversar. Finalul a fost jucat cu doar câteva minute pe ceas de către ambii jucători, fapt ce i-a făcut pe amândoi să facă două greșeli majore: Gukesh, din dorința de a simplifica finalul, a propus un schimb de dame ce îi oferă negrului posibilitatea de a trece într-un final de pioni câștigat. Pragg a reacționat corect, însă câteva mutări mai târziu, când trebuia să dea lovitura finală, nu a reușit să găsească soluția de câștig.

Deac, Bogdan – So, Wesley ½ - ½

Puține sunt partidele despre care putem spune că au fost jucate măcar aproape de perfecțiune, dar Bogdan și Wesley ne-au arătat astăzi o partidă care, după nivelul de joc, pare a fi mai degrabă jucată între două motoare de analiză decât între doi oameni. Deschiderea a fost în trendul zilei, o catalană clasică, în care damele au dispărut rapid de pe tablă. Jocul a continuat cu o serie de manevre care nu au lăsat loc de interpretări, fără ca vreunul dintre jucători să ofere adversarului șansa de a obține și cel mai mic avantaj. Deși s-au mai făcut repetări de mutări pe parcurs, jucătorii au luptat până la mutarea 68, unde s-a dat remiză.

Rezultate runda III

·       Giri, Anish - Nepomniachtchi, Ian ½ - ½

·       Vachier-Lagrave, Maxime - Firouzja, Alireza ½ - ½

·       Abdusattorov, Nodirbek - Caruana, Fabiano ½ - ½

·       Gukesh, Dommaraju - Praggnanandhaa, Rameshbabu ½ - ½

·       Deac, Bogdan - So, Wesley ½ - ½

Clasamentul după runda III 

1-2 Caruana Fabiano – 2 puncte

1-2. Gukesh Dommaraju - 2 puncte

3-8. Firouzja Alireza – 1,5 puncte

3-8. Giri Anish – 1,5 puncte

3-8. Nepomniachtchi Ian – 1,5 puncte

3-8. Praggnanandhaa Rameshbabu – 1,5 puncte

3-8. So Wesley – 1,5 puncte

3-8. Vachier-Lagrave Maxime – 1,5 puncte

9-10. Abdusattorov Nodirbek – 1 punct

9-10. Deac Bogdan – 1 punct

 

Programul rundei a IV-a

Runda a patra va începe sâmbătă, 29 iunie, la ora 15.00, la Grand Hotel Bucharest și se va disputa după cum urmează:

  • Fabiano Caruana - Bogdan Deac

  • Ian Nepomniachtchi - Wesley So

  • Praggnanandhaa Rameshbabu - Anish Giri 

  • Alireza Firouzja - Gukesh Dommaraju

  • Nodirbek Abdusattorov - Maxime Vachier-Lagrave

Prima mutare simbolică va fi făcută astăzi de celebrul pugilist și ambasador Superbet Cătălin Moroșanu, de CEO-ul Hidroelectrica Borbely Karoly și de fostul fotbalist, actualmente antrenor, Adrian Iencsi.

Biletele pentru urmărirea competiției, puse în vânzare

Evenimentul este accesibil publicului larg, iar iubitorii sportului minții pot rezerva bilete de AICI, pentru urmărirea partidelor dintre cei 10 Mari Maeștri, direct în sala de competiție. Biletele au fost puse la vânzare și sunt în număr limitat. Copiii cu vârsta de până la 14 ani beneficiază de intrare gratuită, dar trebuie să-și asigure participarea pe pagina menționată anterior, în secțiunea “bilete pentru copii”. Vârsta minimă de participare este de cinci ani, cu mențiunea că trebuie păstrată liniștea în sala de competiție. Toate fondurile strânse în urma achiziționării biletelor vor fi donate către programul REKARO pentru renașterea caiacului românesc.

Pentru mai multe detalii și pentru cele mai recente știri despre circuit, puteți vizita www.fundatiasuperbet.ro, www.superchess.ro, www.grandchesstour.org și urmări paginile de social-media ale Fundației Superbet și GCT.

Premiile etapei din București ajung la 350.000 de dolari, iar cele ale întregului circuit, la 1,5 milioane de dolari, dintre care 350.000 de dolari pentru etapa de șah clasic și 175.000 dolari pentru fiecare etapă de șah rapid și blitz. Totodată, ediția din 2024 va beneficia și de un fond de premii bonus, de 275.000 de dolari, care vor fi acordate primilor clasați la finalul întregului turneu.

Fondul de premiere al actualei ediții este pus la dispoziție de principalii sponsori: Fundația Superbet și Saint Louis Chess Club, ambele organizații non-profit care susțin educația prin șah și misiunea GCT de a promova sportul minții în toate colțurile lumii. Federația Română de Șah va fi co-organizator și partener al etapei din România.

Parteneri media: TVR, GSP.ro, Fanatik.ro, KISS FM, Prima Sport, Prima TV, Digi Sport, Digi 24, Antena 1, Antena 3

Parteneri comunicare: Porter Novelli România, AMICOM Consulting & Strategy

Despre Grand Chess Tour (GCT)

GCT este un circuit de șah internațional, care aliniază cei mai buni jucători ai lumii. Legendarul Garry Kasparov, unul dintre cei mai mari “ambasadori” ai șahului în lume, a inspirat crearea Grand Chess Tour și a contribuit, totodată, la consolidarea parteneriatului dintre organizatori. Pentru mai multe informații, puteți vizita grandchesstour.org.

Despre Fundația Superbet

Fondată în 2019, Fundația Superbet a făcut din șah una dintre inițiativele sale prioritare, organizând primul turneu din cadrul Grand Chess Tour la București. Totodată, Fundația s-a angajat să transforme GCT într-o tradiție pentru comunitățile de șah din România, Polonia și Croația. Pentru mai multe informații, puteți vizita www.superbetfoundation.com.

Despre Federația Română de Șah (FRSAH)

Înființată în 1925, Federația Română de Șah s-a constituit prin adeziunea a 26 de cercuri de șah din țară. Este una dintre membrele fondatoare a Federației Internaționale de Șah (FIDE). Primul său Comitet Director a fost prezidat de Mihail Sadoveanu din calitatea de președinte. De atunci, diverse personalități marcante ale vieții politice, culturale și sportive românești au îndeplinit funcția de președinte al Federației. Misiunea FRSAH este de a populariza și dezvolta practicarea acestui sport, la nivel național, din punct de vedere sportiv, educațional, cultural și artistic, promovând corectitudinea, toleranța și fair-play-ul.  

Despre Saint Louis Chess Club

Este o organizație non-profit a cărei misiune este ca șahul să fie parte integrantă din comunitate. Astfel, clubul oferă spațiu pentru diverse turnee și competiții locale, cât și cursuri de perfecționare a șahului, lecții pentru începători și prelegeri speciale.

Saint Louis Chess Club susține programele de șah care există deja în școlile din zonă, încurajând totodată dezvoltarea de noi programe în școală și după școală. Pentru mai multe informații, puteți vizita saintlouischessclub.org.

Citește și:

Problemă de ultim moment la națională: titularul nu s-a antrenat și e incert pentru meciul cu Olanda!
Nationala
Problemă de ultim moment la națională: titularul nu s-a antrenat și e incert pentru meciul cu Olanda!
Dinamo aduce director tehnic de la Barcelona » Anunț important: „Avem sprijin financiar și de la Cristi Borcea”
Superliga
Dinamo aduce director tehnic de la Barcelona » Anunț important: „Avem sprijin financiar și de la Cristi Borcea”
Mircea Lucescu i-a uimit pe italieni cu pronosticul lui: „Simt o mare surpriză la Euro 2024, o campioană neașteptată!” » De ce crede că Ianis Hagi nu se poate compara cu tatăl său!
Euro 2024
Mircea Lucescu i-a uimit pe italieni cu pronosticul lui: „Simt o mare surpriză la Euro 2024, o campioană neașteptată!” » De ce crede că Ianis Hagi nu se poate compara cu tatăl său!

Superliga 2024-2025, programul complet » FCSB - U Cluj, CFR - Dinamo, UTA - Rapid în prima etapă! + Când se joacă „Derby de România”

Record ALL-TIME pe GSP în luna iunie: 5,75 milioane de utilizatori și-au luat informațiile din Gazeta Sporturilor! Vă mulțumim!


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează